Skuffelse,men gir ikke opp..

God Onsdag kjære medlemmer,venner og lesere <3

 

Jeg er litt vemodig i dag..

….litt er bare forbokstaven…

Alt jeg vil,er bare å skrive..og da hadde jeg funnet en passelig “jobb” som jeg kunne jobbet litt på siden av uføretrygden og det burde være positivt for Nav for jeg ble bedt for 4 uker siden,varig mas uten å få tak i veilederen min ++å melde meg som arbeidssøker og det gjorde jeg…

Jeg har prøvd nok,for om det ikke er enten bønnesvar eller flaks i siste liten,så hadde jeg vært så takknemlig for er en jobb en kan ta med seg overalt,ingen arbeidspress men jobber så mye/lite en klarer og tjener penger på det jeg elsker å gjøre,ja å skrive 🙂

Ja,da var Navs avgjørelse tatt og om de ikke var sikre på at de så jobb i andre enden når jeg var ferdig,så det er jo flott å vite…at Nav vil ha flest mulig ut i arbeidslivet,lite eller stort,så gjør en ihvertfall NOE oppå trygden og de har jo vært så positive til dette!

Jeg har nå sittet siden 25/05-22og ventet på svar fra veileder i nesten 3 uker og det var såvidt jeg fikk tak i ho..Da skulle ho ta alt ang det kurset videre men 2 uker etter sitter jeg her,chattet med Nav dag ut og inn men det skal ikke gå veien for alle:/ 

Jeg så journalistskolen og det var en dag etter påmelding og fullt og sen skulle skrive 600 ord om hvorfor du burde få plassen og utdanningen en hadde,men jeg har egentlig ikke mer enn menneskelig erfaring å skryte med,grunnskole og halvferdig Helse og Sosial og tatt ett kurs om psykisk helse blandt barn og unge i Oslo, men det har ingenting med journalistikk å gjøre :D..

Ja,de fikk 600 ord også!!!

HER VAR ORDENE FRA JOURNALISTSKOLEN 🙂 <3

Kjære Eva,

tusen takk for din søknad om å delta på Bli magasinjournalist-utdanningen ved Journalistskolen.

Vi er glade for å kunne tilby deg en plass på vårt Premium-program på nett. Gratulerer!

Jeg ser av teksten din at du liker å fortelle, og at detaljer og historier kommer lett til deg.

I journalistfaget legger vi vekt på å fokusere budskapet, korte ned og å velge de elementene som er mest relevant for den aktuelle teksten. Det er en treningssak som man blir bedre og bedre på etter hvert.

40 årskriser – og alle slags kriser – kommer faktisk veldig godt med i journalistikken. Alt vi går igjennom som kan øke vår evne til å forstå andre mennesker er gull.

Du har hatt mye “menneskelig utdanning”, ser jeg. Så gjelder det å lære seg teknikker og verktøy fra journalistikken, samt file på språket så det blir mest mulig effektivt og treffende.

Hvis du er klar for dette, så er du hjertelig velkommen!

Her kan du sikre din påmelding og plass:
https://shop.journalistskolen.no/produkt/bmj-premium/

Du kan dele opp betalingen din i så små biter du vil via AfterPay. Beløpet kan tjenes inn igjen i sin helhet ved salg av dine første artikler.

Vi startet såvidt med et Velkommen-webinar onsdag denne uka. Dette kan du se i opptak. Alt ligger ellers foran oss, så det er bare å kaste seg på.

Bare si fra om du lurer på noe, så hjelper vi deg gjerne.

Gode vibber fra Vivian og Team Journalistskolen

Ps. Her ser du alt om utdanningsprogrammet:
https://www.journalistskolen.no/bmj-premium

Vi gleder oss!

 

Vel,noe nytt innlegg innen fibromyalgi emnet eller noe fra Illustrer Vitenskap skal jeg få til så det ikke baaaaare blir syt over at jeg sitter her som en arbeidssøker og klør meg selv i hodet…:)

-Nei,jeg gir ikke opp med skrivinga,det hadde jeg aldri klart..!!!!

…som sønnen min sier at fotballen er en “friplass” der du slipper å tenke på så mye så er skrivinga den type terapi for meg <3 

Brand logo
Hjernetema

 

 

Psykiske sykdommer kan ses i hjernen

 

-Tidligere trodde man at psykiske lidelser kom av ubalanse i sinnet, og ikke hadde fysiske årsaker. Men nå kan forskerne avlese sykdommene i hjernen. Dels er det hjernesentre som enten er større eller mindre enn hos friske personer, og dels er det forstyrrelser i forbindelsene i hjernen.

Benbrudd, sukkersyke, kreft og mange andre sykdommer er håndfaste for legene fordi de er knyttet til skadet vev, unormale måleresultater eller infeksjoner som er til å få øye på. Det gir et godt utgangspunkt for å forstå sykdommens årsak og finne en behandling, og legene kan følge sykdomsforløpet slik at de hele tiden kan vurdere om pasienten er i bedring eller helt kurert.

Men inntil for få år siden har en stor gruppe sykdommer vært aktive i det skjulte. Legene har kunnet se symptomene, men ikke årsakene. Det dreier seg om psykiske sykdommer – for eksempel depresjon og schizofreni – som riktignok har sitt utspring i hjernen, men ikke setter tydelige spor i form av ødelagte nerveceller eller unormale analyseresultater.

I mange år har man trodd at disse symptomene bare hadde psykiske årsaker og måtte bygge på vrangforestillinger, noe man i beste fall kunne kurere gjennom samtale der pasienten ble ledet frem til å forstå sin egen situasjon og deretter hjelpe seg selv ut av den. Selv om kognitiv terapi og andre former for psykologisk bistand er gode verktøy til behandling av psykiske lidelser, har man etter hvert innsett at de ikke kan stå alene.

Nervesignalene følger andre spor:

 

Mange sykdommer i sinnet har håndfaste, fysiske årsaker, og derfor kan de i likhet med et brukket ben ikke bare snakkes bort. Hjerneskanning og andre nye teknikker har avslørt at selv om hjernen hos psykisk syke pasienter kan se normal ut, følger nervesignalene ofte andre ruter enn i hjernen hos en frisk person.

Hjernen er slik innrettet at ulike områder håndterer hver sin høyt spesialiserte funksjon som ikke kan løse en praktisk oppgave alene. Vår umiddelbare reaksjon på for eksempel en fornærmelse er styrt av et nært samspill mellom sentrene for blant annet situasjonsanalyse, hukommelse, vrede, selvkontroll og beslutningstaging, og hvis bare ett av disse leddene svikter, risikerer vi å reagere urimelig aggressivt eller helt apatisk.

Selv om forskerne fortsatt mangler den store oversikten, vet de nå at mange sinnslidelser skyldes at noen av de spesialiserte sentrene ikke fungerer korrekt, eller at de ikke kommuniserer på riktig måte med hverandre.

Ofte er det en genetisk forklaring på slike feil, slik at man fra fødselen av kan ha økt risiko for å utvikle eksempelvis depresjon, schizofreni eller posttraumatisk stressyndrom. Det betyr ikke at man automatisk blir rammet av disse sykdommene, men at hjernen er dårligere rustet til å takle stress eller traumatiske opplevelser, og at de derfor kan bringe de nevrale nettverkene inn på et feilaktig spor og få psykiske sykdommer til å bryte ut.

Forskernes gryende forståelse for årsakene til sykdommer i sinnet har åpnet nye behandlingsmuligheter, blant annet en moderne versjon av elektrosjokk, Deep Brain Stimulation.

I tillegg har legene fått bedre mulighet til å utpeke personer som befinner seg i særlige risikogrupper. Det kan for eksempel føre til at soldater med økt risiko for å utvikle posttraumatisk stressyndrom ikke blir sendt på farlige oppdrag, der det er stor fare for at traumatiske opplevelser kan utløse sinnslidelsen.

 

Jeg tror jeg avslutter her idag og får med meg så mye av solskinnsdagen jjeg bare kan for om det ikke er solskinn i svaret fra Nav så kan en ikke gi opp 🙂

Det er jo en skuffelsesdag men det kan ikke bli så mye verre  enn ting er for tida…Liveeet står alltid litt på hodet,men hva hadde livet vært om det bare skulle gått på skinner?

….Tenk litt på den og hva du egentlig har OG….<3

TA VELDIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <3

-Klem Eva-

Første modellbilde i 2007 <3

Kjevesmerter/Kan jeg duge til noe??

God morgen,kjære lesere <3

 

Jeg har alltid drømt om en ting…ja å skive en bok men om hva?

Det kan være jeg gjennomfører det og når jeg blir enda noen år eldre og visere,men nå skal jeg sette meg på “skolebenken”igjen og det er ett men til og det er om Nav er snille og dekker dette,for jeg hadde aldri i mine villeste fantasier om at det var så mange studenter som prøvde å søke men kun 35 som har fått plass..nå skal dere høre…..

Jeg har alltid fått opp at Viviann og journalistskolen har gratis kurs pr mail og hver gang jeg har sett dette,så har jeg sett på det som interresant men jeg fikk opp en deadline for når tid en måtte søke innen 25/05 og jeg har jo null utdannelse fra før,men jeg ble sittende å kikke på hva jeg kunne skrive 600 ord max om for at jeg kunne få en plass blandt de 35 rågode studentene men skrev det også,ja 600 ord…mannen,som er ei god støtte til det her,sier plutselig:

Du må ihvertfall ha 5er i snitt for å komme inn egentlig,og da begynte jeg å svette..jeg skrev jo bare 600 ord..men GØY 

To dager etter kommer meldinga i innboks på mailen om at de kunne gratulere og at jeg hadde fått plass blandt de 35 andre,men jeg ble sittende å tenke på en ting en mann sa til meg engang: 

Hva er det egentlig du elsker å gjøre? 

Jeg tenkte bloggen,dagbøker,stiler osv…alle tingene jeg tenkte på hadde bare en fellesnevner,å det var å skrive fant jeg ut av…

….ja det er mye enklere for meg å forklare hvordan jeg har det,fortelle historier,fortelle,fortelle og fortelle om igjen og det er ikke tungt fysisk,slik at jeg kan beholde uføretrygden og bare krysse av for timer en evnt jobber ekstra hver 14.dag igjen men det bryr meg ikke…16 uker intensiv kurs for å bli magasinjournalist/frilansjournalist…

Tenk å si at det jeg elsker er å skrive,men det er virkelig det! 

Kjære fibrovennene mine: Har dere en LITEN jobb dere klarer mtp smertene og i tillegg, elsker?

 

Don`t need to answer <3

 

Jeg er 100%uføre men når jeg kom over det tema om å skrive,så fikk det min oppmerksomhet…hehe..hver sin glede 🙂

Til dere som og er 100%uføre..hva og hvilke følelser fikk dere da dere åpnet brevet med vedtaket..for meg ble det litt blandede følelser <3

Jeg vil ha med noe ang fibromyalgi idag,det er nesten det som har blitt mitt emne for jeg fikk endel irrettesettelse med en gang det ikke dreide seg om kun fibro,men hvor mange små navn er det ikke rundt det store navnet FIBROMYALGI?

Vi har ikke snakket om kjevesmertene vi har eller får…voooondt!!!!

 

Fibromyalgi kan medføre smerter og en slitenhetsfølelse i selve ansiktet. Dette er direkte knyttet opp mot økt muskelsensitivitet og kjevespenninger. Fibromyalgi medfører en tydelig økning i sammentrekning av muskulatur – som igjen kan føre til smerter i nakke og kjeve – to regioner som kan referere smerter fram i ansiktet.

Fibromyalgi

 

Fibromyalgi og Kjevesmerter

 

Vi ser nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og kjevesmerter. Hvorfor er det slik at mange med fibromyalgi har hyppigere forekomst av kjevesmerter og kjevespenninger?

 

Forskningstidsskriftet Modern Rheumatology definerer temporomandibulær dysfunksjon, ofte kalt TMD syndrom, som en smertepresentasjon hvor kjevemusklene og kjeveleddet (temporomandibulærleddet) er rammet av muskelsmerter og leddsmerter. Ofte i tillegg til feilfunksjon (for eksempel nattegnissing og tyggeproblemer), knepping og knasing, samt ofte tilhørende symptomer slik som kjevehodepine, øresmerter (otalgi), svimmelhet og øresus (1). Det er godt dokumenter i systematiske oversiktsstudier at kjevespenninger og nakkeplager kan bidra til øresus / tinnitus (2).

Vi har, etter mange ønsker om dette, skrevet om forskjellige temaer innen fibromyalgi og kroniske smerter. Takk igjen for gode tilbakemeldinger og at dere kommer med forslag til framtidige artikler. Du kan blant annet lese om hva forskningen sier om fibromyalgi og fullmåne, samt fibromyalgi og lavtrykk, i noen av våre tidligere artikler på temaet. Denne gangen har altså tiden kommer for å se nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og kjevesmerter.

denne artikkelen vil du kunne lære mer om følgende:

  1. Vanlige Symptomer ved Kjevesmerter og TMD Syndrom
  2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Kjevesmerter
  3. Moderne Behandling av Smerter i Kjeven
  4. Egentiltak og Øvelser mot Spenninger i Kjeve og Nakke

 

1. Vanlige Symptomer ved Kjevesmerter og TMD Syndrom

Vi tenker at det er greit å starte med å gå gjennom vanlige symptomer og kliniske tegn man ofte ser ved kjevesmerter og TMD syndrom. Her starter vi altså med en gjennomgang av disse:

  • A) Smerter i Kjeven og Ansiktet
  • B) Smerter i og rundt øret (otalgi), samt bak mot nakken
  • C) Feilfunksjon i Kjeven
  • D) Kjevehodepine og Svimmelhet
  • E) Dårlig nattesøvn på grunn av tanngnissing (bruxisme)

 

A) Smerter i Kjeven og Ansiktet

(Fig.1: Noen av musklene som kan bidra til kjevesmerter og nakkeplager)

Temporomandibulært syndrom kan gi verkende smerter fra kjeveområdet og videre mot tinningen, nedre kjeve og bak mot nakken. Personer som er rammet merker ofte forverring når de tygger eller beveger kjeven. I tillegg til dette merkes det ofte trykkømhet over kjeveleddet og nærliggende kjevemuskler, samt kjevehodepine og nakkestivhet. Mange er nemlig ikke klar over hvor viktig god kjevefunksjon er for nakkefunksjonen, og vice versa. Redusert leddbevegelighet og stramme muskler i øvre nakke kan påvirke kjevens muskler og ledd.

 

I illustrasjonen ovenfor (fig.1) ser vi at det er flere muskler som kan bidra til denne smertepresentasjonen med smerter i kjeven og ansiktet. Her nevner vi blant annet masseter (store tyggemuskelen i bilde 2 fra venstre), samt pterygoideus musklene på innsiden av kjeveleddet. I kliniske settinger vil vi ofte se redusert funksjon i nakkeregionen også, for eksempel i form av redusert bevegelighet og tilhørende nakkesmerter.

 

B) Kjevesmerter opp mot Øret

Det er en ganske vanlig presentasjon at personer med muskelspenninger i kjeven og nakken også opplever det som om ‘smertene går inn i øret’. På medisinsk fagspråk kalles dette for otalgi. Som du ser på illustrasjonen ovenfor kan dette blant annet være refererte smerter fra store tyggemuskelen (masseter) og pterygoideus. Men det er også verdt å nevne at feilfunksjon i øvre nakke kan være en sterk bidragsyter her.

 

C) Feilfunksjon i Kjeven

Feilfunksjon er et veldig bredt begrep og kan referere til redusert kjeveleddsbevegelighet, tyggeproblemer og gapeproblemer. I tillegg til dette kan det også bety ulyder i kjeven ved åpning og lukking – slik som klikking, knasing og følelse av at leddet «faller litt ut av plass». Veldig ofte skyldes slike feilfunksjoner biomekaniske årsaker i kjevens muskler og ledd, samt andre nærliggende områder som nakke og øvre rygg. Vedvarende kjevespenninger kan blant annet føre til at visse kjevemuskler blir trukket sammen og dermed legger økt belastning på kjeveleddet. Heldigvis responderer kjeveplager ofte veldig godt på fysikalsk behandling.

 

D) Kjevehodepine og Svimmelhet

Dårlig funksjon i kjeveleddet og muskelspenninger i kjevemuskulaturen kan gi grunnlag for kjevehodepine og svimmelhet (1). Dette skyldes blant annet kjevens nære relasjon til nakken. Hvis det er økte smertesignaler fra muskler og ledd vil dette kunne føre til refererte smerter – ofte med tilhørende hodepine. Svimmelheten kan oppstå grunnet forstyrrelser i balansesenteret som mottar sin informasjon fra flere kilder – inkludert mekanoreseptorer og proprioseptorer (små sensorer) i ledd og muskler.

 

E) Dårlig Søvn og Nattegnissing (Bruxisme)

Veldig mange med fibromyalgi plages dessverre med søvnproblemer. Både problemer med innsovning og oppvåkninger er kjente problemer for mange med fibromyalgi. Man vet også at smertesyndromet fører med seg økte muskelspenninger og overrapportering av smertesignaler. Grunnet vedvarende økte muskelspenninger i tyggemuskelen kan dette føre til at tennene føres hardt sammen – og tilhørende gnissing gjennom natten.

 

Sentrale deler av fibromyalgi innebærer en overaktivitet i muskulatur og smertesignaler. Denne overaktiviteten kan igjen føre til forsterkede kjevespenninger og kjevesmerter.

 

2. Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Kjevesmerter

Fibromyalgi er sterkt knyttet til det vi kaller sentral sensitivisering. Som, kort fortalt, innebærer at sentralnervesystemet og smerterapporteringsmekanismene er i høyspenn.

-Hyperalgesia er ensbetydende med overrapportering av smertesignaler. Ved fibromyalgi ser vi ofte en vond sirkel hvor spenninger før til mer smerter – og hvor smertene igjen fører til mer spenninger. En ond sirkel mange trenger hjelp med å komme seg ut av. Det er en grunn til at personer rammet av fibromyalgi oppsøker mer fysikalsk behandling av muskel og leddsmerter.

 

I direkte relasjon til kjevesmerter innebærer dette økte muskelspenninger og dermed også fysisk anspenthet i kjevemusklene. Konsekvent fører dette til mer belastning på kjeveleddet og redusert kjeveleddsfunksjon. Resultatet er en økning i smertesignaler fra kjevemusklene og kjeveleddet.

 

Kjeveleddsmerter kan Reduseres med Mindre Stress, Fysikalsk Behandling og Hjemmeøvelser

 

Når det kommer til å redusere kjevesmerter og kjevespenninger er det viktig med en helhetlig tilnærming. Denne må adressere stress i hverdagen, funksjonelle faktorer og egentiltak.

 

Stress, være seg av mental eller fysisk art, er en forverrende faktor når det kommer til smerter. Derfor er det viktig å ikke bare ta tak i de fysiske faktorene, men også samtidig kartlegge hverdagen for å se om man «sprer seg selv litt vel tynt». Ingen kommer godt ut av å brenne lyset i begge ender. Noen ganger er det viktig å stoppe opp for en pust i bakken. For å redusere stress anbefaler vi gjerne lett og tilpassede hjemmeøvelser (du kan se eksempler på vår Youtube-kanal), trening i varmtvannsbasseng, skånsom yoga, pusteøvelser og egentid. Ikke undervurder egentid. Ta deg tid til det du liker å gjøre.

Forskning har vist at manuelle behandlingsteknikker har dokumentert effekt mot kjevesmerter og TMD syndrom (3). Behandlingsteknikkene som velges er tilpasset den enkeltes situasjon, men kan gjerne innebære en kombinasjon av intramuskulær akupunktur (mot øvre rygg og skuldermuskuluren – ikke direkte i kjeven), lav-dose laserterapi, muskulært arbeid og leddmobilisering. Økning i kjeveåpningen, mindre kjevesmerter og reduserte muskelspenninger i nakke og skuldre er blant resultatene vi kan vise til.

ØVELSER FOR NAKKEN:

Øvelser mot Nakkeartrose (Stimulerer bevegelse på en skånsom måte)

Kilde: Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi og les gjerne mer om dem på internett!!

Konklusjon: 

    Fibromyalgi er Lenket til økt    Forekomst av Kjevesmerter

 

Det er godt dokumentert at økte muskelspenninger er knyttet opp mot fibromyalgi – også i kjeveregionen. Feilfunksjon og smerter i nakken og skuldre kan også være en sterk bidragsyter til kjeveplager.

Daaa ble det litt langtrukket så jeg avslutter for idag og ønsker dere en riktig flott solskinnsdag og DU?

TA SÅ GODT VARE PÅ DEG SELV SOM DU BARE KAN FOR HUSK! 

DU ER VIKTIG!

-DU ER UNIK!

-DU ER VAKKER SELV OM DU SKULLE FØLE DEG OMVENDT!< 3

DU ER STERK,FOR DET VET JEG SOM OGSÅ STÅR MIDT OPPI DENNE DIAGNOSEN OG BARE VENTER PÅ NOE SOM KAN HJELPE OSS <3

-Varm klem Eva-

 

 

 

 

Juli,enda en vond måned..

God Tirsdag alle sammen!!

 

Jeg er glad jeg er over 11.Juni men det er grusomt hele juli og og for å være helt ærlig,så er både Juni og Juli fælt …

Fælt

Ja,det er fælt for 1.Juli mistet jeg min forlovede, Ken Arne også er det 23.Juli så mistet vi Jimmy,lillebroren min <3

Dette er to ting jeg bare vil glemme nå på sommeren og bare nyte,men det er vanskelig når det er to slike viktige mennesker i livet mitt.. ikke er her lenger:/

Jeg snakket med ei ny dame som var en koselig match og det er alltid herlig med nye venner også,men har ikke fått truffet mine to nære i Lyngdal engang..

Du tenker 2?   Ikke fler?

Men om du tenker? Hvor mange er det du skikkelig stoler på??

Tenk på den også går jeg over til noe annet fra Illustrert Vitenskap om akkurat det å kunne klare å være uten tlf eller internett ei uke…ville du klart det?

Tenkte jeg ville ta litt om psykologi idag,for vi med fibro,sliter og med psyke..det er ikke bare verk i kropp men i “haue øu” som vi sier her 😀

Ny studie: En uke offline er sunt for psyken!!

Bare en enkelt uke uten sosiale medier hjelper på den mentale helsen, viser en ny studie. Forsøkspersonene følte seg mindre deprimerte og redde enn kontrollgruppen som daglig brukte omkring en time på sosiale medier.

Egentlig viser klokken sengetid, men du kan rekke å rulle gjennom Instagram en siste gang. Eller se om det er noen spennende nyheter på Twitter.

Sosiale medier har blitt en fast del av rutinen for de fleste, mens psykologer advarer mot de nye mediene, som alltid inviterer til sammenligning med andre og gjør nærvær vanskelig.

I et nytt forsøk konkluderer britiske forskere med at sosiale medier tærer på den mentale helsen – og at bare en enkelt uke avlogget er bra for den mentale helsen.

 

Sosiale medier endrer hverdagen og virkeligheten vår!

 

I løpet av et tiår har sosiale medier endret virkeligheten vår på en grunnleggende måte. Plattformer som Facebook, TikTok, Instagram og Snapchat har sneket seg inn i rutinene våre og sluker tid i hverdagen.

En gjennomsnittlig europeer brukte i gjennomsnitt omkring to timer hver dag på sosiale medier, ifølge en rapport fra Global Web indeks. Seks av ti internettbrukere sier at de er pålogget hele tiden.

Jente kikker deprimert på telefon

I 2021 brukte en gjennomsnittlig europeer to timer og seksten minutter på sosiale medier om dagen. På verdensbasis var gjennomsnittet ti minutter mer.

Psyken har problemer med å takle de store endringene i livsstilen vår, og derfor har psykologer og andre eksperter i flere år advart om at sosiale medier kan bidra til mentale helseproblemer og psykiske sykdommer som depresjon, angst og stress.

Det kontinuerlige nettnærværet gjør det vanskelig å være til stede med familie og venner, og det kan gå utover de sosiale relasjonene.

Samtidig innbyr bombardementet av bilder fra andre menneskers liv til sammenligning som kan føre til mindreverdighetsfølelse og stress – særlig for unge.

En uke avlogget hjelper psyken!!

 

I et nytt forsøk har forskere ved universitetet i Bath i England påvist at mennesker får det bedre mentalt av å kutte ut sosiale medier i en uke.

Forskerne delte inn 154 personer mellom 18 og 72 år i to grupper etter at alle deltakerne hadde svart på et spørreskjema om sin psykiske tilstand. Den ene gruppen reduserte bruken av sosiale medier kraftig, mens den andre rullet ufortrødent videre.

I gjennomsnitt brukte hver forsøksperson i avlogget-gruppen 21 minutter på sosiale medier i løpet av uken. Noen av deltakerne fikk frigjort nesten ni timer i uken ved ikke å rulle gjennom Twitter, Facebook og Instagram.

I kontrollgruppen brukte deltakerne i gjennomsnitt sju timer i løpet av de sju dagene.

Etter at uken var over, fylte forsøkspersonene ut et nytt spørreskjema om den mentale helsen sin.

Avlogget-gruppen følte seg betydelig mindre deprimerte og redde, og de følte seg generelt i bedre humør enn kontrollgruppen.

Forskerne som står bak studien, vil nå undersøke om et avbrekk fra sosiale medier gir andre resultater hos andre grupper, for eksempel yngre mennesker og pasienter i psykiatrien.

Hvis resultatene fortsetter å peke samme retning, kan avlogget-tid kanskje bli en integrert del av behandlingen hos psykologen i framtiden.

 

Ja,en merker hvor lite tid man har for at en bare må sjekke enten facebook,instagram,twitter and so on…må bare du liksom…

Savner du/dere mer av tiden til dine nærmeste,utfordr dem og se hvilke barn,venner,foreldre osv blir…hadde vært tøft for meg å gjøre men får se om jeg får noen med på utfordringa men husker dere barndommen : å slå på boks,plukket mye bær,fikk tak i noen rompetroll osv osv …

Vi hadde alltid noe å gjøre,for mobil fikk ikke jeg før i 9.klasse…en stor murstein med antenne,nokia ihvertfall…hehe 😀 Skal ikke skryte,men når barna begynte på skolen så fikk dem mobiltlf for alle hadde jo en..vil ikke at barna mine skal være de eneste uten tlf selv om jeg var litt imot dette,for du ser det med tiden til ungdommen…det var dem en skulle utfordret 😉

Nei,nå er det tid for å avslutte dagens innlegg også må dere kose dere mye resten av dagen,med minst mulig smerter som skulle være..ei heller sykdom :/

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <3

-KLEM EVA-

Vær varsom,kjære mennesker!

God begynnelse på helga kjære lesere,medlemmer og fibrovenner <3

 

Det er helg og er ikke det FANTASTISK?

Jeg går inn i helga i møte med mye blandede følelser,følelser jeg bare kunne glemt og ikke minst,følt på,for vi alle har jo en tøff periode innimellom men det forbauser meg bare av å se hvem som er der for deg og ikke i de periodene…:/ 

Har du/dere noen som er der for deg/dere no matter what?

For JEG får ikke den tilliten igjen fra når min lillebror gikk bort,for at jeg ikke klarte å treffe hverdagen på ei lita stund som klar i hodet, som for eksempelvis at de som kjenner til MEG,ikke kjenner MEG med andre ord,MEN bare velger å ikke gi meg ei krone,for enten så er det noen baktanker om at det kan gå til andre ting som tull og tøys osv…er det ikke noen år siden(?)og hvor lenge eller hvor mange år må jeg fortsette å bevise det? Det kommer sikkert alltid til å henge som en merkelapp på meg,men jeg setter så pris på dere i fibrogruppa,venner som vil stille opp for meg,men som respekterer at jeg er syk og det er priceless!!

Jeg fortsetter jeg,med eller uten deres tillit…:) 🙂 🙂

Jeg er god nok når andre trenger noe,men det er ingenting som forbauser meg lenger,rett og slett! Men det forbauser meg stadig,når jeg overhører noen jeg kjenner som blir snakket om,så må jeg bare spør:

Vet du/dere sikkert at det er sant og at en må huske at det alltid er to sider av en sak,for jeg synes det er grusomt å høre på baksnakk som om det skulle være underholdning til en kopp kaffe når den personen som blir baksnakket ikke er tilstede,døde eller levende og ikke kan forsvare seg…

(…jeg tror faktisk jeg har tall i hodet på hvor mange jeg i nøden MÅ ha spurt om å enten låne eller om noen kan være så snill å velsigne oss med noen få kroner,men jeg vet allerede svaret så det er det mest grusomste jeg MÅ gjør..)

DET ER RESPEKTLØST!!!!

ALLE FORTJENER RESPEKT!

Også går det som rust på bil,det bare sprees og verre snakk og meninger blir det,men HALLO FOLKENS,jeg har faktisk en ting som kalles FØLELSER jeg og har,ja nærmest VRIDD ut på huden!!

VÆR VARSOM!!

Jaja…til dem som har tro eller tillit til meg på noenslags måte,TUSEN TAKK!!!!!!

11.Juni imorgen og min lIllebror som bare ble 23 år i 2011,er veldig tøff dato hvert eneste år :/ Han betydde ekstremt mye for meg og vi var veldig nære….

Jeg er bare glad jeg fikk de årene med han her på bildet under,og det er det som er…man må lære å sette stor pris på de som lever,støtte dem,være der for dem om de trenger deg og bare det å få stå opp,ikke minst være takknemlig for at en får stå opp en dag til <3 🙂

Fineste,flotteste,kjærligste,snille,litt kranglete,pirkete,smittende latterfulle lillebror <3 Betydde alt for meg,men vet han har det godt nå og velger ta vare på de gode minnene vi hadde sammen,vi to!! <3

 

Men nok om det,vi går over til et annet tema,altså fibromyalgien mtp forskerne har lagt ut i Illustrert Vitenskap:

 

Mysterium er nå synlig i hjernen!!

 

Forskere er er på sporet av årsaken til sykdommen fibro­myalgi, som gir kroniske smerter i hele kroppen. En sykdom som tidligere har vært mistenkt for å være ren innbilning.

Pasienter med sykdommen fibromyalgi lever i et smertehelvete, og ingen vet hva som er årsaken. Nå er svenske og amerikanske forskere på sporet av hvordan sykdommen oppstår.

Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske smerter flere steder i kroppen, konsentrasjonsproblemer, tretthet og hodepine.

Omkring to prosent av den voksne befolkningen er rammet. Ni av ti er kvinner.

Hva er fibromyalgi?

Ordet fibromyalgi betyr smerter i sener og muskler. Det er en sykdom der forstyrrelser i sentralnervesystemet medfører diffuse smerter rundt i kroppen.

Mange beskriver den kroniske sykdommen som en følelse av å ha vondt overalt.

Pasientene kan foreløpig ikke helbredes, men med rask diagnose kan man leve et godt liv med den nødvendige støtte og behandling.

 

Betente celler i nervesystemet er synderen

Forskernes studier kan tyde på at denne sykdommen skyldes en betennelsesreaksjon i hjernen, særlig nervesystemets støtteceller, de såkalte gliacellene.

Forskerne undersøkte aktiviteten til to typer gliaceller – mikrogliaceller og astrocytter – hos 31 pasienter. De oppdaget at særlig mikrogliacellene var ekstra aktive.

Mikrogliaceller spiller en sentral rolle for hjernens immunforsvar: De fjerner blant annet fremmede mikroorganismer. Ved fibromyalgi ser det ut til at mikrogliacellene overreagerer og skaper en unødvendig betennelse.

Forskere ser en unormalt høy aktivitet i spesielle hjerneceller hos pasienter med fibromyalgi.

En av konsekvensene ser ut til å være at nervebaner som formidler smertesignaler, blir mer følsomme, slik at pasientene mottar flere smertesignaler.

En fysiologisk forklaring kan bane vei for nye behandlingsmetoder og utrydde mistanken om at tilstanden er innbilning.

Kilde: Ilustrert Vitenskap

Det er helg og jeg har så mye tanker…uten å navngi noen og si hva det gjelder,men om det er noen som føler seg ekstra truffet så får dem bare føle det.Det verste jeg vet,er at noen som sitter og har en historie om hvert ett menneske som går forbi dem, men så merker man hvem som er der og ikke i de vanskelige situasjonene i livet…men det var en klok mann,ja tror det er den klokeste mannen jeg kjenner som sa:

Hva kunne du gjort for Eva,bare Eva?Eller hva kunne du “Trine,Monika,thea,Josefine” osv tenke seg å gjøre for deg selv?

 Noen som leser ei god bok de kunne anbefalt meg,da jeg alltid har vært glad i å lese,men nå prøver vi få til ett lite kontorrom/musikkrom/tv stue(liten) og om jeg skulle ønsket meg noe,så var det akkurat ett kontor å trekke meg tilbake å få litt ro og fred til blogging,mailskriving,papirer generelt.. 🙂 

Så om det er noen som helst som leser dette og er fra Agder,da jeg virkelig kunne hatt en pult/skrivebord og kontorstol som bare evnt står og “støver bort” så bare hyl ut og ta bare kontakt om dere bare skal gi det bort eller noe..

Trenger ikke så mye  <3 🙂 <3 

Jeg vil gjerne ønske dere en fantastisk fin Fredag videre og

TA KJEMPEGODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <3

 

GOOD FREDAG 😀

-Klem Eva-

 

 

Sliten…

God morgen kjære lesere <3

 

Jeg er så sliten..sliten av å ikke vite..sliten av å verke..sliten av å være til av og til..

Jeg tier..

Jeg sier meg bare enig,jeg smiler,ja jeg ler til og med så du/dere ikke skal se det jeg føler for da føler jeg dere ser på meg som svak…

Jeg tier enda mer..

Jeg har prøvd å grenet,skreket,hylt ut til og med men dere har ikke hørt meg så jeg forholder meg bare til å tie…

Jeg tier for godt ;(

Det gjør vondt!!! Forstår du ikke det?Om du ikke gjør,så har du ikke fibromyalgi…

Ikke bare de fysiske smertene, men de psykiske som jeg alt trodde jeg hadde glemt fra barndommen,er bare fortrengt tydeligvisdet kommer stykkevis til meg igjen og det gjør så grusomt vondt!! 

AKSEPT? Det har alt å si for meg fremover,for jeg er inne i en periode som ikke er så morro å oppleve ..og er det for mye å be om,sånn egentlig?? 

Men å ha levd med fibromyalgi på det 23.året,kan du si MERKES godt ,men jeg har bare kjent ordntlig på den fysiske biten av sykdommen og hvor kan en gå til behandling evnt,men hva med det psykiske?

Hva er Fibromyalgi?

 

Fibromyalgi er et smertesyndrom med kronisk smerte i muskulatur i store deler av kroppen. De fleste har også en rekke tilleggsplager som magesmerter, dårlig søvn, ev. stressplager eller depresjon.

Årsaken er ukjent. Tilstanden er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter i store deler av kroppen og med varighet i minst 3 måneder. Symptomene øker gradvis over tid. Når diagnosen blir stilt, kan mange av pasientene fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom.

Selv om årsaken er ukjent, så tror vi at tilstanden i mange tilfeller kan utløses av langvarig psykisk og fysisk overbelastning. Et av de typiske funnene er økt ømfintlighet for smerte som man tror skyldes forandringer i områder i hjernen som er av betydning for smerteopplevelse. Manglende forståelse av syndromets årsak er en av årsakene til at det ikke finnes noe entydig behandlingsopplegg. Men det finnes behandling, og mange blir kvitt plagene.

 

Fibromyalgi, hva er behandlingen?

 

Målet med behandlingen er å skape trygghet for at det ikke foreligger alvorlig sykdom gjennom å foreta en nøyaktig legeundersøkelse og gi informasjon, gjenvinne og opprettholde funksjonsevnen, samt å bidra til en arbeidssituasjon som gjør det mulig å fortsette i arbeid.

Det finnes ingen helbredende medisinsk behandling av fibromyalgi. Tradisjonelle smertestillende medikamenter har liten effekt. Best vitenskapelig bevis for lindring finnes for fysisk trening, behandling med medisiner som brukes mot depresjon (trisykliske antidepressiver), informasjon og undervisning, atferdsterapi og en kombinasjon av disse.

Det er sikre bevis for at fibromyalgisykdommen ikke er forbundet med økt risiko for kreft, revmatisk betennelsessykdom eller ødeleggelse av ledd og muskulatur.

Fibromyalgi, fysisk aktivitet…

 

Den mest effektive behandlingen er å trene opp og bedre funksjonsnivået ved mosjon. Dette kan gjøres på egenhånd eller i en gruppe – det siste er kanskje å foretrekke. Ved oppstart av treningen vil smertene kunne forverres, men på sikt vil de fleste oppleve lindring av smerter og redusert trettbarhet.

Kondisjonstrening og fysisk trening generelt, har i forskningsstudier vist god effekt ved å forbedre fysisk funksjon og styrke, og ikke minst forbedre livskvalitet. En viktig forutsetning er at treningen er individuelt tilpasset. Opptrappingen av den fysiske belastningen bør skje langsomt. En for rask økning av intensiteten vil kunne øke smertene og føre til forverring.

Trening minst 30 minutter 2-3 ganger per uke er vist å føre til bedring av smerter, overskudd og arbeidskapasitet. En vanlig måte å gjennomføre dette på er at man over 3-4 uker gradvis trapper opp treningen ved å øke både varighet og intensitet av mosjonsøktene. Det kan være fornuftig å søke hjelp hos en fysioterapeut i startfasen. Det er viktig å være tålmodig og fortsette med aktivitetene også etter at man har merket bedring. Det er en tydelig tendens til at plagene kommer tilbake dersom treningen avsluttes.

Fibromyalgi, medisiner…

 

Smertestillende medisiner anbefales generelt ikke, men kan være nødvendig hos noen. Dersom det er aktuelt å bruke smertelindrende medisiner, er såkalte trisykliske antidepressiver (TCA) det som anbefales først. Disse medisinene har en smertestillende effekt når de brukes i lave doser, det vil si lavere enn det som er aktuelt ved depresjon. TCA har en god smertelindrende effekt og forbedrer søvn. For å begrense bivirkninger bør en begynne med en liten kveldsdose, og eventuelt øke dosen gradvis. Inntak for nær sengetid kan gi «bakrus» neste morgen, og medikamentet bør derfor tas 3-4 timer før du legger deg. Effekten på søvnforstyrrelsene kommer raskt, mens eventuell reduksjon av smerten først inntrer etter ukers bruk.

Dersom trisyklisk antidepressivum alene ikke er nok, anbefales å gi paracetamol i tillegg. Eventuelt kan et preparat som brukes ved epilepsi (pregabalin/gabapentin) forsøkes. Det er også vist at noen moderne medisiner mot depresjon kan lindre smerteplagene hos noen.

Fibromyalgi er en langvarig tilstand. Det er derfor viktig å unngå smertelindrende medisiner som kan skape avhengighet. Effekten av vanedannende medisiner avtar over tid, og etter en startperiode opplever man ofte at bivirkningene øker og effekten avtar. Dette gjelder kodein- eller morfinholdige preparater, og det gjelder også tramadol, som tidligere ble anbefalt ved denne tilstanden.

Betennelsesdempende medisiner (naproxen, voltaren, ibux) har ikke vist effekt ved fibromyalgi og anbefales derfor ikke. Det er også stor fare for bivirkninger ved disse medikamentene ved behandling over lang tid.

Fibromyalgi, atferdsterapi..

Kognitiv terapi dreier seg om å endre tankesettet rundt plagene. Du trener på teknikker som skal hjelpe deg til å overvinne plagene og mestre hverdagen. Det er vist at slik behandling reduserer smerte og depresjon/angst, bedrer livskvalitet og gir bedre evne til å leve med plagene.

Fibromyalgi, andre behandlinger

En lang rekke behandlinger er forsøkt. Nytten av dem er bare unntaksvis vurdert vitenskapelig. Her er noen eksempler:

  • To små behandlingsstudier viste at Tai Chi minst én gang per uke førte til bedring av sykdomsskår og livskvalitet. Den ene studien viste minst like god effekt som utholdenhetstrening.
  • Avspenning kombinert med stressmestring kan redusere smerte og depresjon/angst.
  • Akupunktur er i noen studier vist å kunne føre til bedring av smerte og stivhet. Andre studier viser ingen effekt av akupunktur.
  • EMG-biofeedback og hypnose mangler dokumentasjon, og anbefales ikke
  • Psykomotorisk fysioterapi er ikke tilstrekkelig undersøkt.
  • Det mangler dokumentasjon for at endring av kosthold har betydning, men et sunt kosthold som bidrar til å unngå overvekt eller fedme, anbefales…

Fibromyalgi: Forslag til behandlingsopplegg..

 

  1. Bli trygg på at det ikke foreligger alvorlig sykdom (grundig undersøkelse og informasjon fra legen).
  2. Start med forsiktig trening og øk treningsmengdene gradvis over flere uker.
  3. Psykoterapi med fokus på teknikker for hvordan du på best måte takler smerten, samt råd og vink om holdninger til livets belastninger (behovet for å si ja og nei osv.).
  4. Medikamenter har generelt liten effekt ved fibromyalgi. Dersom smertelindrende medisiner blir nødvendig så anbefales å forsøke et trisyklisk antidepressivum:
    • Trapp langsomt opp.
    • Inntak for nær sengetid kan gi «bakrus» neste morgen, og medikamentet bør derfor tas 3-4 timer før du legger deg. Dosen som brukes er mye lavere enn ved behandling av depresjon.
    • Effekten på søvnforstyrrelsene kommer raskt, mens eventuell reduksjon av smerten først kommer senere.

Rehabilitering for deg med reumatisk sykdom

Vi jobber sammen med deg for at du som lider av en reumatisk sykdom skal få redusert symptomnivået ditt når det kommer til smerter, stivhet og tretthet, samtidig som du får større funksjonsevne.

Har du spørsmål om denne rehabiliteringen?

Kontakt oss

Hvorfor velge Unicare?

Unicare har lang erfaring med revmatologisk rehabilitering på spesialisthelsetjenestenivå. Vi har et kompetent, tverrfaglig personell og tilbyr et bredt sammensatt program med mestringsskole, tilrettelagt trening ute, inne og i basseng – i tillegg til t individuell fysikalsk behandling. Oppholdet er individuelt og skreddersydd den enkelte.

Målsetting

Vi vil hjelpe deg å nå dine personlige mål og til å kunne se dine reelle muligheter.
Gjennom et tverrfaglig rehabiliteringsløp vil vi samarbeide for at du skal oppnå et redusert symptomnivå (f.eks. mindre smerte, stivhet og tretthet) og økt funksjonsevne. Vi ønsker også å tilføre deg økt kunnskap og bevisst- gjøring om din egen situasjon og sykdom og styrke din evne til egenomsorg og mestring. Dette for at du skal kunne opprettholde et tilfreds- stillende aktivitets-/funksjonsnivå på sikt, som muliggjør en optimal livsutfoldelse.

Slik foregår rehabiliteringen for deg med reumatisk sykdom

Unicare tilbyr et spesialisert, tverrfaglig og aktivt rehabiliteringsprogram. Du motiveres til å være en aktiv deltaker i din egen rehabiliteringsprosess. Ditt tverrfaglige helsefaglige team består av lege (spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering eller lege under spesialisering), fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og sosionom/jobb- veileder. Klinisk ernæringsfysiolog, psykologspesialist og ortopediingeniør trekkes inn ved behov.

Hovedelementene i rehabiliteringen

  • Legetilbud: Ankomstsamtale med undersøkelse og evt. medikamentjustering, oppfølging ved behov underveis og utskriving med nødvendige henvisninger
  • Ankomst- og avreisekartlegging hos fysioterapeut og evt. andre fagpersoner etter behov
  • Målavklaring og utarbeiding av din egen rehabiliteringsplan for oppholdet. For deg som har som mål å komme tilbake i arbeid, vil vi veilede deg i arbeidsrettede tiltak og forankre en plan for videre arbeidsdeltagelse
  • Individuelle veilednings- og behandlingstimer med relevante fagpersoner fra det tverrfaglige teamet
  • Trening både individuelt og under veiledning i grupper, for å bedre muskelstyrke, bevegelighet, stabilitet, balanse og utholdenhet
  • Spesifikk, individuell muskelsmertebehandling (myofasciell smertebehandling)
  • Praktisk trening av viktige daglige gjøremål og funksjoner
  • Mestringsskole med undervisning og veiledning. Praktisk trening i avspenningsmetoder
  • Informasjon om rett leddbruk og hjelp til anskaffelse av/veiledning i bruk av nødvendige hjelpemidler
  • Innføring i hjemmetreningsprogram til regelmessig gjennomføring etter avreisen

Oppfølging etter rehabiliteringsoppholdet

Vi bidrar til at rehabiliteringsprosessen kan fortsette videre i ditt hjemmemiljø, ved at vi:

  • Sender epikrise med konklusjon og forslag til videre tiltak til fastlege og henvisende instans og legger ved rehabiliteringsplanen din
  • Hvis behov bidrar vi også med informasjons- og kompetanseoverføring til nødvendig annen instans
  • Utarbeider ditt egentreningsprogram til hjemmebruk

 

Jeg tror jeg avslutter for idag men jeg tror det er viktig å dele det psykiske på lik linje med det fysiske for jeg vil jo tro det at det er mange ganger du føler du bare skal bli gal av hele sykdommen men vi skal jo ha det resten av livet så en må jo lære å leve med det…på sett og vis og det barker og humper i alle mulige retninger for alle oss med fibromyalgi,om en har lite eller mye smerter,men…

Det er selvsagt flere behandlingssenter i landet og kan velge det som passer deg og dine behov…:) <3

Bare rådfør deg med legen din! Det skal jeg !!

Jeg ønsker dere en fortsatt god begynnelse på Onsdag også må dere

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/ HVERANDRE <3

-Klem Eva-