Hypotyreose og Symptomer??Litt til……

God Onsdag alle sammen 🙂

 

Jeg våkner og tenker tilbake til da jeg for 14 år siden,plutselig ikke klarte å røre en finger mens den ene ungen var i bhg og ho andre lå og sov og jeg skulle bare hvile litt etter å ha vasket det gamle barndomshjemmet på 3 store etasjer og når de var små,så hadde jeg enda mer støv på hjernen og kunne jeg stått med tannbørste på alle fire for å sikre meg at gulvet skulle være “slikket” men det endte plutselig der, kroppen min ville ikke røre noen ting og jeg visste eksmannen ikke var langt unna og kom heldigvis innom og lurte på hvorfor jeg bare lå der,og kunne ikke si så mye annet enn at:

Jeg klarer ikke røre meg….og det førte til legen som igjen fikk ett raskt svar  ang  stoffskiftet og at kjertelen min ikke var noen som helst funksjon i lenger…så da var det begynnelsen med Levaxin og nå bruker jeg også Lio i tillegg,men siden da,så sitter jeg enda med enten for høyt eller for lavt og lurer sterkt på en spesialist snart,etter å ha hørt andre som har fått store forandringer i livet,bare ved bytte til ny medisin..

Jeg fikk denne diagnosen 5 år ca etter fibrodiagnosen og ser det er ganske mange flere av dere med fibro som og har lavt stoffskifte og jeg lurer nå på alt av tips på hva og hvem som er dyktig på dette i Sør Norge? Tips??

Jeg vil fortelle litt om denne diagnosen ut til alle i dag,og litt om hvordan jeg selv har opplevd det å leve med dette og dette med at mennesker kaller folk med for lavt stoffskifte for “late”,håper jeg dere kanskje skjønner hva det vil si å leve med ett stoffskifte som er normalt…

Jeg skriver litt om symptomer på både det lave stoffskifte også ser jeg om det er noe jeg syns er viktig at alle vet rundt dette…

 

Lavt stoffskifte, hypotyreose!

 

Lavt stoffskifte kan gi en rekke symptomer, blant annet slapphet, depresjon og hukommelsessvikt. Behandlingen har som mål å fjerne symptomer og plager forbundet med sykdommen.

 

                   Lavt stoffskifte kan i tidlig fase være uten symptomer!

 

Hva er hypotyreose?

 

Hypotyreose er en sykdom som skyldes for lav utskillelse av stoffskiftehormon, tyroksin, fra skjoldkjertelen til blodet og alle kroppens celler. Symptomer og tegn på hypotyreose er svært variable og avhenger av alder, varighet og alvorlighetsgrad av hormonmangel.

Tyreoideakjertelen

Utviklingen kan gå langsomt og nesten umerkelig, og i tidlig fase kan en person med hypotyreose være helt uten symptomer. Etter hvert kan symptomer komme fra ulike organer i kroppen, og sykdommen presenterer seg derfor med et betydelig mangfold av symptomer og plager. Eldre med hypotyreose har ofte færre symptomer og tegn.

 

Påvirkning av mentale funksjoner kan gi depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet, økt søvnbehov. Symptomer fra muskler og skjelett kan være muskelsmerter, leddsmerter, hovne ledd. Huden kan bli tørr og kjølig, neglene sprø og tynne. Forandringer av hormonbalansen kan gi uregelmessige og kraftige menstruasjoner, sjeldnere sparsom blødning, nedsatt libido og nedsatt befruktningsevne. Fra nervesystemet kan forandringene føre til sykdom i nerver, trykk på nerver, prikkinger i huden, svimmelhet. I øre-, nese- og halsområdet kan det oppstå stemmeforandringer, snorking, heshet, svimmelhet, øresus. Nedsatt stoffskifte kan i fordøyelseskanalen føre til appetittløshet og forstoppelse. I blodet kan det oppstå lav blodprosent og endret blodplatefunksjon med tregere blodlevring.

Fullt utviklet preges sykdomsbildet av tiltaksløshet, treghet i bevegelser og trege mentale funksjoner, manglende toleranse for kulde (fryser lett), muskelsmerter, leddsmerter, økt søvnbehov, vektøkning (sjelden mer enn 2-3 kg), forstoppelse, svimmelhet, prikkinger i huden (særlig i hender), menstruasjonsforstyrrelse, håravfall, hes stemme.

Forekomst av hypotyreose i den voksne befolkningen er ca. 3%. Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viste at i perioden 2006 til 2008 ble 8% av kvinnene og 2% av mennene behandlet for hypotyreose. Forekomsten er høyere jo eldre man blir. I 2014 fikk 6.3% kvinner og 1.4% menn i Norge utlevert tyreoideahormon fra apotek.

Medfødt hypotyreose forekommer hos 1 per 4000 nyfødte i områder med tilstrekkelig jodtilførsel. I den vestlige verden screenes det for medfødt hypotyreose i en blodprøve som tas like etter fødselen. Nyfødtscreening i Norge startet i 1979, og barn med hypotyreose blir tatt hånd om umiddelbart. Ubehandlet fører medfødt hypotyreose til alvorlig utviklingshemning, men med behandling er leveutsiktene helt normale.

 

Årsaker!

 

Vanligvis skyldes hypotyreose svikt i skjoldkjertelen (thyreoidea). Den vanligste årsaken er kronisk betennelse i skjoldkjertelen, kronisk autoimmun tyreoiditt, Hashimotos sykdom. Andre årsaker er behandling av for høyt stoffskifte (hypertyreose) med radioaktivt jod, eller operasjon der deler av eller hele skjoldkjertelen er fjernet. Andre årsaker kan være bruk av visse medikamenter eller strålebehandling i området nær halsen, f. eks. ved brystkreft eller lymfekreft.

Lavt stoffskifte på grunn av jodmangel forekommer i store deler av verden, og mild jodmangel finner man i mange land i Europa. Også i Norge kan personer som ikke får i seg melkeprodukter eller fisk, ha for lavt jodinntak og dermed også for lav produksjon av tyreoideahormon i skjoldkjertelen.

 

En sjelden årsak til hypotyreose er sykdom i hypofysen eller hypothalamus, det overordnede hormonsenteret i hjernen, hvor TSH lages. Lav TSH stimulering av skjoldkjertelen leder til at kjertelen produserer for lite hormon, og personen får hypotyreose.

Noen kan ha økt risiko for å utvikle hypotyreose. Dersom man har struma, har tidligere hatt tyreoideasykdom eller har annen autoimmun sykdom, eller man har andre i familien med autoimmune sykdommer (diabetes, leddgikt, cøliaki), har man økt risiko. Personer med Downs syndrom har også hypotyreose oftere enn andre. Postpartum hypotyreose kan oppstå noen måneder etter svangerskap, og ses hos 8 prosent av kvinner som har født barn. Dette er en variant av autoimmun tyreoiditt, som kan gå over av seg selv.

Diagnosen!

 

Symptomene gir mistanke om sykdommen. Ved undersøkelse av pasienten kan legen gjøre en rekke observasjoner som styrker mistanken. Vanlige funn er tørr og kjølig hud, tørt og flisete hår (ytre deler av øyebrynene forsvinner), sprø og tynne negler, hevelser rundt øynene, langsom hjerterytme, trege reflekser og tregt bevegelsesmønster. Struma – forstørret skjoldkjertel – ses hos 50 prosent. I tidlige stadier av sykdommen er funnene varierende og usikre. Blant eldre kan symptomene være ukarakteristiske.

Blodprøver bekrefter diagnosen. TSH, som produseres i hypofysen, stiger, og dette er den blodprøven som tidligst viser at stoffskiftet begynner å bli for lavt. Stoffskiftehormonet tyroksin (FT4 – som produseres i skjoldkjertelen) blir etterhvert for lavt. Hos mange måles forhøyet nivå av antistoffet anti-TPO, og dette bekrefter diagnosen autoimmun tyreoiditt. Diagnosen primær hypotyreose stilles om TSH er høyere enn “normalområdet”, det vil si over 3,6 miE/L, og FT4 er lavere enn eller i nedre del av normalområdet

Subklinisk hypotyreose er benevnelsen på en tilstand med lett forhøyet TSH (mellom 3,6 og 10 mIE/L), normal FT4 og ingen sikre symptomer eller tegn på hypotyreose. Tilstanden kan utvikle seg videre til hypotyreose. Kontrollprøver er nødvendig. 

Behandling!

 

Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og fjerne symptomer og plager forårsaket av sykdommen. Mangelen på tyroksin fra skjoldkjertelen blir erstattet med tyroksin i tablettform (Levaxin, Euthyrox). Dosen justeres etter klinisk skjønn ut fra effekt på symptomer og plager, og med måling av TSH og FT4 i blodprøve.

Hos eldre og personer med hjertekarsykdom starter man behandlingen forsiktig og med små doser. Dosen økes langsomt med noen ukers intervall. For yngre og ellers friske personer kan man starte direkte med tilnærmet normal behandlingsdose. De fleste voksne trenger mellom 75-150 microgram tyroksin daglig for at stoffskiftet skal bli normalt. Dosen avhenger av alder, kjønn og vekt. Medisinen tas som én daglig dose, helst på tom mage, 1/2-1 time før frokost.

Det kan ta tid før kroppen normaliserer seg etter langvarig hypotyreose. Det er ikke uvanlig med 6 – 12 måneders behandling før pasienten føler seg tydelig bedre. Det tar også tid til TSH-produksjonen blir normal, og at TSH kan brukes som kontrollmarkør.

Ved hypotyreose-symptomer kan små økninger av tyroksindosen (5-10%) gi bedring, uten at stoffskifteverdiene går utenfor anbefalt område. Vedvarende symptomer kan gi mistanke om andre sykdommer, for eksempel andre autoimmune sykdommer.

Skjoldkjertelen lager både T4 – som er et forhormon – og T3 som er det aktive hormonet. Når man behandles med tyroksin (T4), omdannes dette til T3 i alle kroppens celler, og nivået av T3 i blodprøven ligger vanligvis normalt. 

Studier kan tyde på at personer som føler de ikke har tilfredsstillende effekt av tyroksin (T4) alene, kan ha nytte av tillegg med T3. Dette kan gis ved å kombinere T4 og T3 (Euthyrox eller Levaxin + Liothyronin – begge er registrerte medikamenter i Norge). Tyroksindosen må da senkes (10 – 20 prosent) og Liotyronindosen bør ikke overstige 10 ug/d.

Noen pasienter velger å bruke skjoldkjertel-ekstrakt fra svin, (Armour Thyreoid eller Thyroid Erfa – begge er uregistrerte preparat, som det må søkes godkjenning på fra Statens Legemiddelverk). Tyreoideaekstrakt inneholder relativt mye T3, og de fleste får bivirkninger i form av høyt stoffskifte. Man bør derfor gi litt lavere dose tyreoideaekstrakt og kombinere med tyroksin (Euthyrox eller Levaxin). Dersom man prøver tillegg med T3, anbefales det å starte forsiktig og følge opp tett i samråd med fastlegen (eget doseringsskjema).

Ved graviditet er det spesielt viktig at stoffskiftet er stabilt og normalt. Det anbefales god kontroll før graviditetens start, og månedlig prøvekontroll og dosehøyning i samråd med lege. Det frarådes bruk av Liothyronin eller tyreoideaekstrakt under svangerskap.

Kontroller!

 

Den første tiden er det vanlig å kontrollere med 6 – 8 ukers intervall. Når tilstanden har stabilisert seg, anbefales kontroll hver tredje måned, og etterhvert er det tilstrekkelig med kontroller 1-2 ganger i året. Det er viktig å måle stoffskifteverdiene. Mange leger ønsker at det tas blodprøve 1 uke før legetimen. Da foreligger svarene til timen, og det letter samtalen rundt medisindosen og justering av den. Blodprøven bør tas medikament fastende (før man tar dagens tyroksin dose) og helst til samme tid hver gang, gjerne om morgenen.

Hvordan bør kontrollprøvene være? 

 

Ved stabil sykdom anbefales TSH verdi i nedre referanseområde (0.5 – 1.5 (2.0) mIE/I), og FT4 i øvre halvdel av referanseområdet (medikament fastende). Anbefalt område gjelder også personer som bruker T3 eller tyreoideaekstrakt.

Ved doseendringer anbefales små justeringer (10 prosent), med kontrollmåling etter 6 uker. Små justeringer kan gi bedring uten at prøveverdiene blir liggende utenfor anbefalt område.

For høy dose stoffskiftehormon slår ut hypofysens styringssystem og TSH blir lav. Tyroksindosen bør da reduseres.

Liotyronin og tyreoideaekstrakt inneholder det aktive tyreoideahormonet T3, som er svært potent. Det frarådes å selvmedisinere med disse medikamentene. Behandling med T3 eller tyreoideaekstrakt leder lett til overdosering, og mange vil da ha plager med uro, stress, hjertebank, sinne, søvnproblem, slitenhet og hodepine. Alvorlige bivirkninger av overdosering er hjerteproblem (flimmer, rytmeproblem og hjertesvikt). Ved langvarig for høy dose av tyreoideahormon ser man benskjørhet, og det er risiko for demens og forkortet livslengde. 

Prognose!

 

Prognosen ved hypotyreose er god, og ved god tyreoideakontroll er leveutsiktene de samme som for friske personer. Hos de fleste er det enkelt å finne rett dose, og pasientene føler seg friske. Hos noen kan imidlertid reguleringen være mer krevende, med behov for gjentatte doseendringer underveis.

 

Hos de fleste som får hypotyreose, er dette en livslang tilstand, og behandling med stoffskiftehormon må vare livet ut.

 

Råd ved behandling for hypotyreose:

  1. Tyroksin tabletten bør tas fastende, til samme tid hver dag, helst om morgenen
  2. Glemt tablett bør tas igjen, slik at ukedosen blir rett
  3. Kontroll av FT4 gjøres medikamentfastende, og helst samme tid hver gang. TSH påvirkes mindre av tablettinntaket. Be om kopi av prøvesvarene og følg verdiene selv.
  4. Optimal behandling skal gi normalt stoffskifte i kroppen. FT4 anbefales i øvre halvdel og TSH i nedre halvdel av referanseområdet.
  5. Fininnstilling av tyroksindosen kan forsøkes, selv om TSH og FT4 ligger normalt. Dosejustering med 25 – 50 ug/uke kan gi god klinisk effekt uten at laboratorieverdiene havner utenfor anbefalt område.
  6. Vedvarende symptomer kan gi mistanke om andre sykdommer, spesielt annen autoimmun sykdom
  7. Ved start av nytt medikament som skal brukes over tid – kortison – østrogen – hjertemedisiner – allergimedisin osv, bør tyreoideaverdiene kontrolleres etter 8 uker og tyroksindosen finjusteres
  8. Foreløpig finnes det ingen vitenskapelig støtte for T3 behandling som tillegg til tyroksin. Dette inkluderer også behandling med tyreoideaekstrakt fra dyr. Om behandling gis, bør T3-dosen være lav og oppdelt over dagen, for å unngå bivirkninger og for lav TSH. Dersom behandlingen ikke leder til bedring, bør behandlingen med T3 eller tyreoideaekstrakt avsluttes.
  9. Behandling som gir lav TSH, gir økt risiko for hjertesykdom, benskjørhet, senilitet og forkortet livslengde hos eldre.

 

Symptomer på lavt stoffskifte

 

Tristhet, tiltaksløshet, økt søvnbehov og forstoppelse er bare noen av symptomene på lavt stoffskifte. Symptomene kommer ofte snikende.

 

 

Skjoldkjertelen er en liten, sommerfugl-formet kjertel som befinner seg like under adamseplet og omslutter luftrøret. Skjoldkjertelen produserer tyroksin – hormonet som kontrollerer stoffskiftet (metabolismen) og hastigheten kroppens celler arbeider i. Tyroksin påvirker funksjonsnivået i så og si alle kroppens celler.

 

Vanlig å teste stoffskiftet!

 

I dag er det svært vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er for eksempel sliten, deprimert og tiltaksløs. For å bekrefte diagnosen brukes spesifikke blodprøver – tyroksin (FT4) og TSH. Produksjonen av tyroksin i skjoldkjertelen styres fra hjernen (hypothalamus og hypofysen) ved hjelp av hormonet TSH (Tyreoidea Stimulerende Hormon).

– Sett fra et legeperspektiv er dette en sykdom som det er “inspirerende” å diagnostisere, ettersom det finnes en god behandling og sykdommen i de fleste tilfeller er forholdsvis enkel å behandle. Behandlingen består i å erstatte det manglende hormonet med tyroksin i tablettform. For mange kan det å ta en slik tablett om dagen være det som skal til for å få tilbake normal funksjon, sier Terje Johannessen, som er professor i allmennmedisin og redaktør av Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).

Det er dog viktig å påpeke at det for noen kan være vanskelig å finne frem til riktig tyroksindose.

Symptomene

 

Symptomene ved lavt stoffskifte er mange. I tillegg utvikles de over tid, slik at du i tidlige faser ikke nødvendigvis merker alle symptomene. Symptomene vil bli mer uttalte ettersom hormonmangelen utarter. Eldre med lavt stoffskifte har ofte færre symptomer.

 

Typiske symptomer ved lavt stoffskifte er:

  • Tørr og kjølig hud. Det kan også oppstå flekkvist pigmenttap i huden.
  • Tørt og flisete hår, håravfall, ytre del av øyenbrynene forsvinner
  • Sprø og tynne negler
  • Hevelser rundt øynene
  • Langsom hjerterytme
  • Tregt bevegelsesmønster og langsomme reflekser
  • Struma i 50 prosent av tilfellene
  • Muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd
  • Frossen/fryser lett
  • Vektøkning uten at du spiser mer
  • Appetittløshet, treg avføring, forstoppelse
  • Uregelmessig og kraftigere menstruasjon, eller sjeldnere og sparsom blødning
  • Trykk på nerver, sykdom i nerver, prikking i huden, svimmelhet
  • Stemmeforandring, snorking, heshet, og øresus
  • Lav blodprosent og endret blodplatefunksjon med tregere blodlevring

I tillegg kommer symptomer som tristhet/depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens og økt søvnbehov.

 

Økt risiko etter 50 års alder

 

Ifølge HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) ble åtte prosent kvinner og to prosent menn behandlet for lavt stoffskifte i perioden 2006-2008. Risikoen for å få lavt stoffskifte øker med alderen, særlig etter 50 års alder. Medfødt lavt stoffskifte er mer uvanlig. Dette testes hos alle nyfødte ved norske sykehus.

I noen tilfeller overses diagnosen, eller behandlingen neglisjeres. Det kan føre til alvorlig lavt stoffskifte (hypotyreose) som i en stress-situasjon kan utvikle seg til den livstruende tilstanden myksødemkoma.

 

Truende lavt stoffskifte

 

Subklinisk hypotyreose, eller truende lavt stoffskifte, kan være en annen utfordring.

Ved lavt stoffskifte vil man ved prøver påvise et høyt nivå av TSH – som er hormonet som stimulerer skjoldkjertelen til å produsere tyroksin, og et lavt nivå av tyroksin. Ved subklinisk hypotyreose er TSH moderat forhøyet, men utskillelsen av tyroksin er normal. Det vil si at hjernen er misfornøyd med responsen fra skjoldkjertelen, men skjoldkjertelen produserer likevel nok tyroksin. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte, men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte.

– Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte, men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen.

Hos noen kan subklinisk hypotyreose være forbigående, og de kan senere få normale TSH-verdier.

Jeg får gi meg rundt dette idag,men siden både meg,mi mor og andre jeg kjenner og sliter med dette og det å få det normalisert,ikke minst…så det kan være enormt slitsomt til tider,men dette er vel og en diagnose som ikke blir snakket så mye om,om ikke en kjenner noen i samme båt da…men om noen kjenner til noen spesialister på dette feltet,som sagt,så hadde jeg satt enormt stor pris på tips,da jeg sitter og lurer på om Armour kunne blitt mer riktig enn Levaxin,eller er dette noe leger kan søke om eller et eller annet??

Noen som har gode erfaringer generelt??

Jeg ønsker dere en fortsatt fin Onsdag og  

 

TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV/HVERANDRE <<<3

 

Klem Eva og Kygo og en STOOOOR hilsen til ho jeg elsker og setter aller høyest på jord, nemlig mi fantastiske Mamma 🙂

 

Han her får ikke nok kos og alle tiders beste venn <3
Så glad i deg,Mamma <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *