God morgen kjære lesere <3
Jeg er så sliten..sliten av å ikke vite..sliten av å verke..sliten av å være til av og til..
–Jeg tier..
Jeg sier meg bare enig,jeg smiler,ja jeg ler til og med så du/dere ikke skal se det jeg føler for da føler jeg dere ser på meg som svak…
–Jeg tier enda mer..
Jeg har prøvd å grenet,skreket,hylt ut til og med men dere har ikke hørt meg så jeg forholder meg bare til å tie…
–Jeg tier for godt ;(
–Det gjør vondt!!! Forstår du ikke det?Om du ikke gjør,så har du ikke fibromyalgi…
Ikke bare de fysiske smertene, men de psykiske som jeg alt trodde jeg hadde glemt fra barndommen,er bare fortrengt tydeligvis…det kommer stykkevis til meg igjen og det gjør så grusomt vondt!!
AKSEPT? Det har alt å si for meg fremover,for jeg er inne i en periode som ikke er så morro å oppleve ..og er det for mye å be om,sånn egentlig??
Men å ha levd med fibromyalgi på det 23.året,kan du si MERKES godt ,men jeg har bare kjent ordntlig på den fysiske biten av sykdommen og hvor kan en gå til behandling evnt,men hva med det psykiske?
Hva er Fibromyalgi?
Fibromyalgi er et smertesyndrom med kronisk smerte i muskulatur i store deler av kroppen. De fleste har også en rekke tilleggsplager som magesmerter, dårlig søvn, ev. stressplager eller depresjon.
Årsaken er ukjent. Tilstanden er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter i store deler av kroppen og med varighet i minst 3 måneder. Symptomene øker gradvis over tid. Når diagnosen blir stilt, kan mange av pasientene fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom.
Selv om årsaken er ukjent, så tror vi at tilstanden i mange tilfeller kan utløses av langvarig psykisk og fysisk overbelastning. Et av de typiske funnene er økt ømfintlighet for smerte som man tror skyldes forandringer i områder i hjernen som er av betydning for smerteopplevelse. Manglende forståelse av syndromets årsak er en av årsakene til at det ikke finnes noe entydig behandlingsopplegg. Men det finnes behandling, og mange blir kvitt plagene.
Fibromyalgi, hva er behandlingen?
Målet med behandlingen er å skape trygghet for at det ikke foreligger alvorlig sykdom gjennom å foreta en nøyaktig legeundersøkelse og gi informasjon, gjenvinne og opprettholde funksjonsevnen, samt å bidra til en arbeidssituasjon som gjør det mulig å fortsette i arbeid.
Det finnes ingen helbredende medisinsk behandling av fibromyalgi. Tradisjonelle smertestillende medikamenter har liten effekt. Best vitenskapelig bevis for lindring finnes for fysisk trening, behandling med medisiner som brukes mot depresjon (trisykliske antidepressiver), informasjon og undervisning, atferdsterapi og en kombinasjon av disse.
Det er sikre bevis for at fibromyalgisykdommen ikke er forbundet med økt risiko for kreft, revmatisk betennelsessykdom eller ødeleggelse av ledd og muskulatur.
Fibromyalgi, fysisk aktivitet…
Den mest effektive behandlingen er å trene opp og bedre funksjonsnivået ved mosjon. Dette kan gjøres på egenhånd eller i en gruppe – det siste er kanskje å foretrekke. Ved oppstart av treningen vil smertene kunne forverres, men på sikt vil de fleste oppleve lindring av smerter og redusert trettbarhet.
Kondisjonstrening og fysisk trening generelt, har i forskningsstudier vist god effekt ved å forbedre fysisk funksjon og styrke, og ikke minst forbedre livskvalitet. En viktig forutsetning er at treningen er individuelt tilpasset. Opptrappingen av den fysiske belastningen bør skje langsomt. En for rask økning av intensiteten vil kunne øke smertene og føre til forverring.
Trening minst 30 minutter 2-3 ganger per uke er vist å føre til bedring av smerter, overskudd og arbeidskapasitet. En vanlig måte å gjennomføre dette på er at man over 3-4 uker gradvis trapper opp treningen ved å øke både varighet og intensitet av mosjonsøktene. Det kan være fornuftig å søke hjelp hos en fysioterapeut i startfasen. Det er viktig å være tålmodig og fortsette med aktivitetene også etter at man har merket bedring. Det er en tydelig tendens til at plagene kommer tilbake dersom treningen avsluttes.
Fibromyalgi, medisiner…
Smertestillende medisiner anbefales generelt ikke, men kan være nødvendig hos noen. Dersom det er aktuelt å bruke smertelindrende medisiner, er såkalte trisykliske antidepressiver (TCA) det som anbefales først. Disse medisinene har en smertestillende effekt når de brukes i lave doser, det vil si lavere enn det som er aktuelt ved depresjon. TCA har en god smertelindrende effekt og forbedrer søvn. For å begrense bivirkninger bør en begynne med en liten kveldsdose, og eventuelt øke dosen gradvis. Inntak for nær sengetid kan gi «bakrus» neste morgen, og medikamentet bør derfor tas 3-4 timer før du legger deg. Effekten på søvnforstyrrelsene kommer raskt, mens eventuell reduksjon av smerten først inntrer etter ukers bruk.
Dersom trisyklisk antidepressivum alene ikke er nok, anbefales å gi paracetamol i tillegg. Eventuelt kan et preparat som brukes ved epilepsi (pregabalin/gabapentin) forsøkes. Det er også vist at noen moderne medisiner mot depresjon kan lindre smerteplagene hos noen.
Fibromyalgi er en langvarig tilstand. Det er derfor viktig å unngå smertelindrende medisiner som kan skape avhengighet. Effekten av vanedannende medisiner avtar over tid, og etter en startperiode opplever man ofte at bivirkningene øker og effekten avtar. Dette gjelder kodein- eller morfinholdige preparater, og det gjelder også tramadol, som tidligere ble anbefalt ved denne tilstanden.
Betennelsesdempende medisiner (naproxen, voltaren, ibux) har ikke vist effekt ved fibromyalgi og anbefales derfor ikke. Det er også stor fare for bivirkninger ved disse medikamentene ved behandling over lang tid.
Fibromyalgi, atferdsterapi..
Kognitiv terapi dreier seg om å endre tankesettet rundt plagene. Du trener på teknikker som skal hjelpe deg til å overvinne plagene og mestre hverdagen. Det er vist at slik behandling reduserer smerte og depresjon/angst, bedrer livskvalitet og gir bedre evne til å leve med plagene.
Fibromyalgi, andre behandlinger
En lang rekke behandlinger er forsøkt. Nytten av dem er bare unntaksvis vurdert vitenskapelig. Her er noen eksempler:
- To små behandlingsstudier viste at Tai Chi minst én gang per uke førte til bedring av sykdomsskår og livskvalitet. Den ene studien viste minst like god effekt som utholdenhetstrening.
- Avspenning kombinert med stressmestring kan redusere smerte og depresjon/angst.
- Akupunktur er i noen studier vist å kunne føre til bedring av smerte og stivhet. Andre studier viser ingen effekt av akupunktur.
- EMG-biofeedback og hypnose mangler dokumentasjon, og anbefales ikke
- Psykomotorisk fysioterapi er ikke tilstrekkelig undersøkt.
- Det mangler dokumentasjon for at endring av kosthold har betydning, men et sunt kosthold som bidrar til å unngå overvekt eller fedme, anbefales…
Fibromyalgi: Forslag til behandlingsopplegg..
- Bli trygg på at det ikke foreligger alvorlig sykdom (grundig undersøkelse og informasjon fra legen).
- Start med forsiktig trening og øk treningsmengdene gradvis over flere uker.
- Psykoterapi med fokus på teknikker for hvordan du på best måte takler smerten, samt råd og vink om holdninger til livets belastninger (behovet for å si ja og nei osv.).
- Medikamenter har generelt liten effekt ved fibromyalgi. Dersom smertelindrende medisiner blir nødvendig så anbefales å forsøke et trisyklisk antidepressivum:
- Trapp langsomt opp.
- Inntak for nær sengetid kan gi «bakrus» neste morgen, og medikamentet bør derfor tas 3-4 timer før du legger deg. Dosen som brukes er mye lavere enn ved behandling av depresjon.
- Effekten på søvnforstyrrelsene kommer raskt, mens eventuell reduksjon av smerten først kommer senere.
Rehabilitering for deg med reumatisk sykdom
Vi jobber sammen med deg for at du som lider av en reumatisk sykdom skal få redusert symptomnivået ditt når det kommer til smerter, stivhet og tretthet, samtidig som du får større funksjonsevne.
Har du spørsmål om denne rehabiliteringen?
Hvorfor velge Unicare?
Unicare har lang erfaring med revmatologisk rehabilitering på spesialisthelsetjenestenivå. Vi har et kompetent, tverrfaglig personell og tilbyr et bredt sammensatt program med mestringsskole, tilrettelagt trening ute, inne og i basseng – i tillegg til t individuell fysikalsk behandling. Oppholdet er individuelt og skreddersydd den enkelte.
Målsetting
Vi vil hjelpe deg å nå dine personlige mål og til å kunne se dine reelle muligheter.
Gjennom et tverrfaglig rehabiliteringsløp vil vi samarbeide for at du skal oppnå et redusert symptomnivå (f.eks. mindre smerte, stivhet og tretthet) og økt funksjonsevne. Vi ønsker også å tilføre deg økt kunnskap og bevisst- gjøring om din egen situasjon og sykdom og styrke din evne til egenomsorg og mestring. Dette for at du skal kunne opprettholde et tilfreds- stillende aktivitets-/funksjonsnivå på sikt, som muliggjør en optimal livsutfoldelse.
Slik foregår rehabiliteringen for deg med reumatisk sykdom
Unicare tilbyr et spesialisert, tverrfaglig og aktivt rehabiliteringsprogram. Du motiveres til å være en aktiv deltaker i din egen rehabiliteringsprosess. Ditt tverrfaglige helsefaglige team består av lege (spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering eller lege under spesialisering), fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og sosionom/jobb- veileder. Klinisk ernæringsfysiolog, psykologspesialist og ortopediingeniør trekkes inn ved behov.
Hovedelementene i rehabiliteringen
- Legetilbud: Ankomstsamtale med undersøkelse og evt. medikamentjustering, oppfølging ved behov underveis og utskriving med nødvendige henvisninger
- Ankomst- og avreisekartlegging hos fysioterapeut og evt. andre fagpersoner etter behov
- Målavklaring og utarbeiding av din egen rehabiliteringsplan for oppholdet. For deg som har som mål å komme tilbake i arbeid, vil vi veilede deg i arbeidsrettede tiltak og forankre en plan for videre arbeidsdeltagelse
- Individuelle veilednings- og behandlingstimer med relevante fagpersoner fra det tverrfaglige teamet
- Trening både individuelt og under veiledning i grupper, for å bedre muskelstyrke, bevegelighet, stabilitet, balanse og utholdenhet
- Spesifikk, individuell muskelsmertebehandling (myofasciell smertebehandling)
- Praktisk trening av viktige daglige gjøremål og funksjoner
- Mestringsskole med undervisning og veiledning. Praktisk trening i avspenningsmetoder
- Informasjon om rett leddbruk og hjelp til anskaffelse av/veiledning i bruk av nødvendige hjelpemidler
- Innføring i hjemmetreningsprogram til regelmessig gjennomføring etter avreisen
Oppfølging etter rehabiliteringsoppholdet
Vi bidrar til at rehabiliteringsprosessen kan fortsette videre i ditt hjemmemiljø, ved at vi:
- Sender epikrise med konklusjon og forslag til videre tiltak til fastlege og henvisende instans og legger ved rehabiliteringsplanen din
- Hvis behov bidrar vi også med informasjons- og kompetanseoverføring til nødvendig annen instans
- Utarbeider ditt egentreningsprogram til hjemmebruk
Jeg tror jeg avslutter for idag men jeg tror det er viktig å dele det psykiske på lik linje med det fysiske for jeg vil jo tro det at det er mange ganger du føler du bare skal bli gal av hele sykdommen men vi skal jo ha det resten av livet så en må jo lære å leve med det…på sett og vis og det barker og humper i alle mulige retninger for alle oss med fibromyalgi,om en har lite eller mye smerter,men…
Det er selvsagt flere behandlingssenter i landet og kan velge det som passer deg og dine behov…:) <3
Bare rådfør deg med legen din! Det skal jeg !!
Jeg ønsker dere en fortsatt god begynnelse på Onsdag også må dere
TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/ HVERANDRE <3
-Klem Eva-