Saltpipe og Giktfeber!

God Fredag alle flotte,herlige mennesker <<3

 

Det regner,og mens jeg sitter og ser ut,er jeg så takknemlig for ett massasjeapparat og “SALTPIPE” …Jeg merker hver en knokkel verker,har en ekstrem tannpine,men jeg sitter enda er og puster innn ot ut av saltpipen 15 min nå også skal jeg ha 15 min senere.

Grunnen til at jeg bestilte den,er for at jeg bruker en sterk astma medisin og har følt jeg har tettet mer til ennn åpnet den siste tida,så kom jeg på meg og mannens tur inni saltgruva i Lyngdal,og når du hadde sittet der litt med sahara musikk,så begynte du å få roen..Så kom han sjefen der inn og dunket borti meg for at jeg skulle puste inn masse salt i en litt stor åpning og ble bedd om å stå der  5 min minimum,og jeg satte meg ned noen få minutter senere og når endte time på 45 min var over,følte jeg astmaen lettet veldig,og både meg og mannen var helt “nye” på hver vår måte saltet skulle være,så det anbefaler jeg med en stek 6 er 🙂

Jeg kom over en sykdom jeg nå har rullet forbi flere ganger,men har dere hørt om Giktfeber? <3

Jeg samlet litt informasjon fra NHI:

GIKTFEBER:

 

Giktfeber eller revmatisk feber (febris rheumatica) er en immunologisk reaksjon i kroppen som kommer i etterkant av en halsinfeksjon med gruppe A betahemolytiske streptokokker.

Akutt giktfeber og revmatisk hjertesykdom forekommer i dag stort sett bare i utviklingsland.

 

Hva er giktfeber?

 

 

Hjerte - normalt forfra

 

Giktfeber eller revmatisk feber (febris rheumatica) er en immunologisk reaksjon i kroppen som kommer i etterkant av en halsinfeksjon med gruppe A betahemolytiske streptokokker. Sykdommen innebærer en diffus betennelsessykdom i ledd, hjerte, blodkar, sentralnervesystemet og huden. De dominerende symptomene er leddbetennelser, hjertebetennelse, knuter i underhuden, utslett og Sydenhams korea.

Selv om den akutte sykdommen kan forårsake betydelig sykelighet og også død, så er det langtidsskadene på hjerteklaffene som utgjør den store belastningen – revmatisk hjertesykdom med ødelagte hjerteklaffer. Denne tilstanden skyldes oftest summen av skader fra gjentatte episoder med akutt giktfeber. Mitralklaffesvikt og mitralstenose er de hyppigste hjerteskadene, men andre klaffeskader kan også forekomme.

 

Forekomst:

 

Etter som levestandarden er blitt bedre, er akutt giktfeber og revmatisk hjertesykdom blitt svært sjelden i utviklede land. Behandling med antibiotika har også bidratt til å begrense omfanget av sykdommene, men betyr mindre enn velstandsøkningen.

Akutt giktfeber og revmatisk hjertesykdom forekommer i dag stort sett bare i utviklingsland. Ifølge WHO er det minst 15 millioner mennesker som har revmatisk hjertesykdom. Forekomsten er høyest i afrikanske land sør for Sahara, på Stillehavsøyer og i primitive stammer i Australia og New Zealand. 233.000 dødsfall per år tilskrives akutt giktfeber eller revmatisk hjertesykdom.

Akutt giktfeber er sjelden blant de yngste barna. Den første episoden med giktfeber er vanligst like før puberteten, og er sjelden blant voksne eldre enn 35 år. Tilbakevendende episoder er særlig hyppige blant tenåringer og i tidlig voksenalder.

 

Årsak:

 

Giktfeber opptrer etter en forutgående halsbetennelse. Tegn til giktfeber kommer vanligvis 2-3 uker etter halsinfeksjon med streptokokker. Den fremherskende hypotesen er at giktfeber oppstår som følge av en autoimmun prosess utløst av halsinfeksjon med gruppe A streptokokker. Kroppen danner antistoffer som i tillegg til å drepe streptokokker, også fører til betennelse i ulike kroppsvev. 

Betennelse i hjertet er det alvorligste utslaget av sykdommen. Mitralklaffen (klaffen mellom venstre forkammer og hjertekammer) angripes i 75-80% av tilfellene, aortaklaffen hos 30%.

 

Symptomer:

 

Betennelse i hjertet. Er tilstede hos 80-90%. Kan arte seg som brystsmerter, hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvikt.

Leddbetennelse. Opptrer hos 2/3 av pasientene og kommer 2-4 uker etter streptokokkinfeksjon. Varer 1-5 uker og tilheler vanligvis helt. Leddbetennelsen flytter seg gjerne fra ledd til ledd, ofte varer betennelsen i det enkelte ledd bare noen få dager, for så å spre seg til neste ledd.

Utslett (erythema marginatum). Kløende utslett med skarp avgrensning mot periferien og mer diffus avgrensning mot sentrum. Utslettet kan komme og gå.

Knuter i underhuden. Er en forholdsvis uvanlig følge av giktfeber hos voksne, men er vanligere hos barn. Vedvarer i dager og uker, og kan komme tilbake.

Sydenhams korea (St. Veitsdans). Kan i noen tilfeller være det eneste utslaget av giktfeber. Dette rammer 10-40%. Sydenhams korea er hyppigere hos jenter og ses sjelden hos voksne. Det oppstår brå, tilfeldige og ufrivillige bevegelser og muskelsvekkelse. Ledsages ofte av følelsesmessige forstyrrelser. Tilstanden er skremmende, men går nesten alltid over av seg selv.

Diagnostikk:

 

Diagnosen stilles ut i fra forekomst av flere av ovenstående symptomer eller tegn (Jones kriteriene), forhøyet blodsenkning (SR) og CRP, og laboratoriemessig påvisning av pågående eller nylig infeksjon med gruppe A streptokokker.

Senere i forløpet er ekkokardiografi en avgjørende undersøkelse for å diagnostisere eventuelle klaffefeil.

 

Behandling:

 

Det er vanlig å behandle med en penicillin-kur for å utrydde streptokokkene fra halsen. I tillegg brukes betennelsesdempende medisiner mot leddplager, og i noen tilfeller kortison for om mulig å dempe betennelsen i hjertet.

Dersom man har hatt giktfeber en gang, er risikoen sterkt økt for at nye streptokkinfeksjoner kan føre til oppblomstring av giktfeber. Ved gjentatte episoder med giktfeber øker også faren for alvorlig hjertesykdom. Derfor er det vanlig at barn med giktfeber, og alle som har hatt giktfeber med påvist sykdom i hjertet, anbefales forebyggende behandling med penicillin i flere år etter første giktfeber-episode.

 

Prognose:

 

Første episode av giktfeber kan vare i uker til måneder. Leddlidelsen går nesten alltid over. Hjertebetennelsen kan føre til varige klaffefeil. Sykdommen er forbundet med økt dødelighet både i den akutte fasen (myokarditt) og i etterkant (klaffefeil).

Den umiddelbare dødelighet er 1-2%. Pasienter som får skader av hjerteklaffene har også økt risiko for alvorlige komplikasjoner fra hjertet senere. Noen vil ha behov for å få operert inn nye hjerteklaffer.

Jeg setter punktum for idag men får se om jeg får skrevet om noe imorgen,til tross for at vi da har 5 års bryllupsdag<<3 

Ta godt vare på deg selv/hverandre og deres eller våres alle fantastiske medmennesker 🙂

God,lang styrkeklem Eva 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *