God Mandag kjære medlemmer og lesere 🙂 🙂
Jeg sover enda lenge,sikkert fordi det er Mandag….:)
Det var så morro å se at det var noen som turde ta første steget i gruppa og det måtte være godeste Elisabeth,så tusen takk for frimodigheten din!!….skulle ikke tro at det kunne å an å finne ei som man blir så knyttet til,vennskapelig inne på FB igjennom bønnegruppa som nå har vært,eller går nå på 3.året selv om ho kanskje ikke har vært med hele veien,men flottere og ærligere venn skulle vært nærmere av og til,men vi har bestemt oss for å ta det når vi begge er litt friskere også må en selvfølgelig tenke på koronaen først…det er viktig!!
Elisabeth lurte på om det var noe nytt innen kronisk smerte og jeg sitter kanskje litt som ett spm tegn men sjekket opp litt rundt kronisk smerte generelt jeg 🙂 Tusen takk for en liten oppgave,Elisabeth…here we go 🙂
Så Elisabeth og alle andre…her er litt av det forskerne mener:
Hjernen viser hvem som får kronisk smerte
Noen hjerner er mer disponert for å utvikle kroniske smerter enn andre.
Forskjeller i folks hjerner kan være en av årsakene til at en person kommer seg igjen etter en skade, mens en annen utvikler kroniske smerter.
Det antyder en ny amerikansk studie.
Forskerne skannet hjernene til 46 pasienter som hadde smerter i hoftepartiet tre måneder etter en skade. Deretter vurderte forskerne pasientenes smerter fire ganger i løpet av et års tid.
Omkring halvparten av pasientene kom seg over smertene, mens den andre halvparten hadde smerter gjennom hele perioden.
På hjerneskanningene så forskerne strukturelle forskjeller i hjernen mellom de to gruppene.
– Vi har kanskje funnet anatomiske markører i hjernen for kronisk smerte, forteller professor i psykologi Vania Apkarian fra Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago, ifølge Livescience.
Forskjellige hjerner gir forskjellige smerter!
Forskjellene hos pasientene ble funnet i hjernens hvite substans, som ligger mellom hjernens forskjellige regioner.
Ulikhetene lå i forbindelse med regionene i hjernen som er involvert i smerteoppfatning, forteller forskerne bak det nye studien, ifølge Livescience.
Forskerne forklarer at det ser ut til at strukturelle forskjellene er uavhengige av den hendelsen som ga opphav til smertene. Det betyr at noen mennesker fra naturens side kan være mer disponert for å utvikle kroniske smerter.
Resultatene fra forsøket ble ytterligere bekreftet da forskerne sammenlignet resultatene med en ny gruppe testpersoner. Det var igjen fellestrekk mellom pasientene som fikk kroniske smerter.
Robust resultat!
For å teste hvor sterk sammenhengen var mellom hjernens strukturer og kronisk smerte, forsøkte forskerne å forutse hvem som ville utvikle kroniske smerter – basert på hjerneskanninger. Det kunne de gjøre med stor presisjon.
– Vi var overrasket over hvor robuste resultatene ble, og vi er forbløffet over at hjerneskanningene kan forutsi varige smerter, forklarer Vania Apkarian.
Forskeren legger til at selv om funnene antyder at hjernens struktur er involvert i kroniske smerter, er mer forskning nødvendige å forstå den hvite substansens rolle i denne typen smerter.
Dansk forsker er begeistret, men …
Professor Lars Arendt-Nielsen er senterleder ved Center for Sensory-Motor Interaction i Danmark. Han har nylig diskutert de nye resultatene med de amerikanske forskerne.
Han forteller at resultatene er ganske interessante, men at det kan være smertene pasientene hadde i de første tre månedene av studien som har skapt endringene i hjernen.
Det ville i så fall bety at noen mennesker kanskje er mer disponert for å få endringer i hjernen på grunn av smerter.
Likevel ser Arendt-Nielsen store muligheter.
– Det er viktig å starte behandlingen av kroniske smerter så tidlig som mulig. Det kan være svært vanskelig når man ikke vet hvem som utvikler disse smertene.
– Den nye studien viser at man kan identifisere risikogruppen allerede tre måneder etter skaden og intensivere smertebehandlingen for denne gruppen allerede da. Det kan være svært nyttig, sier Arendt-Nielsen.
Kan for lite om smerter!
Sykepleiere har for lite kunnskap om smerter og smertestillende medisiner.
Sykepleiere har en rekke misoppfatninger om smerte. Det viser en ny forskningsstudie som har sett på hva sykepleiere i Norge og Canada vet om smerter hos pasienter som har blitt hjerteoperert.
For dårlig smertebehandling etter hjerteoperasjoner er en viktig årsak til at pasienter får kroniske smerter.
– Mange sykepleiere har mangelfulle kunnskaper om medikamenter, om farmakologi, sier Marit Leegaard, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, som står bak studien.
Paralgin forte, som er et sterkt smertestillende medikament, blir fortsatt sett på som et bra medikament ved langvarig smerte.
– Men det er ikke riktig, påpeker Leegaard.
Paralgin forte fungerer ikke godt ved langvarige smerter.
Førsteamanuensis Marit Leegaard.
Bivirkninger og usikker effekt
Grunnen er at legemiddelet har mange bivirkninger, i tillegg til at effekten er usikker. Mellom 10 og 15 prosent av pasientene responderer nemlig ikke på kodein, som er et av hovedstoffene i Paralgin forte.
Norge har et veldig høyt forbruk av dette medikamentet.
Selv om det finnes bedre legemidler tilgjengelig, så sendes fortsatt pasienter hjem med 20 Paralgin forte i lommen for selvbehandling.
– Mange sykepleier har også den feilaktige forestillingen at eldre pasienter har mindre smerter enn yngre pasienter, sier Leegaard.
– En forklaring kan være at eldre pasienter klager mindre.
Må stole på pasienten!
Det er også en utbredt misoppfatning blant sykepleierne at man kan se om pasienten har smerte bare ved å se på såkalte vitale tegn som puls, blodtrykk, respirasjon og kroppstemperatur. Det er feil.
– Det er bare pasienten som vet om han eller hun har smerter. Det går fint an å smile selv om du har smerter. Smil kan være et forsøk på å dekke over at du har det vondt. Vi må stole på pasienten, ikke bare på vitale tegn, understreker Leegaard.
Undersøkelsen viser også at sykepleiere sliter med pasienter som vegrer seg mot å ta sterke smertestillende.
Selv om det er bare en promille som blir avhengige av smertestillende etter akutte operasjoner, er det mange som er frykter at de skal bli avhengige.
Forbigående smerter!
– Mange har lest og hørt skrekkhistorier i media om den økende bruken av smertestillende piller, men dette er noe annet. Dette handler om smertelindring av forbigående smerter etter en stor operasjon, sier Leegaard.
– Det er en holdning om at “med ondt skal ondt fordrives” blant mange pasienter. Men det er helt avgjørende at pasienter kommer seg fort opp av senga etter hjerteoperasjoner, sier hun.
Pasientene må opp!
De fleste har nemlig lyst til å ligge helt i ro etter operasjoner, for da gjør det ikke vondt.
Men pasientene må opp. De må hoste og harke. Og de må for all del ikke bli liggende stille, det kan føre til både blodpropp og lungebetennelse.
– Hosting og harking er veldig vondt etter en slik operasjon, men det må gjøres. Derfor er det viktig med god smertelindring, sier Leegaard.
For å få dette til, trenger også pasientene mer kunnskap, fremhever forskeren.
De må skjønne hvor viktig det er med smertebehandling etter hjerteoperasjoner, og de må forstå hvorfor sykepleierne til stadighet stiller spørsmål om hvor vondt de har det på en skala fra én til ti.
– Kongstanken min er å øke kunnskapen både blant sykepleiere, leger og pasienter. Pasientene skal ikke ta mer smertestillende, men ta medikamentene på en riktig måte. Det vil føre til bedre rehabilitering av pasientene etter operasjonen, sier Leegaard.
Får langvarige smerter!
Tall viser at mellom 30–35 prosent har moderate smerter ett år etter operasjonen, 5-6 prosent av disse pasientene utvikler kroniske eller langvarige smerter.
For dårlig smertebehandling etter hjerteoperasjoner er en viktig forklaring på at pasienter ender opp med langvarige smerter etter inngrepet.
Folk sendes hjem tidligere og tidligere. Da er det helt avgjørende at de får god smertebehandling for å unngå å få kroniske smerter.
Spesielt med tanke på at kronisk smerter, ifølge Folkehelsen, er den viktigste årsaken til uføretrygd.
Nå skal Leegaard følge opp med en intervensjonsstudie, hvor hun skal sammenlikne pasienter som får ekstra undervisning om smertelindring med pasienter som bare får vanlig informasjon før hjerteoperasjonen.
(kilde:forskning.no)
Sååå…dette var bittelitt av hva jeg fant rundt kroniske smerter,men om det er noen som vil ha noe mer eksakt rundt dette,så er det bare å hyle ut 🙂
Jeg ønsker dere en fortsatt fin Mandag og begynnelsen på ei ny og uskrevet uke,så kos dere ute i snøen eller varm dere inne forann peisen i dette været så får Kygo fortsette å kose seg på utsiden…
Ja,det er nå en merker Polarhundsiden av han,det er sikkert,så tror han koser ……av seg 🙂 Skal legge ved ett lite bilde av han <3
TA UTROLIG GODT VARE PÅ DEG SELV HVERANDRE OG HUSK……..VÆR ETT GODT MEDMENNESKE !
Stor klem Eva 🙂