ALT DU TRENGER Å VITE OM KORONAMUTASJONER!

God Søndag kjære lesere og medlemmer <3

 

Ja,når en først kan sove lenge,står Eva opp tidlig..Rart det der og slår aldri feil! Sitter lenge og koser med Kygo,klarer få stabbet meg den “nødne” turen hans ut,så da ble det tid til å sette seg ned ved pcen og kikke litt på Facebook, spille litt Wordfeud med venner og familie som faktisk er det eneste spillet jeg gidder drive med på Facebook for om ikke, så blir jeg bare sittende med det og mister all konsentrasjon til andre ting, så til de av dere som tenker at jeg kunne vært med på ett spill så vær så snill og ikke send andre enn Wordfeud forespørsler 🙂 Ikke vondt ment på noen slags måte <3

Jeg har lange smertefulle dager og gruer meg for innleggelse,men jeg får bare dra med meg den bærbare og prøve fokusere på hva jeg gjør hjemme av interesse hver dag,nemlig blogge og dele nye ting med dere,men selv om siden enda ikke er oppe og går enda,så skal jeg ta det litt mer fatt så fort jeg “har ett bein i bakken” 🙂

Såååå ble det tanker rundt om hva jeg skulle skrive om, endte overskriften med dette:

 

KORONAMUTASJONER: ALT DU TRENGER VITE OM KORONAMUTASJONER:

 

Koronaviruset muterer hele tiden,og nye varianter brer seg rundt om i verden. Men truer koronamutasjoner vaksinenes effekt,og er de egentlig farlige?       Vitenskapen gir oss svaret 

 

KORONAVIRUSET MUTERER HELE TIDEN!

 

Mediene flommer for tiden over av rapporter om nye koronamutasjoner fra Romania, Brasil, Sør-Afrika og England.

Dette skyldes at koronaviruset muterer naturlig hver gang det overføres fra én person til den neste. Innimellom oppstår det en mutasjon som gir viruset bedre sjanser til å overleve eller reprodusere seg.

Da mangfoldiggjøres mutasjonen, inntil den utgjør en betydelig del av de totale smittetilfellene. Når det skjer, blir mutasjonen vanligvis betegnet som en variant.

 

Koronavarianter deles inn i grupper:

 

Det finnes flere tusen varianter av SARS-CoV-2. Forskere deler vanligvis inn koronavariantene i såkalte klader – utviklingslinjer som stammer fra en felles mutasjon.

Et genetisk tre illustrerer vanlige koronavarianter i Europa

Et såkalt fylogenetisk tre overvåker koronamutasjonenes nye varianter. Denne oversikten dekker de rådende europeiske variantene inndelt i 11 klader. De røde grenene er den nye, engelske varianten.

 

De mest fryktede koronamutasjonene

Vanligvis har variantene mutasjoner i spikeproteinet, som ligger på overflaten til viruset og som baner vei inn i cellene.

 

D614G – Den vanligste koronavarianten:

I takt med at D614G i løpet av 2020 ble den dominerende koronavarianten, fryktet forskerne at den var mer smittsom.

Dyreforsøk viser at varianten øker produksjonen av viruspartikler i de øvre luftveiene og derfor gjør D614G mer smittsom.

 

Y453F – Minkvarianten:

Høsten 2020 var det bl.a. i Danmark og Nederland frykt for koronavarianter som oppstod etter smitte mellom mink og mennesker – og omvendt.

Mange av prøvene hadde den samme Y453F-mutasjonen, som ble mistenkt for å gjøre antistoffer og dermed vaksiner mindre effektive mot covid-19.

Det virker imidlertid som minkvariantene er blitt utryddet.

 

N501Y – Den engelske koronavarianten:

 

501Y – Den sørafrikanske varianten:

Den sørafrikanske varianten har den siste tiden hatt forskernes fulle oppmerksomhet, siden mutasjonene ser ut til å gjøre varianten:

  • Mer smittsom med omkring 50 prosent
  • Mer motstandsdyktig overfor vaksiner på grunn av nedsatt sårbarhet overfor antistoffer

        -I stand til å smitte tidligere smittede på nytt

 

HVA ER EN MUTASJON?

 

En mutasjon er et annet ord for en genetisk feil. Når koronaviruspartikler blir kopiert – eller reprodusert – inne i kroppens celler, sniker det seg ofte inn feil i deres RNA.

RNA er den genetiske oppskriften med all den informasjonen partiklene trenger for å fungere korrekt.

Feilene er mutasjoner, som dermed blir en fast bestanddel av det kopierte genomet til viruspartikkelen.

 

Slik muterer koronaviruset:

 

Koronaviruset trenger inn i cellen med spikeproteinet, som bindes til reseptoren

1. Viruset trenger inn i cellen:

En viruspartikkel trenger inn i kroppens celler via en reseptor. I viruset ligger det en kodestreng bestående av genetisk materiale kalt RNA.

 

Viruspartikkelen kopieres i cellen, som danner mutasjonen underveis

2. Partikkelen blir kopiert:

Viruspartikkelen frigir sin RNA-kode, som cellen leser og bruker til å lage kopier. Under kopiering kan det oppstå små feil i koden, såkalte mutasjoner.

 

Koronaviruset er mutert og har fått nye egenskaper i reseptorbindingsdomenet på overflateproteiner

 

3. Ny viruspartikkel er mutert:

Mutasjonen kan endre den nye viruspartikkelens overflate og evne til å feste seg til reseptorer. Mutasjonen spres når viruspartikkelen bryter ut og reproduserer seg i en ny celle.

Det finnes ulike typer mutasjoner:

  • Genetisk drift Genetisk drift kjennetegnes ved små, naturlige mutasjoner i viruset, som over tid utvikler seg til en ny variant og forvirrer immunforsvaret.

Genetisk drift er blant annet årsaken til at mange får influensa flere ganger i løpet av samme sesong.

De koronamutasjonene vi har sett frem til nå, har vært genetisk drift.

  • Genetisk skifte Det oppstår et genetisk skifte når to eller flere virus kombineres og danner en ny type virus.

Det genetiske skiftet er derfor ofte årsaken til nye sykdommer som immunforsvaret vårt ikke gjenkjenner og effektivt klarer å bekjempe.

Pandemien med svineinfluensaen H1N1 i 2009 oppstod for eksempel som følge av et genetisk skifte, med virus fra svin, mennesker og fugler.

 

HVORFOR MUTERER KORONAVIRUSET?

 

I likhet med alle andre organismer muterer også koronaviruset hele tiden, som et ledd i evolusjonen for å bli bedre til å overleve.

 

VIDEO: Reproduksjon er koronavirusets mål:

 

 

Mutasjoner kan i noen tilfeller gjøre viruset mer smittsomt og/eller endre symptomer og sykdomsforløp.

Mutasjonene er tilfeldige, og de aller fleste har ingen betydning og oppstår halvparten så raskt som for eksempel influensavirus. Men mutasjoner med en evolusjonær fordel kan føre til at varianten blir mer utbredt.

For SARS-CoV-2 har det vært ekstra fokus på mutasjoner i de såkalte spikeproteinene på overflaten, som baner vei inn i menneskeceller. En mutasjon i overflateproteinet antas blant annet å ha økt virusproduksjonen og gjort koronavarianten D614G mer smittsom.

Når så mange nye koronavarianter oppstår, så skyldes det, ifølge en hypotese, pasienter med svekket immunforsvar.

Personer med svekket immunforsvar vil ofte være syke i en lengre periode, og det gir koronaviruset tid til å mutere ekstra mange ganger i én pasient. Samtidig behandling fører dermed til at bare de mest avanserte koronamutasjonene overlever og sprer seg.

 

ER KORONAMUTASJONER FARLIGE?

 

Ifølge forskere prøver virus å spre seg mest mulig.

Derfor blir de – i utgangspunktet – over tid:

  • Mer smittsomme
  • Mindre dødelige

Årsaken er at virus trenger en levende, mobil vert for å kunne reprodusere seg.

Hvis viruset har en mutasjon som tar livet av verten, så overføres ikke mutasjonen. Noen forskere mener imidlertid at alle virus fungerer forskjellig.

Pasienter på et amerikansk militærsykehus i Frankrike blir behandlet for spanskesyken

Spanskesyken og svineinfluensaen i 2009 muterte begge i mindre dødelig retning.

 

SARS-CoV-2 har vist de første tegnene på å bli mer smittsom, mens synkende dødelighet sannsynligvis skyldes bedre behandling på sykehusene.

Mutasjonene er altså ikke farligere for den enkelte, men de er farlige for et samfunn, fordi flere smittede betyr flere døde.

Noen nye koronavarianter synes dessuten å ramme den yngre delen av befolkningen hardere.

 

KAN KORONAMUTASJONER BREMSE EFFEKTEN AV VAKSINER?

 

Men selv den kraftig muterte varianten fra England, N501Y, har bare åtte endringer i de 1270 aminosyrene som utgjør proteinet. Det er noe av grunnen til at mutasjonen, ifølge britiske helsemyndigheter ikke unnslipper vaksinenes effekt.

En ennå ikke fagfellevurdert studie viser at den engelske og sørafrikanske koronavarianten, som deler samme mutasjon, blir bekjempet av ett av antistoffene som vaksinene produserer.

Umiddelbart tyder det ikke på at de nye koronavariantene unnslipper vaksinenes effekt, og forskere har også vurdert at ingen av de tidligere variantene fra i sommer unnslipper.

Vaksinene vil dessuten potensielt kunne bidra til å begrense nye koronamutasjoner: Jo flere som blir vaksinert og jo færre som blir smittet, desto dårligere kår får viruset for å mutere.

(Kilde:Illustrert Vitenskap)

 

Jeg ønsker dere alle en fortsatt velsignet Søndag og håper dere har det så smertefritt som bare overhodet er mulig og

TA KJEMPEGODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE OG IKKE MINST,DINE MEDMENNEKSER….

ELLER OMSÅ…VÆR ETT GODT MEDMENNESKE 

 

God styrkeklem Eva <3

 

Kygo “løfter” meg!!!

Happy Lørdag kjære lesere!! <<<3

 

Vi var 3 stk,(altså mannen,hunden og jeg) som våkna med sola kokende i ansiktet idag,etter en film som varte litt lenge i natt så ble vi alle sovnende her,men vi er veldig vandt med å sove der mtp en valp som måttet opp til alle tider,etter hele hans “husrene” periode,men er vel verd å vite at han ble husren nesten 2 mnd før forfentet,men nå har denne hunden vært ett par mnd før på det meste,så selv om det alltid er ting å terpe på,så vet en at det ville være verd det til slutt…

Jeg vil gjerne bruke min “verkende” dag til å fortelle hvor mye denne gutten betyr for,ikke bare meg men oss begge 🙂

 

Ikke lenge før vi fikk han 🙂

 

KYGO LØFTER MEG OG MINE DAGER!!! 

  • Kygo er der for meg når nettene er lange og verkende…
  • Kygo er min beste venn,utenom mannen da 🙂
  • Kygo tar hensyn til mennesker,om det er redsler etc…
  • Kygo elsker husverten&svigermor,kanskje for at de er født i -43?
  • Kygo løfter meg når jeg har veldig syke og slitne dager…..
  • Kygo har en kjærlighet som er sååå dyp jeg aldri kunne vært uten…<3!!!
  • Kygo har hjulpet neste 6 barn for hundeskrekk 🙂 🙂 🙂 🙂 <<<3
  • Kygo har et utseende som er både litt ulv og schæfer, som har gjort det sånn at det er flere som enten bare drar med seg hunden andre vei eller løfter dem,men slapp av..Kygo er bare full av kjærligheten og går fint forbi deg/dere mm du/dere ikke vil hilse da selvfølgelig 🙂
  • Kygo elsker andre mennesker og vil aller helst hilse på alle,men han er snart 9 mnd og enda ikke helt skjønt den: Hvorfor vil ikke de hilse når jeg så gjerne vil kose bare?? OG DET MED ALLE!! 🙂
  • Kygo er en sjelevenn jeg aldri kunne vært foruten <3

                              KYGO LØFTER MEG!!!

Dette er bare noen få av sikkert en haug med punkt ang denne herlige krabaten,som vi har fulgt siden han ble født omtrent….

Alle som har en sykdom av noe slag,som gjør at enten må være inne eller kan gå ut,tror jeg vil skrive under på at “hunden er menneskets beste venn” og jeg tror ikke det ville være dumt å få flere “sykehushunder” ,akkurat som sykehusklovner,der både barn og voksne kunne fått gleden av kos og latter når de må være på sykehuset,som for de fleste ikke er noe særlig,så da kunne dette blitt ett “smil og latter” i hverdagen for alle,men det blir ikke enkelt nå i disse tidene…men kanskje en tanke når denne tiden snur……

3 mnd bilde…Vi var og er like bergtatt nå som da og er det rart? 🙂

 

På dager som vi er alene på og mannen må ut og gjøre alt jeg ikke klarer få gjort,får vi ei nesten sånn “finn frem bollen med popcorn og legge seg helst innihverandre” opplevelse sammen(mest på kvelden) som gjør at jeg ikke føler meg alene,og si det er en dag med mye triste tanker og vonde følelser,merker han dette godt og han gnir snuten oppi halsgropa av og til og ser videre på tven mens han ligger med hodet på låret og bare må titte opp på meg for å se om jeg ikke er mer lei meg enn jeg var for bare noen sekunder siden..han er så herlig at jeg er “lost for words”…PRICELESS ER DET ENESTE…

Jeg vil avslutte å prøve nyte resten av dagen sammen med både Kygo,mannen og Truls Svendsen men isteden for å bare skrive om faktaopplysniger om vaksinene hver dag(kan være det kommer noen fler i morgen,men dette deler jeg om det har en negativ og selvsagt positiv side)så tenkte jeg at jeg ville dele hva som gjør fibroen bedre for meg psykisk om dagene på en måte som ikke kan forklares…

Bare erfares…mine få tanker rundt Kygo <<<3!!

 

 

Meg og Kygo på hans 7 mnds dag!

Jeg ønsker dere en fantastisk flott Lørdag og mer enn noensinne så

TA UTROLIG GODT VARE PÅ HVERANDRE <<3

Klem Eva 🙂

 

Råd til personer i risikogrupper+++!!

God Torsdag kjære lesere <<3

 

Jeg fikk endelig prøvd forstøverapparatet i går,men det var noe aet midel jeg skulle bruke samme med Ventoline og den hadde de ikke inne,omtrent tomt,noe jeg trodde var viktig å ha inne for flere astmatikere/kol etc,men kommer en til apoteket her så slår det nesten ikke feil..Vi har de desverre ikke inne og må bestilles,mens noen bare svarer at de ikke har den inne og prøver helpe oss finne andre steder,omså nabokommuner,så ho siste som var der i går,mente det var en igjen av den andre typen …

Jeg hadde mannen på røret og sa han måtte nevnte en annen identisk medisin fo ho på apoteket ..ett annet navn med samme virkestoff  mtp det til forstøveren(etter skumlesing og leiting på ett par min), men i og med at det stengte kl 20 og virket som ho syns det hørtes helt gresk og fjernt ut…Men nei…Så sier ho at jeg kanskje kunne få tak i den ene som var igjen i Farsund om jeg ringte,noe jeg var heldig med…

Men plutselig sier han…: Nei,desverre du kan ikke få den(og var kun 1 igjen),for de er litt sterkere,selv om det ikke var mye…

I og med at jeg neste følte all håp var ute,så sier han plutselig at det er ok at jeg bare fikk den,mente jeg heller blandet litt mindre sammen med Ventolinen og jeg ble så glad,takket i dyre dommer og sa at jeg skulle få ordet å komme idag så jeg er spent……spent på om jeg får tilbake samme følelse som sist…..

TENK DET…spent på bare det å kunne PUSTE normalt uten at alt føles trangt og tungt for hver innpust og hver utpust <3

Ja,la oss skifte fokus…fokus på fibromyalgi og sykdommer eller lidelser fibromyalgi kan medføre eller ha med seg osv,ja her er det nok en evig runddans,men vi får ta litt om det ene da og andre sykdommer enten de vennene på b kunne tenke seg eller andre på gruppa som jeg nå har prøvd å starte som en kan bli medlem,snakke med andre mennesker ang evnt samme sykdom,gi hverandre tips,lærdom

 

Hvem er egentlig i risikogruppen for korona?

 

Eldre og voksne med visse underliggende kroniske sykdommer har høyere risiko for alvorlig forløp av korona-sykdom. Rådene er for unyansert, mener flere eksperter.

 

Kvinne beskytter seg med munnbind i Los Angeles, USA.

Kvinne beskytter seg med munnbind i Los Angeles, USA.

De fleste som blir smittet av koronavirus vil trolig få milde luftveissymptomer. Andre vil risikere å få alvorligere sykdom med lungebetennelser og pustebesvær.

Det ser ut til at noen grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19, skriver Folkehelseinstituttet i sin artikkel Råd og informasjon til risikogrupper. Dette er basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, Italia og USA.

Disse risikogruppene er:

  • Eldre personer over 65 år.
  • Voksne personer med underliggende, kronisk sykdom som: hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.
  • Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom (covid-19).

Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av covid-19-sykdom. Risiko for alvorlig sykdom øker med økende alder og flere risikofaktorer.

forskning.no har kartlagt hvor mange dette omfatter i Norge, og hvorfor personer i disse gruppene er ekstra utsatt.

 

Mange innenfor flere risikogrupper

 

Her er en oversikt over hvor mange som kan være i risikogruppene. Mange personer kan være innenfor to eller flere risikogrupper samtidig.

Samtidig er det mørketall når det gjelder hvem som har høyt blodtrykk og diabetes type 2. Ifølge Diabetesforbundet vet mange med diabetes 2 ikke om at de har det. Og de fleste som har høyt blodtrykk, føler seg ikke syke.

Personer over 65 år: 941 816

Kronisk lungesykdom: 459 826

Hjertekarsykdom/høyt blodtrykk: 1,1 millioner

Diabetes: 228 000

Kreft: 102 000

Tallene er innhentet fra SSB, LHL, Diabetesforbundet, Reseptregisteret og Kreftregisteret 23. mars 2020.

Den 26. mars, etter at denne artikkelen først ble publisert, meldte Helsedirektoratet at så mye som hver tredje nordmann kan utvikle alvorlig sykdom av covid-19.

 

940 000 er over 65 år

forskning.no har innhentet tall fra Statistisk sentralbyrå over hvor mange som er 65 år eller eldre i Norge.

Dette gjelder 940 816 personer i Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiver Nina Tuv i SSB til forskning.no. Hun har funnet opplysningene i SSBs statistikkbank.

– Hvorfor er eldre ekstra utsatt?

– Lungefunksjonen reduseres naturlig med alderen, og derfor oppstår raskere behov for pustehjelp hos eldre, forklarer spesialist i generell indremedisin Helge Istad.

Stor forskjell på personer over 65 år

Men han er kritisk til Verdens Helseorganisasjons (WHO) råd om å betrakte alle over 65 år som å være i en risikogruppe. Istad har vært redaktør av en norsk lærebok for leger i hjertesykdommer, og har skrevet bok til pasienter om hjertesykdommer.

– Å sortere personer i risikogruppe bare på grunn av alder, er noe som leger har gått bort fra som kriterium for risiko for lengst. Det er veldig stor forskjell på personer i denne alderen, og det handler i større grad om hvor god form man er i eller hvor skrøpelig man er, sier han.

Det er dessuten en sykdom som utvikler seg gradvis, og der forløpet ikke skjer over natten.

– Hos de aller fleste utvikler symptomene seg sakte i starten, og det er når man blir tungpustet og generelt føler seg dårlig at man forholdsvis raskt må komme til behandling, sier han til forskning.no.

 

460 000 har kronisk lungesykdom

De med kronisk lungesykdom tilhører også en risikogruppe.

Ifølge Reseptregisteret brukte i alt 459 826 personer inhalasjonsmedisin mot astma eller kols i 2018.

– Astma regnes som en kronisk lungesykdom, sier generalsekretær Helle Grøttum hos LHL Astma og allergi.

– Siden covid-19 særlig rammer lungene hos de som blir alvorlig syke, er det ganske opplagt at om du har lungesykdommer fra før, så blir du mer syk, sier spesialist i generell indremedisin Helge Istad til forskning.no.

– 459 000 personer i Norge bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom, det vil si astma og kols, sier generalsekretær Helle Grøttum hos LHL Astma og allergi til forskning.no.

Hun bekrefter at kronisk lungesykdom også omfatter de som har astma.

– Det er klart astma har mange grader, og mange barn vokser det av seg. Det regnes som en kronisk lungesykdom, fordi symptomene forverres hvis man får en infeksjon, eller ved fysisk aktivitet, kulde eller pollen, sier hun.

Uheldigvis står vi rett foran pollensesongen samtidig som koronaviruset rammer.

– Derfor er det viktig å følge legens opptrappingsplan og ta høyere doser medisin, om man blir verre. Uansett om det er på grunn av pollen eller infeksjon, sier hun.

Fordelingen mellom astma og kols er vanskelig å si noen om. Men det er flere barn og unge som har astma enn kols og flere voksne og eldre har kols, sier hun.

– Det vil være en overdrivelse å si at alle med diabetes er utsatt for alvorlig forløp, sier Trond Geir Jenssen, medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet, professor ved UiO og lege ved OUS..

Selv om man er lungesyk og får korona, er det ikke alle som trenger respirator, i første omgang får de oksygentilførsel for å få hjelp med å puste. Etterhvert kan de trenge respirator, sier Istad til forskning.no.

 

Over en million har hjerte-karsykdom

 

-Hjerte-karsykdom eller høyt blodtrykk er to andre risikogrupper. Personer som har hjertesvikt eller høyt blodtrykk som kan bli hardt rammet av koronasykdom.

Ifølge generalsekretær Frode Jahren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, har de ikke noe register for hvor mange som er hjerte-syke i Norge.

1300 personer fikk hjerteinfarkt og 11 000 fikk hjerneslag i 2018. I tillegg fikk 3000 hjertekirurgi, 2300 hjertesvikt og 3400 hjertestans.

– Men vi vet at 1,1 millioner nordmenn bruker medisiner for å forebygge eller behandle hjertesykdom, sier Jahren til forskning.no.

En av disse medisinene er mot høyt blodtrykk. De fleste som har det, føler seg ikke syke. Høyt blodtrykk er ingen sykdom i seg selv, men øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge Helsenorge.no.

– Hvorfor er personer med hjerte-kar-sykdom ekstra utsatt?

Personer med hjerte-kar-sykdom kan være ekstra utsatt for å bli syke av virussykdommen hvis hjertets pumpefunksjon er svekket, ifølge Helge Istad.

 

Råd til personer i risikogruppene:

-Hold deg hjemme så mye som mulig

-Fortsett med å ta medisiner og gjør kun endringer i samråd med egen lege.

-Sørg for å ha nødvendige medisiner tilgjengelig.

-Hold avstand til andre og unngå folkemengder

-Begrens offentlig transport dersom det er mulig

-Lag avtaler om hvem som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp

-Unngå pass av mindre barn, fordi de ofte ikke har noen eller milde symptomer på covid-19 og kan smitte deg

-Hvis den du bor med ikke føler seg frisk (spesielt hvis du mistenker covid-19), begrens samværet

-Arbeidstakere i risikogrupper bør samtale med arbeidsgiver om mulighet for hjemmekontor og tilrettelegging for videokonferanser

(Kilde: FHI)

– Da kan hjertet slite med å tilføre nok oksygen til kroppen fra lungene, spesielt når lungene får en infeksjon, forklarer han

Men Istad reagerer på helsemyndighetenes informasjon om risikogrupper og mener den er for unyansert.

 

Moderat risiko ved behandlet hjertesykdom!

 

– Man må skille mellom behandlet og ubehandlet sykdom, understreker han.

Dersom man har et godt regulert blodtrykk eller hadde et hjerteinfarkt for mange år siden og etterpå er veldig godt behandlet, så er risikoen moderat også for disse pasientene, mener Istad.

FHI skriver også i Råd og informasjon til risikogrupper: «Samtidig vil norske pasienter med kroniske sykdommer som er godt behandlet, sannsynligvis ikke ha samme forhøyede risiko for alvorlig sykdom».

Halvparten av alle over 70 år står nå på blodtrykksmedisiner. Det vil være feil å betrakte alle disse som en risikogruppe, mener Istad.

– Problemet er hvis man har hatt høyt blodtrykk i mange år uten å få behandling for det. Da kan hjertet etterhvert få problemer med å slå effektivt, sier han.

Det viktigste nå er at hjerte- og lungesyke som har medisiner, fortsetter å bruke disse i tråd med legens anbefalinger, understreker Istad.

FHI bekrefter dette. Den europeiske foreningen for hjertesykdommer har stadfestet at det ikke er grunnlag for å endre behandling med blodtrykksmedisiner på bakgrunn av koronavirus-utbruddet.

 

228 000 med diabetes

 

-Personer med diabetes tilhører også en av risikogruppene. Ifølge Diabetesforbundet har 200 000 personer diabetes type 2, og 28 000 personer med diabetes type 1 i Norge.

I tillegg har mange diabetes type 2 uten å vite om det, skriver de på sine nettsider. Diabetesforbundet anslår at 350 000 personer i Norge kan ha diabetes.

Hvorfor er diabetes-pasienter mer utsatt?

Det er ut fra statistikker over syke og døde fra land som Kina og Italia som gjør at diabetes er regnet som risikofaktor, opplyser Trond Geir Jenssen, medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet til forskning.no.

Generelle råd for å redusere smitterisiko:

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig
  • Pass på at de du bor sammen med vasker hender ofte. Dette gjelder også besøkende
  • Unngå håndhilsning og klemming
  • Vask hjemmet ofte, spesielt overflater som ofte berøres
  • Unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom
  • Hold deg oppdatert om situasjonen ved å følge med på lokale medier, Folkehelseinstituttets nettsider og/eller helsenorge.no

(Kilde: FHI)

– Men vi vet ikke om det er forskjell mellom diabetes 1 eller 2, opplysningene er mangelfulle. Heller ikke om pasientene hadde andre komplikasjoner samtidig, som hjerte-, nyre- eller lungeproblemer, sier Jenssen.

Han er også er professor ved Universitetet i Oslo og lege ved Oslo universitetssykehus.

Han mener det blir feil å si at alle med diabetes, både diabetes type 1 og diabetes type 2, har høy risiko for et alvorlig forløp.

– Spesielt de med diabetes type 1 vil ofte ha et litt vanskeligere forløp under COVID-19. Utfordringen er god glukoseregulering. Kroppen blir mindre følsom for insulin ved infeksjoner, derfor bør man øke dosen, sier Jenssen.

 

Velregulert blodsukker gir neppe økt risiko

– En annen sammenfallende årsak kan være at eldre rammes hardere av covid-19, og at diabetes er mer utbredt blant eldre, sier Jenssen.

Sykdommen ser ut til å ha et mye mildere forløp hos yngre personer under 15 år.

– Det ser ikke ut til at personer med diabetes uten annen sykdom, og som regulerer blodsukkeret sitt godt, er mer utsatt for et alvorlig forløp av koronavirus, sier han.

Dette sammenfaller med informasjonen fra FHI: En person med velregulert diabetes uten senkomplikasjoner, vil antakelig ikke ha særlig økt risiko for alvorlig forløp av koronasykdom.

 

100 000 har kreft

 

Kreftrammede er den siste risikogruppen. Det er mer enn 100 000 personer i live i Norge som fått en kreftdiagnose i løpet av de siste fem årene.

Det opplyser Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret til forskning.no.

Nærmere bestemt var det 24 264 personer i live i Norge som hadde fått sin kreftdiagnose inntil ett år tidligere.

I tillegg var det 78 506 personer i live som fikk en kreftdiagnose mellom ett og fire år tidligere.

Dette er tall fra 31. desember 2018, som er de sist tilgjengelige tallene.

– Men disse tallene pleier ikke å variere stort fra år til år, sier Jakobsen til forskning.no.

 

Om du blir syk

Hvis du får symptomer som feber, hoste, kortpustethet og nedsatt allmenntilstand, ta kontakt med egen lege eller legevakt (telefon 116117). Ved alvorlige symptomer, ring 113.

Hold kontakt med de nærmeste, så du kan be om hjelp hvis du blir syk. Hvis du er syk og ikke har nære kontakter, kan det lages avtale om oppfølging med den lokale helsetjenesten.

Les forøvrig informasjon om korona og kroniske sykdommer på: Helsenorge.no, Folkehelseinstituttet.no, lhl.no, diabetesforbundet.no og kreftforeningen.no.

Kreftpasienter kan ha økt risiko fordi de ofte har svekket immunforsvar på grunn av pågående eller avsluttet kreftbehanding eller medisiner.

Kreftforeningen jobber nå på spreng med å informere urolige pasienter.

De har økt pågang på nettsidene, og har utvidet kapasiteten på rådgivningstelefon, chat og Facebook. Dette gjør de i nært samarbeid med helsenorge.no, FHI og Helsedirektoratet.

– Dette er et dugnadsarbeid hvor pensjonerte helsearbeidere trår til, sier informasjonssjef Cathrine Eide i Kreftforeningen.

De omtaler korona og kreft i flere artikler her.

 

De som har fått organdonasjoner

 

Ifølge FHI har de liten kjennskap til andre risikogrupper. Det er mulig at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer med nedsatt immunforsvar også har økt risiko for alvorlig forløp.

Dette gjelder også personer som har fått organdonasjoner og som derfor går på medisiner som senker immunapparatet for å hindre frastøting av organer.

Det er ikke grunnlag for å fraråde oppstart eller stoppe pågående immunsupprimerende (immuns selvenkende) behandling, skriver FHI.

 

Jeg ønsker dere en fortsatt fin Torsdag og som jeg skrev igår,foutenom at dere må ta godt vare på dere selv/hverandre..

ALDRI SE NED PÅ NOEN MED MINDRE DU ER I FERD MED Å HJELPE DEM OPP <<<3

Goooood styrkeklem Eva! 🙂

Satte nesten dobbel dose med coronavaksinen…!

God Onsdag kjære lesere 🙂

 

Jeg har nå prøvd å gå ned litt på bloggingen,i og med at formen ikke er helt optimal…,men idag kommer det noe fra Legebutikken.no ,altså en etterlengtet forstøver som endte opp med at jeg måtte betale selv for,så nå sendes mannen bort på Obs for å hente den og medisin til forstøveren 🙂

Jeg har sikkert 7 eller 8 forskjellige inhalatorer i hus pr d.d og har nå prøvd masse forskjellig men forstøver har nå vært en “must have”  hver gang jeg nå har vært innlagt på sykehuset de siste to år og da ambulansen var her sist helg og jeg fikk problemer med pusten,så kom de med dette med en gang og etter å ha sittet litt med den,kunne de alle se at det begynte komme litt farge i kinnene selv og merket e ro når jeg kjente den begynte gå mot slutt….

ENDELIG fikk jeg puste,uten å føle at det er ett evig tynt sugerør jeg puster gjennom..jeg skal fortelle mer når jeg har fått prøve den,men nå er jeg litt tilbake til dette med vaksinen og ser at det nå er meldt inn 11 mld av bivirkninger,men at dette da skal være ett godt tegn og det er jo virkelig å håpe på 🙂 

Jeg kan legge ved litt av det som idag kom frem i Aftenposten og ikke minst det siste i VG ang at 25 beboere hadde fått nesten 2 doser hver? !

 

11 meldinger om bivirkninger som kvalme, hodepine og feber: – Viser at den gir kraftig immunsvar, sier Legemiddelverket

Vaksinen mot korona gir kraftigere bivirkninger enn den vi tar mot sesonginfluensa. Men det er ufarlig og går over, sier Legemiddelverket.

 

Legemiddelverket har mottatt totalt 11 meldinger om bivirkninger fra leger på sykehjem. Totalt har cirka 3000 sykehjemsbeboere fått vaksinen. 

 

Feber, hodepine, uvelhet og kvalme kan bli bivirkninger av vaksinen mot korona som er tatt i bruk i Norge.

Legemiddelverket har mottatt totalt 11 meldinger om bivirkninger fra leger på sykehjem. Totalt har cirka 3000 sykehjemsbeboere fått vaksinen. 

Medisinsk direktør Steinar Madsen kan ikke si noe mer konkret om meldingene. De er nå i gang med å se på hver enkelt og innhente informasjon.

– Vi er ikke overrasket over å få en god del meldinger om bivirkninger. Mange bivirkninger kan være ubehagelige, men er ufarlige, sier Madsen.

– Vi er ikke overrasket over å få en god del meldinger om bivirkninger. Mange bivirkninger kan være ubehagelige, men er ufarlige, sier medisinsk direktør Steinar Madsen.

 

Kraftigere bivirkninger enn sesonginfluensa

 

Både vaksinen fra Pfizer Biontech, som er tatt i bruk i Norge, og vaksinen fra Moderna, som ventes å komme til Norge neste uke, gir kraftigere bivirkninger enn det vi er vant med fra for eksempel vaksinen mot sesonginfluensa, ifølge Legemiddelverket.

Dette viser at vaksinen gir et kraftig immunsvar. Det er forklaringen på at de har god effekt for å unngå covid-19.

Inkludert i de 11 bivirkningsmeldingene er to dødsfall som ble meldt tirsdag. Steinar Madsen presiserer at det hver uke dør 400 beboere på sykehjem.

– Vi har ingen holdepunkter for å tro at det er sammenheng mellom vaksinen og dødsfallene. Men vi ber leger melde om alle bivirkninger, selv om det er en liten mistanke om en sammenheng med vaksinen.

 

De avdøde var eldre med underliggende sykdommer:

 

Legemiddelverket henter nå inn informasjon om de to pasientene for å kunne vurdere årsaken til dødsfallene.

– Begge disse to var eldre mennesker med underliggende sykdommer.

I de kliniske studiene ble ikke vaksinene prøvet ut på personer over 85 år. Steinar Madsen tror ikke det er av betydning.

– Det er rimelig å tro at vaksinen virker på samme måte på dem som er over 85, som for eksempel dem på over 75.

Steinar Madsen sier Legemiddelverket vil være åpen på bivirkningsmeldingene.

– Vi venter at det vil komme inn flere tilfeller der pasienten er vaksinert og dør, uten at det er en sammenheng, kun et tilfeldig sammenfall i tid.

 

HARDT RAMMET: Orkerød sykehjem i Moss mistet fem beboere da de fikk smitten inn på sykehjemmet i april. Nå er vaksineringen av beboerne i gang

 

Satte nesten dobbel dose med coronavaksinen:

25 beboere på Orkerød sykehjem i Moss fikk tirsdag nesten dobbel dose med Pfizer/Biontech-vaksinen.

Samme dag ringte kommunen rundt for å informere de pårørende om at deres familiemedlem på Orkerød sykehjem hadde blitt gitt mellom 1,5 til 1,8 doser av vaksinen fra Pfizer/Biontech, når de egentlig bare skulle hatt én.

Tirsdag ble 25 beboere ved Orkerød sykehjem i Moss gitt sin andre dose med denne vaksinen. I tillegg er det tre ansatte som har fått den forhøyde dosen. Det gikk galt.

– Vi har blandet feil. Vi skal alltid blande inn noe væske og de som skal sette vaksinene har tilsatt for lite, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til VG.

 

Skylder på menneskelig svikt

 

På denne måten fikk de eldre menneskene nesten dobbel dose.

– Det er snakk om en menneskelig svikt. De som har blandet feil er lei seg for dette. Jeg beklager at det har skjedd, fortsetter Krogshus.

Sykehjemmet ble hardt rammet av coronaviruset i begynnelsen av pandemien. I mars og april døde fem coronasmittede beboere.

Så langt har ikke kommuneoverlegen fått beskjed om at noen av de berørte beboerne har opplevd noen bivirkninger.

– De følges tett opp av sykepleiere, sier han.

Bivirkningene som kan inntreffe er smerter og hevelser ved stikkstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter og feber.

 

649 vaksinert i kommunen

Så langt er det satt 649 vaksinedoser i Moss kommune. De 25 eldre som fikk vaksinen på Orkerød sykehjem skulle altså få sin andre dose. De ble ifølge kommuneoverlegen gitt riktig dosering under første runde.

Hvilken informasjon har de som setter vaksinen fått?

– De skal ha fått god informasjon fra produsenten og Folkehelseinstituttet. Jeg har selv sett den informasjonen, som er veldig ryddig. Jeg kjenner ikke detaljene i hvordan denne feilen kunne gjøres, men det er bare å beklage.

Har kommunen gjort en god nok jobb for å vaksinere innbyggerne?

– I dette tilfellet her er det gjort en feil og det er bare å beklage. Vi vil ta lærdom av feilen som er gjort. Vi gjennomgår opplæringen og prosedyrene våre for å sikre oss at de ikke oppstår feil igjen.

 

Da setter jeg ett punktum for denne gangen og håper dere alle er så friske og raske som bare overhodet mulig, og jeg håper egentlig at all sortmalingen rundt vaksinen burde slippes litt på, for om denne grove feilen med å vaksinere dobbelt opp på 25 stk skjer igjen,(noe jeg ikke tror)så håper jeg virkelig de får tett oppfølging og overvåking slik at denne feilen aldri skjer igjen,for det er ikke akkurat hverdagslig ting akkuratspesielt for dem som har fått kjenne på dette og må være forferdelig ubehagelig for dem 25 som har fått oppleve dette…! <3 

Håper og ber for at Norge har god kontroll på vaksineringen fremover uansett<<3

TA UTROLIG GODT VARE PÅ HVERANDRE <3

Klem Eva 🙂

 

 

Immunsystemet og levende/ ikke levende vaksiner!!

God Søndag,ikke minst fra solfylte Lyngdal 🙂

 

Ja,idag er jeg treg med å komme igang..men det er Søndag og bare det å se sola,gjør godt for kropp og sjel..alt av sol for oss med fibro eller andre revamtike sykdommer,trooooor jeg elsker sola,i og med at når den får varmet opp en sliten,verkende kropp så….

Ja,dere kan jo ende den setningen som dere føler for,men jeg må si meg fornøyd med å kunne titte drømmende ut av det “rene” vinduet på kjøkkenet,som er mitt foreløpige “kontor”,men å begynne med alle vinduene mitt i sola,vet en jo hvordan går,så får vi inn all sola her i leiligheten også og det syns jeg er fantastisk mtp oppvarmingen 🙂 

Får smøre meg med litt mer tålmodighet og bare tenke at jeg er frisk nok til å vaske dem selv når jeg blir utskrevet fra sykehuset,som foreløpig er uklart mtp hvor lenge jeg kommer til å ville bli….håper ikke altfor lenge,så nå er jeg på jakt etter samme type lader til pc som til min,i og med at laderen er omtrent ødelagt,noe jeg skulle sjekket da jeg kjøpte denne men pcen er oppe og går av luft og kjærlighet,men en vet jo ikke hvor lenge det vil vare så får bare håpe for jeg SKAL ha denne med inn på sykehuset,for det blir jo bittelitt dødtid og bloggen er da god og ha og til de av dere som tror at jeg deler blogginnlegg for å reklamere for den, så vil jeg bare si en ting,forutenom min store interesse at helse,medisin og kroppen,SÅ…..

TJENER JEG IKKE EI KRONE!!!

Nå vet dere ihvertfall det! At jeg gjør det kun for min egen og kanskje andres interesse for info rundt det,er vel kanskje for noen ikke ne å drive tiden med,men siden jeg var liten har jeg hatt interesse for å skrive dagbøker,men skrev da kun om meg selv og hva jeg hadde gjort for dagen….Ikke minst min store elsk for stiler,uansett sjanger,så hvorfor ikke fokusere hodet litt på det som interesserte meg mest på skolen,nemlig helse/kropp/psykologi etc og få det ned på ett innlegg eller 20 til,når det får meg til å forkusere på noe annet enn akkurat mi helse for dagen….

….og tusen takk for fine mld rundt innlegg som har vært skrevet og at det evnt har hjulpet dere eller vært til nyttig info etc..det gjør meg godt skal dere vite 🙂

Og ja,jeg vil tro immunsystemet er noe vi alle burde tenke på mtp vaksinene,for alle har jo forskjellig forsvar der som er enten en bak eller fordel rundt en sykdom eller flere,og mtp ei veninne så tar jeg med litt info rundt vaksinasjon genrelt ved immunsvikt,så here we go !!

 

Svikt i immunsystemet kan gi alvorlig covid-19-sykdom!!!

 

Alvorlig korona-syke kan ha antistoffer som blokkerer kroppens viktigste forsvarsmekanismer. Det viser en ny studie som forskere ved UiB har bidratt til.

 

Koronavirus.

Immunsvikt kan gi alvorlig Covid-19 hos unge pasienter.

 

De aller fleste som dør av covid-19 er eldre personer. Fem til ti prosent av voksne og barn blir imidlertid også veldig syke av covid-19. Forskere over hele verden har forsøkt å finne ut hvorfor. 

Hva er det med disse pasientene som gjør at de blir alvorlig syke av noe som andre bare merker som en forkjølelse? Nå er forskere ved Universitetet i Bergen (UiB), i samarbeid med franske forskere, kommet nærmere et mulig svar. 

– Vi har funnet at de som har utviklet alvorlig forløp av covid-19 har antistoffer i blodet som binder seg til, det vil si, blokkerer interferoner. Interferoner er en viktig bestanddel i kroppens forsvarsmekanisme ved sykdommer som covid-19, forklarer professor Eystein Husebye ved Klinisk institutt 2.

 

Muliggjør ny behandling

De ble involvert i studien fordi de i flere år har jobbet med pasienter med en spesiell immunsviktsykdom, APS1. APS1 er en relativt alvorlig, men sjelden immunsviktsykdom og de som har sykdommen har blod med et høyt innhold av antistoffer mot interferoner. 

Når de får covid-19 så motarbeider kroppen sitt eget immunforsvar. Det er imidlertid ikke bare de som har kjent APS1 som har forhøyet risiko. Også de med lettere immunsviktsykdommer kan ha disse antistoffene i kroppen. 

Det positive med funnet er at nivået av antistoffer mot interferoner enkelt kan måles med en blodprøve, og det muliggjør en ny mulig behandling av disse pasientene:

– Det er relativt lett å undersøke om unge med alvorlig forløp av covid-19 har disse antistoffene i blodet, og hvis så er tilfelle er det kanskje mulig å tilføre ekstra interferoner som behandling, sier professoren.

 

Kan forklare kjønnsforskjeller

Funnene til UiB-forskerne samsvarer også godt med et annet uforklart fenomen:

– Menn dør oftere og får hyppigere alvorlig forløp av covid-19. Våre undersøkelser viser at disse antistoffene forekommer oftere hos menn, forteller Huseby 

Selv om det er relativt enkelt å undersøke om man har antistoffer mot interferoner i blodet, anbefaler ikke Husebye screening av friske. De fleste som har sykdommen APS1 får diagnosen som barn, og de fleste som har immunsviktsykdommer er diagnostisert allerede. 

Husebye understreker også at svik i immunsystemet dessuten bare en er bit av puslespillet for hvorfor noen dør av covid-19. Når det gjelder de eldre, så dør de for eksempel av mer sammensatte årsaker. 

Forskerne i Bergen er nå i gang med å undersøke ulike genvarianter i genet som de kaller «autoimmunregulatoren», for å se hvilken effekt ulike varianter har på risikoen for å bli alvorlig korona-syk.  

– Vi jobber videre med å se på mekanismene bak og genetiske årsaker til at noen blir alvorlig covid-19-syke, sier Eystein Husebye. 

 

Vaksinasjon ved immunsvikt!!

 

Om vaksinasjon av personer med ulike former for immunsvikt, om vaksiner som kan være spesielt nyttige for denne gruppen og om hvilke vaksiner som ikke skal gis. Graden av immunsvikt er avgjørende for hvordan personen responderer på vaksiner. Levende vaksiner er som hovedregel kontraindisert ved immunsvikt.

 

Generelt om vaksinering av personer med immunsvikt!

 

HUSK:
 

– Levende bakterie- eller virusvaksiner kan gi alvorlig infeksjon hos pasienter med nedsatt immunforsvar og er derfor som hovedregel kontraindisert.
– Inaktiverte (ikke-levende) vaksiner innebærer ikke noen økt risiko for pasienter med nedsatt immunforsvar, men effekten av vaksinene kan bli mindre enn hos immunfriske.

 

Levende vaksiner:

 

Levende vaksiner består av virus eller bakterier som er blitt svekket (attenuert) ved langvarig dyrking i kultur, vanligvis i flere år, slik at de har mistet sin sykdomsfremkallende evne. En levende vaksine kan formere seg i kroppen, og går vanligvis til grunne etter noen få celledelinger. Det er vanligvis nok med én dose injeksjonsvaksine (som MMR-vaksine, gulfebervaksine, BCG). For vaksiner gitt oralt (som oral poliovaksine og oral tyfoidvaksine) trengs flere doser. Levende vaksiner kan føre til livstruende infeksjon for personer med svekket immunforsvar, og er derfor kontraindisert hos disse pasientene. Levende vaksiner er oftest meget ømfintlige for lys og varme. Fordelen med levende vaksiner er at de stimulerer til immunrespons som ligner den som kommer ved en naturlig infeksjon, med god antistoffdannelse og god cellulær immunitet.

 

Inaktiverte (drepte) vaksiner:

 

Ikke-levende vaksiner framstilles ved at virus eller bakterier dyrkes i kultur og deretter drepes (inaktiveres) med varme eller kjemikalier. Denne typen vaksiner formerer seg ikke i kroppen, derfor trengs vanligvis flere doser (f. eks. hepatitt A-vaksine, rabiesvaksine). Inaktiverte vaksiner stimulerer til antistoffdannelse, men ikke alle gir like god cellulær immunitet.

 

Om vurdering av risiko og nytte ved vaksinering av personer med immunsvikt:

 

Det må vurderes både om den immunsupprimerte personen har ekstra stort behov for den beskyttelsen en vaksine kan gi, om vaksinen kan skade personen og om vaksinen vil ha effekt hos den spesielle personen. Inaktiverte (ikke-levende) vaksiner innebærer ikke noen økt risiko for pasienter med nedsatt immunforsvar. Det kan imidlertid være behov for flere doser og/eller høyere dosering. Levende bakterie- eller virusvaksiner kan i uheldige tilfeller gi alvorlig infeksjon hos pasienter med nedsatt immunforsvar og er derfor som hovedregel kontraindisert. I praksis vil sykdommene være farligere enn vaksinen, og dette må veies mot risikoen ved vaksinasjon hvis smitterisikoen er stor.

 

Alvorlig kombinert immunsvikttilstand (Severe combined immunodeficiency – SCID):

 

Levende bakterie- eller virusvaksiner kan i uheldige tilfeller gi alvorlig infeksjon hos pasienter med SCID og barn med denne diagnosen har derfor en absolutt kontraindikasjon mot levende vaksiner. 

Fra 2018 omfatter nyfødtscreeningen i Norge test for SCID.  Barn med positiv SCID-test legges straks inn i sykehus og kontraindikasjonen mot levende vaksiner formidles da til foreldrene. Helsestasjonen og fastlege får denne informasjonen gjennom epikrise fra sykehuset, eventuelt også ved at sykehuset i tillegg tar direkte kontakt. Diagnosen vil stilles i god tid før barnet er 6 uker gammelt, og helsestasjoner som ikke har blitt kontaktet innen denne alderen kan gå utfra at det ikke er mistanke om SCID. Dersom barnet har medisinsk behov for tidligere vaksinasjon, for eksempel BCG-vaksine på grunn av reise til land med særlig høy forekomst av tuberkulose, må svaret på test for SCID innhentes først.

 

Anbefaling om vaksiner til pasienter med primær (medfødt) immunsvikt:

Folkehelseinstituttet har utarbeidet en anbefaling om vaksinasjon og bruk av immunglobuliner til pasienter med immunsvikt.

 

Sammendrag:

Ved vaksinasjon av personer med immunsvikt må det vurderes både om den immunsupprimerte personen har ekstra stort behov for den beskyttelsen en vaksine kan gi, om vaksinen kan skade personen og om vaksinen vil ha effekt hos den spesielle personen. Folkehelseinstituttet har utarbeidet en anbefaling om vaksinasjon og bruk av immunglobuliner til pasienter med immunsvikt. 

Generelt kan inaktiverte (ikke-levende) vaksiner kan brukes ved all type immunsvikt. Grad av beskyttelse vil variere individuelt, men er ikke grunnlag for å unnlate vaksinering. Bruk av levende vaksiner frarådes for mange pasienter med immunsvikt, men kan benyttes til noen pasientgrupper. Bruk av levende vaksiner til disse kan vurderes av pasientens behandlende lege/kompetent fagperson der risiko for smitte er større enn risiko for uønsket vaksineeffekt. I tillegg til vaksiner, finnes det spesifikt immunoglobulin mot flere smittsomme sykdommer. Bruk av slike bør alltid vurderes hos pasienter med immunsvikt ved mistanke om reell smitteeksponering.

 

Jeg avslutter her for idag,for mtp de som er urolig,lider av immunsvikt eller lurer på om hva som bør bruke av type vaksiner,som ser ut til å være de “ikke levende” 

…men uansett så  ønsker jeg dere en fortsatt velsignet Søndag og ta utrolig godt vare på deg selv/hverandre,nå mer enn noensinne <<<3

Klem Eva 🙂

 

Flere er skeptiske til å ta vaksinen etter dødsfall!!

God Fredag kjære medlemmer,lesere,

venner på fb <<<3

 

Jeg håper alle er så friske og raske som dere overhodet mulig kan være,til tross for vaksine eller ei..og ikke minst så håper jeg at dere har sluppet unna sykdom rundt covid 19 og fikk selv svar igår på at den var negativ,så det var selvfølgelig herlig,men jeg må si at jeg følte meg som den store smittebomba for ett par dager siden,da jeg akkurat hadde fått satt meg på legesenteret etter blodprøvetaking og legen hadde lyttet på meg…

Legen skulle ut for å høre ang forstøver apparat til meg og tok litt tid før han plutselig kommer in og guider meg nærmest ut og innrømmet at det var feil av han å få meg ned der i og ed at han visste dette med pusten+han sendte taxi for å få meg ned,men da ettermiddagen kom og jeg satt og ventet på at kl skulle bli 17.30 og skulle til kontroll på luftveisklinikken,så var det plutselig INGEN som kunne kjøre heller,til og med taxien måtte si nei,så da kunne jeg ikke gjøre mer enn å vente til dagen etter og ringe på ny for å få ny time,noe som ordnet seg og Mamma var snill å kjøre meg bort, så da var jeg lettet, men hvor mange instanser MÅ jeg gjennom, når til og med legen på luftveisklinikken sa at legen kunne rekvivere dette selv men i min fortvilelse,begynte jeg å gråte….”men han sier han ikke kan rekvirere dette og eg ber ikke om ett lass med heroin,kun PUST!! “

MEN FIKK TLF NÅ OG endte med at jeg sitter med væsken til forstøver,men ingen forstøver og sa bare at jeg fikk kjøpe selv,i en paffhet….:(

 

Jeg begynner med noe annet..det er flere og flere som nekter å la seg vaksinere,til og med ca halvparten av helsearbeiderne,men hva gør sjefen om den ansatte nekter? Gi dem sparken?

Skal legge ut noe om det hvis jeg kommer over det igjen!!

 

UANSETT…. 

 

Flere døde etter vaksine: – Jeg har blitt veldig i tvil om jeg skal vaksinere meg

 

Vaksinasjonen mot covid-19 har nå startet for andre enn dem på sykehjem.

Vaksinasjonen mot covid-19 har nå startet for andre enn dem på sykehjem. 

 

Stadig flere grupper får tilbud om vaksine. Bør du være bekymret?

I forrige uke ble det meldt om 23 dødsfall, trolig som følge av bivirkninger av vaksine hos de aller eldste.

Ifølge Legemiddelverket var alle dødsfallene blant de aller eldste pasientene med mange underliggende sykdommer, som sannsynligvis hadde kort gjenværende levetid:

– Meldingene kan tyde på at vanlige bivirkninger fra mRNA vaksiner, slik som feber og kvalme, kan ha ført til dødsfall hos enkelte skrøpelige pasienter, sier Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket.

 

Vet ikke om dødsfallene faktisk skyldes vaksinen

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa på en pressekonferanse mandag at det dør omtrent 45 sykehjemspasienter hver dag, og at det ikke er gitt at det er noen overdødelighet blant dem som har blitt vaksinert.

Når man vaksinerer nesten alle på sykehjem, ville det unaturlige være om plutselig ingen døde i tiden etterpå.

Bør eldre vente på annen vaksine?

Meldingene om dødsfall kommer omtrent samtidig med at nye grupper er i ferd med å få tilbud om vaksinasjon. Det har ført til bekymring fra mange av dem som nå må ta stilling til om de vil ha vaksinen.

– Jeg er 73 år og har blitt i veldig tvil om jeg bør la meg vaksinere på bakgrunn av de dødsfallene som kan skyldes Covid-19-vaksinen. Flere eldre venner har også blitt i tvil om de skal la seg vaksinere, forteller en Nettavisen-leser.

– Betyr det at eldre på 70-80 år ikke bør la seg vaksinere med de nye vaksinene fordi risikoen for å dø er til stede? Vil Covid-19 vaksiner som bygger på tradisjonell vaksine-teknologi være sikrere?

– Forberedt på at mange ville dø av andre årsaker kort tid etter vaksinasjon

 

Nettavisen har videreformidlet spørsmålene til overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

– Når vi nå tar i bruk en ny vaksine, ønsker Legemiddelverket at helsepersonell skal melde om alvorlige og ukjente bivirkninger. Dette gjelder også tilfeller der legen er usikker på om bivirkningen skyldes vaksinen, sier Hjortemo.

Mona Wensaas Kinn Steinar Madsen (medisinsk fagdirektør) og Sigurd Hortemo (overlege og medisinsk rådgiver) alle jobber i Statens legemiddelverk.

Mona Wensaas Kinn (Legemiddelinspektør) Steinar Madsen (medisinsk fagdirektør) og Sigurd Hortemo (overlege og medisinsk rådgiver) alle jobber i Statens legemiddelverk. 

– I Norge har vi tilbudt vaksinen først til de som bor på sykehjem – der vi finner de eldste og sykeste. Det er mange dødsfall blant disse – hver uke dør cirka 400 beboere på norske sykehjem og lignende institusjoner. Vi var derfor forberedt på at mange ville dø av andre årsaker kort tid etter vaksinasjon. Men syke-historiene legene har beskrevet gjør at vi ikke helt kan utelukke at vanlige bivirkninger av vaksinen (som kvalme og feber) kan påvirke sykdommen i uheldig retning hos pasienter som allerede er svært skrøpelige.(de eldre! :/  )

 

Bør man si nei til vaksinen?

– Betyr det at eldre på 70 -80 år ikke bør la seg vaksinere med de nye vaksinene fordi risikoen for å dø er til stede?

Hjortemo: – Nei, absolutt ikke! Eldre har økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19 og vaksinene som er godkjent, har vist god beskyttelse mot sykdom. Nytten av vaksinen er mye større enn risikoen for bivirkninger.

– Det Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet (FHI) er enige om er at legen må vurdere om det er lurt å vaksinere de aller skrøpeligste. FHI har gitt dette rådet til leger i Vaksinasjonsveilederen:

«For de aller fleste som er eldre og lever med skrøpelighet, vil eventuelle bivirkninger av vaksinen mer enn oppveies av redusert risiko for å bli alvorlig syk av covid-19. For dem med aller mest alvorlig skrøpelighet, kan imidlertid selv relativt milde vaksinebivirkninger få alvorlige konsekvenser. For dem som uansett har svært kort gjenstående levetid, kan gevinsten av vaksine være marginal eller irrelevant. For svært skrøpelige pasienter (f.eks. svarende til Clinical Frailty Scale 8 eller høyere) og terminalt syke pasienter, anbefales derfor en nøye avveiing av nytte versus ulempe ved vaksinering».

 

Fremtidige vaksiner bedre?

– Vil Covid 19 vaksiner som bygger på tradisjonell vaksine-teknologi være sikrere?

Hjortemo: – Vi vet foreløpig lite om de vaksinene som kanskje blir godkjent etter hvert. Dersom legen din mener du bør ta vaksinen – og du får tilbud om vaksine nå – er det ingen grunn til å vente på andre vaksiner. De to vaksinene som allerede er godkjent (Pfizer og Moderna) er undersøkt i store studier. Disse studiene har vist at beskyttelsen mot covid-19 er god og at risikoen for alvorlige bivirkninger er liten.

Jeg er 73 år og har blitt i veldig tvil om jeg bør la meg vaksinere på bakgrunn av de dødsfallene som kan skyldes Covid 19-vaksinen. Flere eldre venner har også blitt i tvil om de skal la seg vaksinere.

Hjortemo:

– Dersom legen din mener du bør ta vaksine, bør du si ja. Eldre har økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19. De to vaksinene som er godkjent i Norge, har vist god beskyttelse mot sykdom og store studier har vist at risikoen for alvorlige bivirkninger er liten. Nytten av vaksinen er mye større enn risikoen for bivirkninger.

– Hver uke dør 400 pasienter på sykehjem og lignende institusjoner i Norge. Vi var derfor forberedt på at ganske mange sykehjemsbeboere ville dø kort tid etter vaksinasjon av andre årsaker. Det er derfor ikke sikkert at noen av de dødsfallene som ble rapportert, skyldtes vaksinen.

Det Legemiddelverket har sagt er at vi ikke helt kan utelukke at vanlige bivirkninger av vaksinen (som kvalme og feber) kan bidra til å forverre sykdommen til pasienter som allerede er svært skrøpelige.(:( )

(her kalles de eldre de skrøpelige end en gang,som Madsen fra legemiddelverket svarte sist da han ble spurt hvorfor de eldre ble prioritert først!!!!! RESPEKT?? )

Synd det er helt ok at alle de eldre blir spurt først om å få satt vaksinen mtp sykdom,men også at de vil ha immunforsvaret til å takle det osv bør gies beskjed om til hver enkelt pasient,uansett alder!!

Alle har hver sine meninger og mener at deres eget valg bør respekteres!!!

Til slutt vil jeg gjerne ønske dere en fortsatt fin Fredag og begynnelse på helga….

TA UTROLIG GODT VARE PÅ HVERANDRE <<3

Gooood klem Eva 🙂

 

 

 

 

 

Uro,immunforsvar > 65 år og Astra Zeneca!

 God Torsdag alle sammen 🙂

 

Jeg våkner med en uro,uro for at barn skal sykle rett i nesten over 1 meter med vann i undergrunnen bortforbi oss,i og med at mannen min og Kygo(hunden vår) gikk tur der i går og hunden kunne svømme seg en tur mens mannen stod med vann oppforbi knærne,men dette var rett etter tolv og da veldig vanskelig å få tak i folk,og ringte til og med politiet til slutt,for tenkte de kunne sperre av, i og med at barn sykler under der til skole,aktiviteter osv men fikk kun svar om at det ikke var noe de kunne gjøre og at det bare var sånn naturen var(?)så tok mitt siste kort og skrev rett til vår kjære ordfører,som jeg idag hadde fått koselig svar fra,om at han takket for at jeg gav beskjed og at han skulle ta kontakt med tekniske,så det var litt godt å vite…verste mareritt om noen små barn skulle syklet ned og i verste mareritt,druknet så hadde vi ihvertfall gjort vårt for at det ikke skulle bli noe passasje,før plassen evnt er pumpet for vann!

SOM NÅ VAR I ORDEN,SIER MANNEN ETTER TUREN MED HUNDEN 🙂

Jeg måtte til time på luftveisklinikken og har siste tiden prøvd å få ordnet meg med forstøver apparat,omså et lite på apoteket,bare jeg kan få føle på frie luftveier etter enda et godt resultat på luftveisklinikken igår,for å gå ned halvparten på crp på kun 4 apocillin 1 g tabletter,kunne han ikke forstå, for han var klar til å sende meg til sykehuset,men siden jeg helt merkelig hadde klart å gå ned fra 49 til 26 og hadde så god effekt av forstøver,så burde jeg få det,men er visst LITT vanskelig, så jeg begynte gråte litt i fortvilelse for har hatt 2 episoder med så dårlig pust som å puste gjennom et sugerørat det har endt med å måtte få dette til hjelp så sa jeg bare til han at det er jo ikke et narkotisk legemiddel jeg spør etter,men bare PUST og han skrev ned på papir til legen at han mente jeg kun trengte gå ett par dager til på penicillin og heller få pusteapparat så jeg kunne få litt energi på den måten,så nå ringer jeg legen på ny i morgen,som desverre er 2 dager i uka bare plutselig…<3

 

Nå over til en ting som bekymrer meg mer enn meg selv og det er spm tegnet mitt rundt hvordan dem med svekket immunforsvar som de eldre eller de “skrøpelige” som han Madsen fra legemiddelverket kalte dem,da det var snakk om hvorfor det først ble prøvd å sette vaksine på dem først,så tenkte jeg at jeg ville vise ovenforfor både svigermor,min far og ellers dem som står fast på deres mening rundt at de fint vil tåle denne sprøyta,jo nettopp hva som skjer med deres immunsforsvar etter 65 år og oppover også tenkte jeg få med siste nytt om den vaksinen som kommer i slutten av Februar,og selv om den er ca 60-90 %effektiv,så var det ikke noe å sette på bivirkninger og det at det kanskje må settes 3 doser,så kan denne holdes i kjøleskap i 28 dager..jeg sitter bare med en god følelse på at denne kanskje kunne være bedre for de eldre mtp hvordan deres immunforsvar er i forhold til de litt yngre å prøve ut,men ser ikke ut som alle får den..dere får se selv 🙂

Men dette om den siste vaksinen stod det i VG at:

 

AstraZeneca-vaksinen kan bli godkjent i EU og Norge i slutten av januar og sendt til kommunene kort tid etter. 

 

Kommuner kan få 1,12 millioner AstraZeneca-doser i februar

FHI ber nå kommunene forberede seg på to ukers massevaksinasjon i februar.

Landets statsforvaltere har på oppdrag fra FHI bedt kommunene forberede seg på å vaksinere en fjerdedel av befolkningen på to uker.

Dette er i forbindelse med at Norge forventer en leveranse på 1,12 millioner Oxford/AstraZeneca-doser tidlig i februar, dersom den blir godkjent i EU og Norge i slutten av januar.

Det kommer frem i en e-post som VG har fått innsyn i, der statsforvalteren i Troms og Finnmark skriver følgende:

«FHI har bedt Statsforvalteren informere dere om at det er sannsynlig at vi får vaksinen fra AstraZeneca godkjent i slutten av denne måneden. Leveransene kan komme allerede i første halvdel av februar, og det kan bli aktuelt å sende ut så mye som 1,2 millioner doser nasjonalt over få uker».

FHIs siste prognose er 1,12 millioner doser, ikke 1,2, opplyser de til VG onsdag.

 

Sendt til alle statsforvaltere

FHI bekrefter at de har bedt om kartlegging av kapasitet til vaksinering via statsforvalterne i Norge (tidligere fylkesmannen).

For Oslo vil en fjerdedel av befolkningen si 175,000 personer som skal vaksineres på to uker.

AstraZeneca-vaksinen kommer i et hetteglass med 10 doser per glass. Den krever vanlig kjøleskap-temperatur. Det skal også settes to doser av denne vaksinen, men intervallet er noe lenger enn for de to andre vaksinene vi nå har.

– Vi er glade for at det nå ser ut til at vi kan få mange flere vaksiner i februar. Denne vaksinen er også enklere å bruke, fordi den ikke trenger å være i fryseren. Oslo er klare til å sette 110 000 vaksinedoser i uka, sier helsebyråd Robert Steen i Oslo til VG.

I brevet spør statsforvalteren kommunene om følgende:

  1. Et grovt estimat for hvor mange vaksinedoser kommunen kan klare per uke for AstraZeneca-vaksinen i en kort periode
  2. Vil dere klare å sette vaksiner tilsvarende ¼ av egen befolkning på 2 uker?
  3. Vil dere klare å motta mindre leveranser av Comirnaty-vaksine samtidig, eller vil det gå utover kapasiteten til vaksinasjonen nevnt over?

FHIs foreløpige prognose er å få en forsending på 1,12 millioner AstraZeneca-doser i februar.

– Vi har ikke fått bekreftet dato for levering av AstraZeneca-vaksinen, men vi er i gang med planlegging for mottak, lagring og distribusjon, sier Knut Jønsrud, sjef for vaksineforsyning i FHI.

Målet er at vaksinen sendes til kommuner snarlig etter mottak i Norge, opplyser han.

– Detaljplanlegging på distribusjon pågår. Vi kan derfor ikke gi noen dato. Det er heller ikke besluttet hvordan fordeling av vaksinene blir ennå.

Les alt om AstraZeneca-vaksinen, blant annet hvor godt den beskytter, ved å klikke på grafen under:

 

Tromsø: – En gladmelding å bli svett av

 

For Tromsøs del betyr en fjerdedel 20.000 doser – nok til å dekke alle i risikogruppen. Per nå har de planlagt å vaksinere 1000 per dag.

– En gladmelding å bli svett av, sier smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø.

Tromsø har meldt inn til statsforvalteren at de klarer å vaksinere 20.000 på to uker, men at de ikke ønsker at de får Pfizer-dosene, som er langt færre, på samme tid.

Akkurat når vi tar et svært jafs, vil vi foretrekke ikke å få den vaksinen.

SPENT: Smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø, her i forbindelse med mottakelse av vaksineutstyr i desember.

Tromsø har allerede en gymsal som står ledig klar for massevaksinasjon. Der beregner de at de kan vaksinere 100 i timen med seks vaksinatører.

Nå er kommunen på jakt etter et ekstra vaksinasjonssted.

– Folk på eiendomssiden i kommunen kartlegger nå. Så drar vi på befaring for å finne et lokale.

 

Vestfold og Telemark: Vi er klare!

 

John Sverre Fæste Dahl, vaksinekoordinator i Vestfold og Telemark, sier de sendte ut et tilsvarende brev til alle kommunene på fredag.

– Responsen er god. Alle 23 kommunene sier de har en plan for gruppevaksinasjon, sier han

22 av 23 kommuner sier de er klare til å motta doser til en fjerdedel av befolkningen som skal vaksineres, mens den siste kommunen også er positiv men med noen forbehold rundt det praktiske.

Fire kommuner peker også på noen utfordringer med å kunne motta Pfizer-doser samtidig, men han sier at også disse kommunene
er positive

– Kommunene er godt forberedt. Svaret på det store spørsmålet er at de er klare.

Vaksinasjon av personer 65 år og eldre!

 

Immunforsvaret svekkes med alderen og eldre mennesker er mer utsatt for infeksjonssykdommer enn yngre. De kan få alvorligere sykdomsforløp og responderer ofte dårlig på behandling. Aldersbetingede endringer av immunsystemet medfører også redusert respons på nye vaksiner [1,2]. Men selv om antistoffresponsen på vaksiner er dårligere hos eldre enn hos yngre [3,4], er vaksinasjon av eldre likevel kostnadseffektivt [5,6].

Studier som omfatter bare friske personer i høy alder (fra 85 til over 100 år), har vist at den aldersbetingede immunsvekkelsen ikke er så alvorlig som tidligere antatt. Det har ført til en ny modell for forståelse av aldersforandringene i immunsystemet [7].  I stedet for å tolke aldersforandringene som passiv svekkelse, kan de tolkes som dynamisk tilpassing. De er resultat av kroppens kontinuerlige tilpasning til de utfordringene det er å bli utsatt for potente antigener som bakterier og virus, men også mat og andre antigener. Antigenene kan betraktes som stressfaktorer som kroppens ressurser hele tiden tilpasser seg. Denne tilpasningen til optimal funksjon fører til tap på noen områder og vinning på andre. Evnen til å respondere på nye antigener er til stede, men noe svekket. Tidligere ervervet immunitet svekkes, men det er vanligvis god respons på boosterdoser.

Anbefalte vaksiner til personer 65 år og eldre!!

 

Behovet for å opprettholde immuniteten mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt gjennom boosterdoser hvert tiende år er minst like viktig hos eldre som i andre aldersgrupper. Kikhoste kan være en alvorlig sykdom hos eldre.

Fordi infeksjonssykdommer hos eldre ofte får et mer alvorlig forløp med risiko for varig redusert funksjonsnivå eller død, bør personer fra og med 65 år og eldre få tilbud om:

 

 

Jeg kommer aldri,men jeg håper noen kommer med ett ordntlig “fasitsvar” og ikke minst,kompetanse rundt hver og en vaksine,hvordan det/den vil virke på personer i de forskjellige aldrer og om hver enkelt vil tåle den ! 

Jeg syns alle burde få nøyaktig info om hva mRNA og RNA er i vaksinene og ett klart valg om dem VIL eller IKKE VIL sette dem også <3 

Jeg gir meg for idag og håper dere alle er så friske som bare overhodet mulig og vær så snill å vær mere gode med hverandre nå enn noensinne før,for vi alle står sammen oppi denne pandemien og vi kommer oss aldri ut med fighting og uvennskap,kun kjærlighet <<<3

TA GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <3

Goooood klem Eva 🙂

Covid 19 test / Nav og Fibromyalgi

God Onsdag kjære lesere! 

 

Ble en 1 g Apocillinskur som jeg har gått på noen ganger før,men mtp ibs`en så er den alltid like utfordrende og tøff…Bruker melkesyrebakterier utenom så det skal lindre litt,men denne gangen har den allerede begynt å slå meg ut…

Blir så kvalmen,vondt i magen og matlysten min er og har vært nedsatt i ei tid nå og legen har nå søkt Helfo om næringsmidler slik at jeg kan få i men fiber fra jeg står opp,men blir litt matt når han sa at dette var gjort tidlig i September og jeg sjeleglad for å endelig hente litt hjem,men fikk da plutselig ikke det likevel,da de måtte vente “klarsignal” fra HELFO og gir da beskjed igjen til legen og han sa da at det hadde kommet ett skriv om at han trengte flere opplysninger for at jeg skulle få det,men mente at det ikke kom til å bli ett problem,men så spør jeg igjen da jeg var til timen om han hadde hørt mer og sa da” Å ja,de har spurt om flere opplysninger”,men sa da at det loet du å gjøre,men beklaget seg og da jeg kom hjem så jeg på HelseNorge at han hadde skrevet ut enda en resept på dette og fikk enda ett håp,men neida så de på apoteket var realle og ringte og fikk da samme beskjed som han sa han skulle ordne,så når det røyner litt på næring i kroppen så blir ikke kroppen friskere heller og maten bare vokser istedenfor etterhvert når du tar den i munnen,så blir tålmodighet litt kort,ihvertfall når en stoler på at det kommer til å gå iorden,så mannen ble litt småirritert på legen igår og lurte på om ikke bare IBS iseg selv ville holde som argument for å få det og sa da “ja,helt vagt…”

Det er sykehuset som har introdusert meg for de forskjellige nærinsmidlene når jeg har vært innlagt og det samme med forstøver,som jeg prøver alt for å ett svar på å få hjem,i og med det var ambulanse her senest sist helt med 3 eldre karer som hadde jobbet med dette i åresvis som mente at dette var noe jeg burde få hjem uten problemer, og når jeg har brukt alt av astmamedisiner nå oppigjennom og det bare tetter seg isteden og forstøver gjorde det sånn at de følte de kunne gå herfra etterpå i og med at jeg pustet mye lettere,begynte få farge i ansiktet og tiltross for at jeg for første gang på (husker ikke sist) ihvertfall 4-5 mnd har klart å gjøre rent og det var fantastisk,men jeg forklarer at det er som å “puste gjennom ett sugerør” så burde det vel ikke være for mye å spør om??      NOEN TIPS DER UTE????? 

Jeg griper etter alt av halmstrå for å bare holde ut fysisk hver bidige dag og jeg ber om næringsdrikk og pust,ikke narkotika….:/

Jeg bytter litt over til ett kort emne mtp Nav og Fibromyalgi,og jeg sa enest til legen igår at de heller må sette seg enda mer inn i fibromyalgiens hverdag også spurte jeg han om han visste at det er flere ting fibro er evist relatert til,sånn som at f.eks: Jeg går med en slakk V hjerteklaff,og kom plutselig over noe jeg aldri i mitt liv med 20 år med fibro,hadde trodd eller tenkt over og fikk da flere innspill under blogginnllegget om at det var flere som hadde fått dette konstatert,noen på den V og noen på både V og H og var da en lege som ble ganske stum,så jeg tror ikke jeg bedret noe for noen men siden de hele tiden har lurt på siden i sommer og rett og slett skremt meg ang Endokarditt,i og med den slakke klaffen og at de kan høre en bilyd over hjertet som høres ved endokarditt,og enda vet de ingenting,så lurer på om det blir endring i innleggelse nå,selv om jeg faktisk ved 3 anledninger har spurt om å bli henvist til en prof.Pål Aukrust,spesialist innen inflammatoriske,revmatiske sykdommer ved Ullevål,Ahus osv,men er visst ingen som har hørt om han,merkelig nok,selv om han nå er 70 år,har han ved 2 anledninger bedt om henvising fra min lege,men jeg får det på en måte “ikke gjennom”,selv om ei god veninne av meg som sterkt anbefalte han,noe ho gjør enda,sier at hvis jeg er så heldig å få sånn ei mld fra han,der han viser intr for at jeg skal bli fort frisk og ønsker kun en henvisning,og trodde det var fritt sykehusvalg når de ikke finner ut av hvorfor jeg går konstant syk,crp,betennelser etc…

Og her er det bare en god mann som vil ha meg frisk og syns ikke det er for mye å be om men…..<<3

 

 

NAV og Fibromyalgi!! 

Fibromyalgi kan gi alvorlige plager som kan føre til at en helt eller delvis ikke lenger har mulighet til å delta i arbeidslivet. I slike tilfeller kan man søke NAV om stønader, men mange opplever at de får avslag fra NAV selv om legen bekrefter at en er for syk til å jobbe.

 

Arbeidsavklaringspenger!

 

For noen kan det være aktuelt med arbeidsavklaringspenger. For å kunne motta arbeidsavklaringspenger må arbeidsevnen være nedsatt med minst 50 %, og sykdom, skade eller lyte må være en vesentlig medvirkende årsak til den nedsatte arbeidsevnen.

I vurderingen av om det foreligge en sykdom i lovens forstand, skal man ta utgangspunkt i det vitenskapelige og det som er alminnelig anerkjent i medisinsk praksis. Det innebærer at sykdomsvilkåret vil være oppfylt ved fibromyalgi, selv om dette først og fremst bygger på ens egne subjektive symptomer.

Fordi diagnosen ikke kan stilles basert på objektive funn, men krever en helhetlig vurdering vil kravet til dokumentasjon og observasjonstid ofte være større. Det er derfor lurt å sikre seg god dokumentasjon fra eventuelle behandlere.  Som regel krever NAV at andre mulige årsaker utelukkes.

Ved vurdering skal NAV også legge vekt på søkerens helse, alder, evner, utdanning, yrkesbakgrunn og mulighet for å ta annet arbeid.

Det er også et vilkår at en har en viss mulighet til å komme seg tilbake i arbeid etter oppfølging fra NAV. I den forbindelse plikter man aktivt å bidra til å komme seg tilbake i arbeid.

I utgangspunktet er perioden for arbeidsavklaringspenger tre år, men i visse tilfeller kan den forlenges med inntil to nye år. Dersom man ikke klarer å komme tilbake i arbeid etter denne perioden vil man normalt søke om uføretrygd.

Uføretrygd!

 

For å ha krav på uføretrygd må en ha en varig sykdom, skade eller lyte. I tillegg må inntektsevnen være varig redusert med minst 50 %. Som utgangspunkt er det også et krav at man tidligere har forsøkt arbeidsrettede tiltak og behandling for å bedre inntektsevnen uten at dette har lykkes, jf. folketrygdloven §§ § 12-5, 12-6 og 12-7.

Dette er det samme sykdomsbegrepet som for arbeidsavklaringspenger. At sykdommen er varig innebærer ikke at den må være livsvarig. Det kreves imidlertid normalt at den i alle fall vil vare i syv år fra tidspunktet uførheten oppsto.

Det finnes i dag ingen helbredende medisinsk behandling for Fibromyalgi-pasienter. Utgangspunktet er derfor at det bør gjøres unntak fra vilkåret om forsøk på hensiktsmessig behandling fordi det ikke finnes noen hensiktsmessige tiltak.

Særlig om ung ufør!

 

Dersom en fa?r arbeidsevnen nedsatt med minst 50 % før fylte 26 a?r pa? grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som er klart dokumenter er sikret et minstebeløp som kan gi høyere minsteytelse enn man ville hatt krav på etter det alminnelige reglene.

NAV har en ikke uttømmende liste over alvorlige sykdommer som kan gi rett på ung ufør. Fibromyalgi er imidlertid ikke oppført på denne listen, men det utelukker ikke at man kan ha rett på ytelsen. Det skal uansett foretas en konkret og skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle, der det må ses hen til alvorlighetsgraden av sykdommen og dens følgetilstander. Praksis viser at det skal mye til for at retten kommer til at det foreligge en alvorlig sykdom.

En kan ha krav på ung ufør selv om en har vært mer enn 50 % yrkesaktiv etter fylte 26 år, gitt at sykdommen anses som alvorlig og varig fra før fylte 26. Søknaden om uføretrygd må imidlertid være fremsatt før man fyller 36 år. En har derfor mulighet til å forsøke seg i arbeid uten å miste rett til ung ufør.

 

Nå ble det litt mye om meg og litt lite om emnet rundt Nav og fibromyalgi,noe jeg fant på “Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell” om noen kunne tenke seg å sjekke mer rundt dette, da jeg ser hvor iherdig vanskelig for veldig mange å få ufør mtp fibromyalgi som hovedgrunn og blir “tynt” til de rett og slett ikke makter mer, så jeg kanskje avslutter dette blogginnlegget med ett håp om at andre og flere og flere fastleger setter seg inn i en med fibro sin hverdag og ikke bare behandle symptomer som er vonde,for selv om ikke denne sykdommen “SYNES”, så skal jeg love at den KJENNES!!

Jeg ønsker dere en fortsatt fin Onsdag og

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <<<3

Klem Eva 🙂

Slik virker de tre nye koronavaksinene!

God Tirsdag alle sammen!!

 

Dagen begynner med “stress” rundt legesenterbesøk, der jeg ikke mer enn jeg hadde tatt blodprøvene måtte ut av kontoret for at jeg måtte testes for Covid 19 og har time 17.30,så krysser alt jeg har for at den er ok og at det er en lungebetennelse bare…bare og bare….begynner bli en vaneting for meg,men sliter :/

Jaja.. sånn er det bare, selv om jeg i det minste hadde håpet på en forstøver med meg hjem for å få fri pust, for jeg har hatt astma i såpass mange år og prøvd alt og ingenting fungerer, utenom forstøver ,men skal visst være vanskelig…noen som vet hvordan å gå frem??

Jeg prøver snu rundt til noe annet…:)

 

  Slik virker de tre nye koronavaksinene!

 

Flere av de nye koronavaksinene er såkalte mRNA-vaksiner. Men hva er egentlig mRNA-teknologi og hvordan virker den?

Forskere har avdekket den genetiske sammensetningen til viruset som forårsaker Covid-19. Det har gjort flere vaksiner mulig - på rekordtid. Ilustrasjonfoto: iStock.

Forskere har avdekket den genetiske sammensetningen til viruset som forårsaker Covid-19. Det har gjort flere vaksiner mulig – på rekordtid. Ilustrasjonfoto: iStock.

Først meldte Pfizer og BioNTech at de hadde en koronavaksine som er 90 prosent effektiv. Så fulgte Moderna og AstraZeneca rett etter med imponerende data for sine vaksinekandidater. Både Pfizer/BioNTech og Moderna lager såkalte mRNA-vaksiner.

Men hva er egentlig mRNA-teknologi og hvordan virker den? Og hva er forskjellig med den tredje vaksinen?

– Det som er nytt med en mRNA-vaksine er at den jobber gjennom genetisk kode. I praksis betyr det at vaksinen instruerer kroppen til å selv lage små, nøye utvalgte deler av viruset. Deretter utvikler du antistoffer mot viruset som forårsaker Covid-19, forteller forsker Sven Even Borgos i SINTEF.

Han leder en strategisk satsning i SINTEF på medisinsk mRNA-teknologi og har store forhåpninger til at en slik vaksine vil fungere svært godt.

 

Men hva er mRNA?

 

Bokstavene i mRNA står for «messenger ribonucleic acids», som er en del av kroppens egne livsprosesser. mRNA kan beskrives som en «arbeidskopi» av DNA-et vårt.

mRNA består av fire komponenter som forkortes A, U, C og G. Rekkefølgen leses av cellene som bokstaver i en oppskrift, når de skal lage proteiner.

Idéen bak å lage medisiner basert på mRNA, er å gi kroppen en syntetisk framstilt arbeidskopi av DNA-et vårt eller annen kode vi ønsker å lese slik at kroppen selv kan lage viktige proteiner som den mangler og som dermed gir sykdom.

– Årsaken til at mRNA-medisiner kan være så effektive, er at de fungerer på samme måte som genene våre. Teknologien er relativt ny, men spås en lysende framtid. Fra før er blant annet SINTEF med i et stort EU-prosjekt der det utvikles en medisin mot arvelig brystkreft basert på samme metode, forklarer forskeren.

Idéen bak å lage medisiner basert på mRNA, er å gi kroppen en syntetisk framstilt arbeidskopi av DNA-et vårt eller annen kode vi ønsker å lese slik at kroppen selv kan lage viktige proteiner som den mangler og som dermed gir sykdom.

mRNA som behandling av sykdom har store muligheter innen en rekke felter, for eksempel hjerte-kar-sykdom, nevrologiske lidelser og stoffskifte-sykdommer. Da instrueres kroppen til å lage de proteinene som mangler eller er defekte. Men verdens oppmerksomhet ble for alvor rettet mot fagfeltet da det ble klart at mRNA er utmerket også til å fremstille vaksiner – for eksempel mot viruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen Covid-19.

Nøkkelen ligger i virus-genene

 

For å lage den syntetiske mRNA-delen må man først ha selve DNA-et som man skal lage arbeidskopien fra, og et enzym som både kan lese DNA-koden og deretter lage arbeidskopien.

– Dette høres avansert ut, men er en av de helt sentrale prosessene i alt liv, sier forskeren.

Så snart gen-sammensetningen til et nytt virus er kartlagt, kan vi kode de viktige delene av viruset inn i et syntetisk mRNA – som vi så tilfører kroppen i en vaksine. I dette tilfellet bruker vi det mot Covid-19.

Kroppen bruker så denne mRNA-bruksanvisningen til å lage et nytt protein, som er tilstrekkelig likt utvalgte deler av viruset. Immunforsvaret reagerer på disse nye proteinene, men utvikler sin beskyttende respons uten fare for infeksjon. Dermed er kroppen klar for å bekjempe viruset når det kommer.

Rekordraskt vaksineløp

 

Fordelen med å lage en vaksine med denne metoden, er at det går svært raskt. I tradisjonell vaksineutvikling finner man først et sykdomsfremkallende virus, eller deler av det. Så isoleres det, og gjøres mer eller mindre inaktivt. Deretter injiseres det i kroppen, for å skape en immunrespons. Strategien har virket, helt siden slutten av 1700-tallet da den første koppevaksinen ble til. Men metoden er tidkrevende og kan ta opptil ti år, inkludert testing.

Ved å lage fullsyntetiske mRNA-vaksiner, kan man må målet svært mye raskere, noe Pfizer/BioNTech og Moderna nå har vist i praksis. Utfordringen er blant annet å se om den virker like godt på alle, gir varig immunitet, og å få distribuert den til mange nok. En spesiell utfordring blir at disse vaksinene må lagres kaldt for å ikke ødelegges; Pfizer/BioNTech har fortsatt et krav om lagring ved -70 grader, selv om det nå testes for å se om den også kan klare høyere temperaturer.

…og den tredje vaksinen?

 

Det siste verktøyet i vaksine-kassen vår kom med rapporter fra AstraZeneca og Universitetet i Oxford.

– Selv om de midlertidig har gått tilbake til forlenget testing, er også disse resultatene svært gode, sier Borgos. Vaksinen gir god immunitet, og er billig i produksjon. En stor fordel med denne vaksinen er at den er mye mindre følsom for temperatur, og dermed enklere å lagre og sende dit den skal brukes.

– Forskjellen er at den inneholder DNA, ikke mRNA, men koder  for det samme virus-proteinet som de to mRNA-vaksinene. Og det brukes faktisk et virus – ufarlig for mennesker – til å levere denne koden inn i cellene våre, forklarer SINTEF-forskeren.

Hva med den koronasyke minken?

 

Mange har fått med seg at det har dukket opp koronasyke mink i Danmark. Dette er ikke helt uventet, siden dyreslekten som mink tilhører, har spesielt lett for å motta luftveisvirus fra mennesker. De danske myndighetene ønsket først å avlive all oppdrettsmink, og de som har hatt kontakt med de smittede dyrene er satt i karantene.

Det antas at minken er smittet fra mennesker med Covid-19. Deretter har den smittet tilbake til mennesker. Men under dette oppholdet på «mellomstasjonen» mink, vil viruset kunne mutere mye raskere og på andre måter enn i mennesker. Dermed kan vi i verste fall få virusvarianter som ikke dekkes av vaksinene vi utvikler.

–  Vi øyner et håp nå

 

–  Etter snart et år med Covid-19 i verden, er konsekvensene allerede enorme. Når Pfizer og BioNTech rapporterer 90prosent vaksine-effektivitet med sin mRNA-baserte vaksine, er dette bedre enn de fleste torde håpe, og det øker også troen på de andre mRNA-vaksinene under utvikling.

–  Selv om noe testing fortsatt gjenstår er det grunn til optimisme nå. Dersom dette lykkes, har forskerne og den farmasøytiske industrien sammen vist en kapasitet til å bringe ny, avansert teknologi ut til verden i et omfang og med en hastighet vi aldri før har sett, sier Sven Even Borgos i SINTEF.

 

Jeg blir litt satt ut av hele situasjonen rundt hvor raskt det nå har spredd seg her i kommunen der 7 er smittede og 50 i karantene,så får jeg bare krysse alt og be om at jeg ikke har det akkurat nå….

Så får bare avslutte for idag og si

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE

MER ENN NOENSINNE <<<3

Klem Eva 

 

 

Det du trenger vite om koronavaksinen!

HEI IGJEN 🙂

 

Mandag,ny uke med massevis av nye muligheter,ja i den grad mulighetene er lov mitt oppi koronaen….savner mennesker mest av alt <3

Jeg har ett ekstremt dårlig immunforsvar og etter hva jeg leser rundt overalt så skal ikke de som har pågående immundempende behandling,slutte med det i og med at en da kan bli syk med en gang,så her går jeg på prednisolon for å holde crpen nede,tiltross for at dosen ikke er så høy,så har jeg nesten ikke lyst å bare ta en sjanse å hoppe uti det å tro at immunforsvaret og hjertet mitt vil komme til å takle det,når jeg blir syk med en gang jeg kutter ut de 10 mg jeg går på til dagen ellers(noe som har vært prøvd flere ganger),så er spent på hvordan det går når jeg nå skal innlegges…

……om de kan finne ut om jeg kan takle det eller ei,for sånn som jeg står nå,så har jeg ikke mye lyst å bruke vaksiner med “levende organismer” hvis man leser om det og immunsystemet,hjerte/kar,eldre etc og hva det gjør videre,så……håper ALLE blir tilstrekkelig informert før de settes vaksine på!

 

Det du trenger å vite om koronavaksinen

Det er så mye informasjon om koronavaksinene for tiden. Her har vi samlet det viktigste du trenger å vite om dem.

Illustrasjonsbilde for artikkel om koronavaksinene. Bilde av person som blir vaksinert.

 

Hvor mange vaksiner er godkjent hittil?

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har hittil gitt en betinget godkjennelse for to vaksiner. De heter Comirnaty (Pfizer) og Covid-19 Vaccine (Moderna). Førstnevnte er allerede tatt i bruk, mens vaksinen fra Moderna er på vei.

 

Hvordan virker de ulike vaksinene mot korona?

Begge vaksinene som hittil er godkjent er såkalte mRNA-vaksiner, som virker mot viruset som forårsaker koronasykdom (SARS-CoV-2). Vaksinene gjør at kroppens egne celler lager virusproteiner. Når immunforsvaret vårt kommer i kontakt med virusproteinene vil det reagere som om man har en infeksjon og begynne å lage antistoffer. Hvis man da blir smittet med koronavirus senere vil immunforsvaret vårt gjenkjenne dem og effektivt angripe dem før de kan forårsake alvorlig sykdom.

 

Er vaksinene trygge? Er de testet skikkelig?

Ja. Alle vaksiner mot koronasykdom som EMA godkjenner har blitt grundig testet. Det har blitt gjort studier som viser at de virker og at de ikke gir mye bivirkninger.

 

Er det noen bivirkninger?

Alle vaksiner har bivirkninger, det er ikke til å komme utenom. Man forventer at de fleste bivirkningene er milde til moderate, og at de går over relativt raskt. Typiske bivirkninger er at huden rundt stikkstedet blir øm og sår. Andre rapporterte symptomer er hodepine, feber og/eller at man føler seg slapp i noen dager etter vaksinasjon.

Man kan imidlertid aldri utelukke at vaksinen kan gi sjeldne bivirkninger hos enkelte. Vaksinene mot koronasykdom er nye, og man har ikke lang erfaring med dem. Helsepersonell har derfor fått beskjed om å være ekstra oppmerksomme, og rapportere inn alle bivirkningene de observerer. Legemiddelverket i Norge, samt tilsvarende etater i land over hele verden, vil følge nøye med. Man kan også melde bivirkninger selv via Helsenorge.no.

 

Når kan jeg forvente at jeg får satt vaksinen?

Det kommer an på hvem du er. Norge har ikke ubegrenset antall vaksiner, så helsemyndighetene har laget en prioriteringsliste basert på hvem som er mest utsatt. Beboere i sykehjem og omsorgsboliger er blant de første, samt helsepersonell som er ekstra utsatt. Personer over 85 år følger så, etterfulgt av eldre over 64 år og personer med visse kroniske sykdommer og tilstander.

Tilhører du ingen av disse gruppene bør du være forberedt på at du må vente en stund. Myndighetene har anslått at risikogrupper bør være vaksinert i løpet av første kvartal eller halvår i 2021. Hvor du bor kan potensielt også ha noe å si. Myndighetene har sagt at de vil ta hensyn til smittesituasjonen. For eksempel, skulle det oppstå mye smitte på Vestlandet kan det være at denne landsdelen blir prioritert over andre.

 

Skal barn også vaksineres?

Myndighetene sier at barn og ungdom under 18 år ikke vil bli prioritert i starten. Barn blir sjeldent alvorlig syke av korona. Det kan være at enkelte med alvorlige sykdommer/helsetilstand blir anbefalt å vaksinere seg. Det blir opp til legen å vurdere.

 

Hvor må jeg gå for å vaksinere meg?

Du vil få beskjed. Du trenger derfor ikke ringe eller henvende deg noe sted. Kommunen du bor i har ansvaret for gjennomføringen.

 

Hvor mye koster det å få satt koronavaksine?

Ingenting. Vaksinen og selve vaksinasjonen er gratis.

 

Kan jeg leve som normalt etter at jeg har blitt vaksinert?

Nei, dessverre. Når du er vaksinert vil du være bedre beskyttet mot sykdom, men du kan fremdeles bli syk. Du kan også smitte andre. Smitteforebyggende tiltak vil derfor være viktig en god stund til. Når mange nok har blitt vaksinert kan vi antagelig vende tilbake til livet før koronaen kom.

 

Jeg ønsker dere en fortsatt fin Mandag og 

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <<3

Klem Eva