Nye virusvarianter/Feil å bruke munnbind?

GOD TIRSDAG KJÆRE LESERE, VENNER OG

FIBROVENNER <3

 

Ikke ett typisk fibromyalgiinnlegg !!

….”Jeg er skutt”,men langt fra som jeg var på Lørdagskvelden og min lyster var ikke akkurat å være med ambulansen til sykehuset når en ikke ville fått mer hjelp før til Mandag så jeg bare tenkte å drøye leeeeeengst mulig og jeg lever jo enda,så jeg håper jeg slipper antibiotika for denne gang,selv om det enda stikker veldig i rygg og hoste er så som så….men hvor lenge kan en gå skutt….?

Jeg tror ikke noen som har covid syns dette er noen god sykdom å få,hverken for dem med og uten fibromyalgi..eller har samme opplevelse av art mtp symptomene..gjerne fortell hvilken opplevelse DU har hatt om du har hatt det?

MEN OVER TIL NOE ANNET….

Min mann gikk inn her igår på OBS og hadde på seg munnbind og han sa at det var som om alle bare forsvant og så fort han tok det av,så oppførte dem seg vanlig,men er det virkelig sånn det er blitt? 

-Mennesker som vil hindre smitte eller bli smittet bør vel få lov å gå med munnbind  enn at alle bare skal forsvinne som om du var den smittebomba(ord fra mannen)?

Smitten er kraftig nå og det er mange som ikke kan tåle å bli syk en gang og ihvertfall ikke flere ganger…så jeg er for å sette flere spritdispensere og engangsmunnbind om noen skulle trenge det ved inngangene…

Det kan vel ikke være ei dum investering,altså engangsmunnbind i tillegg for staten har “råd til det de har lyst til” og å verne om sykdom i befolkningen ?

 

Advarer om nytt virus!!

-Så langt har 35 personer blitt smittet av viruset, ifølge ny studie. Nå advarer forskere om det nye og hittil ukjente viruset.

BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

 

Kinesiske forskere har oppdaget et helt nytt virus. Det går fram av en ny studie i det anerkjente legetidsskriftet New England Journal of Medicine.

35 personer skal være smittet med det nye viruset, som tilhører familien Paramyxoviridae. Virusfamilien er kjent for å kunne forårsake fatal sykdom.

Andre kjente virus fra familien er hendraviruset og nipahviruset.

– Alvorlig sykdom

Nipahvirus er ifølge Store medisinske leksikon (SML) et såkalt zoonose, som betyr at viruset kan smitte fra dyr til mennesker.

- Vi lever i frykt

– Vi lever i frykt

Infeksjon fra nipahviruset gir mild sykdom hos griser, men alvorlig sykdom hos mennesker. Viruset har fått navnet sitt etter daddelpalmen Nypa, som oppsøkes av fruktspisende flaggermus.

Fruktflaggermus er kjent som naturlig reservoar (vertsdyr) for viruset.

– Viruset ble identifisert første gang i Malaysia i 1999 og betegnes av WHO som en sykdom på frammarsj, skriver leksikonet.

Infeksjon med det beslektede hendraviruset gir sykdom med høy dødelighet både hos hester og hos mennesker, ifølge SML.

35 febersyke pasienter

Det nye viruset, som har fått navnet Langya henipavirus (LayV), ble ble oppdaget i forbindelse med undersøkelser av febersyke pasienter i østre del av Kina.

Pasientene skal ha hatt til felles at de alle hadde hatt nylig kontakt med dyr, ifølge studien.

Legene klarte å isolere ett helt nytt og hittil ukjent virus da de testet en halsprøve fra en av pasientene.

Seinere oppdaget legene at totalt 35 pasienter fra provinsene Shandong og Henan var smittet av dette nye viruset.

HENAN-PROVINSEN: Viruset er blitt påvist i de kinesiske provinsene Henan og Shandong. Bildet er fra byen Zhengzhou i Henan. Foto: NTB/Shutterstock editorial

HENAN-PROVINSEN: Viruset er blitt påvist i de kinesiske provinsene Henan og Shandong. Bildet er fra byen Zhengzhou i Henan. Foto: NTB/Shutterstock editorial

26 av pasientene testet bare positivt for langyavirus, og ingen andre sykdomsframkallende bakterier eller virus.

Samtlige av de 26 var rammet av feber. Legene rapporterte også om symptomer som utmattelse hos de rammede.

Mistenker spissmus

Mange hadde også symptomer som hoste, tap av apetitt og muskelsmerter.

Noen rapporterte også om kvalme, hodepine og oppkast, samt en unormalt lav konsentrasjon av blodplater, unormalt lave verdier av hvite blodceller og svekket funksjon i både lever og nyrer.

Forskerne undersøkte ulike husdyr i området for å finne ut hvilke dyr som kan være bærere av viruset. Viruset ble funnet hos noen få geiter og hunder, men forskerne fant flest smittede da de undersøkte spissmus.

– 27 prosent av spissmusene som vi testet var positive, noe som tyder på at spissmusa kan være en naturlig vertsorganisme for viruset, skriver de.

At viruset er blitt funnet hos så mange syke, betyr ikke nødvendigvis at det er etablert en årsakssammenheng mellom viruset og sykdommen.

– Høyere virusmengder

For at forskerne skal kunne slå fast en sammenheng, må fire kriterier – de såkalte Kochs postulat – oppfylles, ifølge nettstedet Medicinenett:

Mikroorganismen må finnes i alle syke individer. Den må kunne isoleres og vokse i en kultur. Den må forårsake en spesifikk sykdomstilstand hos et individ, og den må kunne isoleres fra det smittede individet.

Plutselig fikk sønnen (1) slag

Plutselig fikk sønnen (1) slag

I den nye, kinesiske studien er ikke alle disse fire kriteriene oppfylt, men forskerne peker på flere funn som tyder på at langyaviruset er årsaken:

 

– Viruset var det eneste potensielle patogenet vi oppdaget hos 26 av de 35 pasientene som hadde en akutt infeksjon.

Omikronvarianten BA. 5: Disse har mest risiko for smitte..

-Antallet innleggelser øker. BA. 5 vil bli helt dominerende i løpet av juli, ifølge ny risikorapport fra FHI.

SMITTEN ØKER: Flere tester positivt nå. Foto: Lommelegen/Lofthus
SMITTEN ØKER: Flere tester positivt nå. Foto: Lommelegen/Lofthus

 

Elisabeth LofthusSykepleier

 

Hvis du var en av dem som trodde koronapandemien var over, og at det ble en koronafri sommer, må vi skuffe deg.

Det er nå en ny økning i antall smittede og flere blir lagt inn på sykehus. Årsaken heter BA.5 og er en variant av omikronmutasjonen av koronaviruset. Den er i ferd med å bli dominerende i store deler av verden, ifølge en fersk risikovurdering fra FHI.

De fleste av oss vil få omikron flere ganger

Dominerende i løpet av sommeren

Den sprer seg også raskt i Norge.

– Det er BA.5-varianten som nå utgjør de fleste tilfellene, og den vil bli helt dominerende i løpet av juli, forteller Preben Aavitsland til Lommelegen.

Han er overlege og professor i Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse, Folkehelseinstituttet.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Unngår immunitet bedre

Antallet innleggelser med covid øker. Det er to faktorer som er viktige årsaker, det handler både om den nye varianten, men også om at det begynner å bli en stund siden befolkningen fikk siste dose med koronavaksine.

«De eldre utgjør 80% av innleggelsene.»Preben Aavitsland

– De eldre utgjør rundt 80 % av innleggelsene. Det øker fordi BA.5-varianten klarer å omgå immuniteten bedre enn tidligere varianter. I tillegg er det et halvt år siden de eldre fikk sin tredje dose. Rundt halvparten av de eldre ble ikke smittet i vinter, og har derfor ikke immunitet fra dette. Dessuten har eldre et generelt dårligere immunforsvar, sier Aavitsland.

Mange blir smittet på nytt

De som tidligere har hatt covid er derfor ikke immune mot BA. 5. Det gjelder enten du har hatt alfa, delta eller en tidligere omikronvariant.

– Fra andre land meldes at mange blir smittet på nytt. Beskyttelsen mot ny infeksjon synker ganske raskt, mens beskyttelsen mot alvorlig sykdom synker saktere, forteller Aavitsland.

Hvordan smitter omikron?

Hvordan smitter omikron?

Disse har litt bedre beskyttelse nå

Ifølge risikorapporten er det imidlertid en gruppe som har litt bedre beskyttelse mot BA. 5. Det er de som tidligere i vinter og vår ble smittet med omikronvarianten BA. 2. Årsaken er at BA. 2 og BA. 5 er ganske like.

Hvis du både er vaksinert og har hatt infeksjon med omikron BA.2 vil du være bedre beskyttet mot BA.5 enn om du har hatt tidligere varianter – eller enda verre – ikke er vaksinert.

IKKE HELT MUNNBIND-FRI SOMMER? Smitten øker i Norge. Foto: Anna K Mueller / Shutterstock / NTB

IKKE HELT MUNNBIND-FRI SOMMER? 

Smitten øker i Norge. 

Andre symptomer? Mer alvorlig?

 

Foreløpig er det for lite data og forskning på symptomer og alvorlighet til å slå fast om det er andre og mer alvorlige symptomer. Men noe antydes.

Risikorapporten forteller at det er noen anekdotiske meldinger om at BA.5 gir noe mer symptomer. Tap av lukt og smak, nevnes. Men FHI kan foreløpig ikke fastslå om risikoen for alvorlig forløp er større.

En studie i cellekulturer antyder at BA.5 formerer seg bedre i overflateceller i lungene enn BA.2 gjorde. Samme studie antydet at BA.5 ga mer alvorlig sykdom hos hamstere enn BA.2 gjorde.

Eldre trenger en fjerde dose

– Vi regner med at en fjerde dose hos de eldre vil gi dem bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom. Vi anbefaler nå en fjerde dose til dem som er 75 år eller eldre, påpeker Aavitsland…

Kilde : VG og helsenett

Jeg avslutter idag med dette innlegget fra VG og når det er så mange virusvarianter så syns jeg vi skal passe på ei ekstra gang enn for lite,eller? <3

Jeg skal legge ut noe ang fibromyalgi rett rundt hjørnet men idag ville jeg bare få ut dette innlegget..

Jeg vet ikke med dere men om dere har vært syk med covid 19 så har du ikke lyst å oppleve det flere ganger,men det er bare min mening <3?

Ønsker alle sammen en fortsatt herlig Onsdag og 

-TA UTROLIG GODT VARE PÅ HVERANDRE,IKKE MINST DEG SELV! <3

 

-Klem Eva

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *