Årets 1.innlegg…litt om “ALT”!?

God Fredag kjære lesere,medlemmer og venner 🙂

 

Sola står på pcen mens jeg gjemmer meg inni kroken på kjøkkenet og ble da tenkende på om jeg bare skulle legge ut ett aldri så lite innlegg…

Jeg interesser meg enormt for sykdommer og spør noen,så skriver jeg men føler jeg har vært gjennom endel sykdommer på bloggen og har mer lyst å skrive om det som ligger bak alle sykdommene og,hvordan du føler deg med den og den sykdommen,at en skal tørre å snakke mer om angst og depresjoner midt i denne pandemien vi har vært og står midt oppi,hvordan reagerer/reagerte din fibro med enten omikron eller covid?…and so on…temaene er mange…

Ordene har vært få,tankene mine har stått stille og føler kanskje jeg begynner trø sakte men sikkert fremover men jeg vil gjøre det sakte eller så gaper jeg over for mye der og :/ 🙂

Jeg har ikke skrevet 1 blogginnlegg i år for jeg har rett og slett ikke visst hva jeg skulle skrive om..men jeg vet om en ting som florerer rundt som ett uvær blandt mennesker..både omikron,covid19++…

Ei veninne av meg som sa at Omikronen ikke var like agressiv som covid men at den henger lenge i kroppen før du kommer deg ordntlig “på bena igjen” og jeg sitter med kun 1 vaksine tatt gr flere antibiotikakurer for lungebetennelser,immunforsvar på bånn,kols ++ så må si at gruinga er stor om jeg skulle bli rammet av en av dem mtp min lungekapaasitet på knappe 70%…

Jeg ser det litt sånn,at vi alle må igjennom omikron eller covid en gang….eller 2 eller 3…

“Litt” om omikron varianten fra Illustrert Vitenskap :

Omikron-varianten tar over

Tirsdag 23. november ble en ny koronavariant med mer enn 30 mutasjoner identifisert i Sør-Afrika.

Tre dager senere kategoriserte Verdens helseorganisasjon, WHO varianten som bekymringsfull, ettersom de første analysene tyder på at alle mutasjonene kan øke risikoen for at både vaksinerte og tidligere smittede er utsatt.

Den nye korona-varianten fikk samme dag navnet omikron.

Etter at sørafrikanske myndigheter gjorde verden oppmerksom på omikron 23. november, innførte flere land reiseforbud til området. Den nye korona-varianten hadde imidlertid allerede spredt seg, og nå er omikron i ferd med å bli den dominerende koronavarianten i verden.

koronavirus-partikler

 

Fakta om omikron-varianten

  • Navn: Omikron (eng. Omicron) eller B.1.1.529.
  • Opprinnelse: Varianten ser ut til å komme fra det sørlige Afrika, og den ble identifisert 23. november 2021.
  • Smittsomhet: Ifølge en fortsatt ikke fagfellevurdert dansk studie er omikron opptil halvannen gang så smittsom som delta-varianten. Delta-varianten er omkring 50–60 prosent mer smittsom enn alfa-varianten som spredte seg i begynnelsen av 2020.
  • Mutasjoner: Varianten har omkring 50 mutasjoner, og av disse er 43 på det piggproteinet som viruset bruker til å trenge seg inn i celler med. Til sammenligning har delta-varianten 18 mutasjoner på piggproteinet.
  • Symptomer: Studier tyder på at omikron gir symptomer som utmattelse, vondt i kroppen og hodepine. Symptomer som hoste og tap av lukte- og smakssans er sjeldnere.
  • Risiko for alvorlig sykdom: Foreløpige data viser at risikoen for å bli innlagt med omikron-varianten er halvparten av risikoen for å bli innlagt med delta-varianten.

 

OMIKRON OG SMITTSOMHET!!!

 

Mutasjoner kjent for økt smittsomhet

Omikron-varianten har 50 mutasjoner, og av disse er hele 43 på det piggproteinet som viruset bruker til å trenge seg inn i celler med.

Noen av mutasjonene er kjent for å øke smittsomhet, og den egenskapen er tydelig fra både smittetall og forskning.

Smitte med omikron har steget eksplosivt over hele verden, og i løpet av veldig kort tid har varianten utkonkurrert delta-varianten.

Ifølge en fortsatt ikke fagfellevurdert studie fra University of Hong Kong replikerer omikron seg også 70 ganger raskere i luftveiene sammenlignet med delta-varianten.

En dansk studie peker imidlertid på at omikron ikke er like smittsom som meslinger, som man på et tidspunkt fryktet. Omikron anslås til å være opptil halvannen gang så smittsom som delta-varianten.

 

Omikron deler genetisk kode med forkjølelse:

 

Engelske forskere har analysert omikron-variantens genetiske informasjon og funnet elementer som er til felles med det koronaviruset som kan føre til forkjølelse.

Det kan ifølge forskerne bety økt smittsomhet, men kanskje også mildere sykdom.

Den genetiske koden kan være mutert inn i omikron i en pasient har vært smittet med både covid-19 og forkjølelse.

Forskningen bak funnet er fortsatt ikke fagfellevurdert.

 

OMIKRON OG SYMPTOMER:

 

Data tyder på mildere symptomer

Det er fortsatt usikkerhet rundt omikron, og hvordan den oppfører sammenlignet med tidligere varianter som for eksempel alfavarianten og Delta-varianten.

Da omikron begynte å bre seg i Sør-Afrika, begynte sørafrikanske leger imidlertid å rapportere om milde forløp med noen litt andre symptomer enn tidligere sett.

Legenes tidlige observasjoner tyder på at omikron kan gi disse symptomene:

  • Utmattelse
  • Vondt i kroppen
  • Hodepine

Men det var snakk om få observasjoner, basert på yngre aldersgrupper.

En rapport fra Sør-Afrikas medisinske forskningsråd har imidlertid senere pekt i samme retning, og det noteres særlig at innlagte pasienter, sammenlignet med tidligere, ikke har behov for oksygen og ikke viser samme symptomer i luftveiene.

Ifølge nyere tall fra det amerikanske senteret for sykdomsforebygging (CDC) ser de vanligste symptomene ved omikron ut til å være:

  • Hoste
  • Utmattelse
  • Tett og rennende nese

De symptomene støttes av en engelsk studie som samler inn data om de symptomene koronasmittede opplever. Her inngår også hodepine, nysing og vondt i halsen som typiske symptomer ved omikron.

Tidligere var noen av de mest framtredende symptomene på koronavirus feber og nedsatt smaks- og luktesans. Etter omikrons inntog er det ifølge studien nå bare 1 av 5 som opplever nedsatt smaks- og luktesans.

Symptomer ved omikron sammenlignet med delta og alfa:

 

Under kan du se hva symptomene på delta-varianten og alfa-varianten vanligvis har vært.

Ved smitte med delta-varianten er de vanligste symptomene:

  • Feber
  • Sykdomsfølelse
  • Muskelømhet
  • Rennende nese
  • Hodepine
  • Vondt i halsen
  • Nedsatt smaks- og luktesans

Til sammenligning ga alfa-varianten ofte disse symptomene:

  • Feber
  • Tørr hoste
  • Nedsatt smaks- og luktesans

Forskning viser: Omikron skåner lungene

 

Omikron-varianten skader lungene mye mindre enn de tidligere variantene av koronavirus. Det konkluderer en ny studie fra amerikanske og japanske forskere, som har undersøkt variantens påvirkning på mus og hamstere.

De viser også at omikron-varianten er mildere mot kroppen på andre punkter: Smittede mister mindre vekt og har lavere risiko for å dø.

Forskerne mener at grunnen til omikron bare gir milde symptomer, er at den ikke kan angripe lungene på samme måte som delta-varianten kan.

I verste fall kan koronavirus i lungene få immunforsvaret til å overreagere ved både å drepe syke og friske celler. Samtidig kan viruset reise videre fra lungene og videre ut i blodomløpet og forårsake blodpropp.

 

Mindre risiko for innleggelse

 

Foreløpig data om omikron tyder på at varianten gir et mildere sykdomsforløp og en redusert risiko for innleggelse sammenlignet med delta-varianten.

Det danske senteret for forebyggelse og behandling av smittsomme sykdommer, Statens Serum Institut, har i begynnelsen av 2022 meldt at risikoen for å bli innlagt med omikron-varianten er halvparten av risikoen for å bli innlagt med delta-varianten.

En studie fra University of Hong Kong viser også at omikron replikeres raskt i luftveiene, men ikke like raskt i lungevev, sammenlignet med delta-varianten og alfa-varianten – og det kan være med på å mildne sykdomsforløp og risiko for innleggelse.

Det skal er imildlertid viktig å understreke at folk fortsatt blir innlagt med omikron – og ifølge oversikter fra Statens Serum Institut gjelder det særlig de uvaksinerte.

Du kan følge med i hvor mange det er innlagt med koronavirus i Norge her.

 

OMIKRON OG VAKSINER

 

Vaksiner har mindre effekt mot omikron:

 

Omikron har 43 mutasjoner på det piggproteinet som sitter på virusets overflate og gjør det mulig for den å invadere kroppens celler, spre RNA og masseprodusere seg selv.

Alle koronavaksiner på markedet har piggproteinet som mål, og da omikron begynte å spre seg, var det derfor bekymring for at vaksinene ikke er like effektive overfor omikron.
I dag vet vi at det dessverre er tilfellet.

Folk som nylig hadde fått to stikk med Pfizer, hadde en beskyttelse overfor smitte med delta-varianten på 87 prosent. Det tallet var 88 for Moderna.

Overfor omikron daler beskyttelsen mot smitte imidlertid til 55,2 prosent og 36,7 prosent for henholdsvis Pfizer og Moderna.

Dessuten faller vaksinenes effektivitet over få måneder, noe som gjør at det for tiden gis et tredje stikk i mange land.

Et tredje stikk med Pfizer gir en beskyttelse mot smitte på 54,6 prosent etter noen få uker. Hvordan beskyttelsen er etter et tredje stikk Moderna, er fortsatt ikke kartlagt.

Selv om vaksinene ikke beskytter så godt mot smitte med omikron, beskytter de imidlertid fortsatt mot innleggelse.

Ifølge engelsk forskning halverer to stikk risikoen for innleggelse etter 25 uker eller mer. Ved å få et tredje stikk reduseres risikoen til 68 prosent.

 

Vaksiner kan tilpasses omikron – hvis nødvendig

 

Siden vaksinene ikke beskytter så godt mot smitte med omikron, må de kanskje tilpasses den nye varianten. Heldigvis er det mulig å gjøre på forholdsvis kort tid.

Forberedelsene til å oppdatere de eksisterende koronavaksinene begynte allerede da beta-varianten og senere delta-varianten gjorde sitt inntog.

Derfor er bedriftene som står bak koronavaksinene godt rustet til å takle omikron hvis det viser seg å være nødvendig.

Det estimeres at det vil ta fire til seks måneder før oppdaterte vaksiner er på markedet.

 

Jaja,da får vi smøre oss med tålmodighet og vente på ei vaksine mot denne varianten og også at det blir en litt “sikrere” vaksine…De andre ble laget i rekordfart og vi skal ha 3 og det er snakk om dose 4??

Jeg tror neppe det er noe særlig for noens kropp og gå gjennom vaksine på vaksine for det er kanskje såvidt med litt vondt og hengslete arm mens andre får hele…ja,de som har fått reaksjoner og har lugget noen dager med hele rullemikkelet ,VET! 

Så…ferdig snakket og jeg fikk tom skrevet ett blogginnlegg…som var veldig etterlengtet 🙂 🙂

Forresten,Godt Nyttår alle sammen og jeg håper at starten på det nye året har vært kjempefin for dere og for dere som hadde/har ett nyttårsforsett:

JEG HÅPER DERE ENTEN HAR NÅDD MÅLET ELLER ER PÅ GOD VEI DIT,ALT ETTER HVILKET FORSETT DERE HAR SELVFØGELIG <3

For vår del har vi vært så heldig å få kjøpt oss våres eget og skal nå starte resten av vårt liv til noe som endelig etter brannen er VÅRT <3 

Blir mer om dette fremover..det var bare jeg som måtte komme “litt igang” …

Til slutt:La oss alle sammen være i bønn for Ukraina <3

-Klem Eva